Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noul USR

GALERIE
Pavel Lucescu
  • Pavel Lucescu
- +

Probabil că mulţi dintre fanii de azi ai USR-ul se tot întreabă de ce naiba a scăzut atât de mult partidul, stagnând deja de vreo doi ani la nici jumătate din procentele pe care le avea prin 2018-2019, de ce nu pare să mai aibă succesul de altă dată. Acum au un răspuns, dat de noul logo. Pentru că USR de azi nu mai are nicio legătură cu vechiul USR. E altceva. E al oamenilor noi cu metehne vechi.

USR şi-a schimbat logoul. De tot: font, culori, elemente grafice. Nu a mai lăsat nimic din fostul. Din ce am văzut până acum în bulele la care am acces, o singură persoană a apreciat schimbarea, Ema Prisca, care a lăudat noul logo, dar doar din perspectiva expertului în branding (ea fiind din branşa publicitarilor). În rest, miştouri. În noul logo, iniţialele partidului sunt urmate de un punct roşu. Previzibil, de ăsta s-au legat cei mai mulţi. Dar nu despre cât de bun sau prost e noul logo vom vorbi aici. Pentru că, la urma urmei, cui îi pasă de asta. Nu, subiectul e noul USR de sub acest nou logo. Că asta transmite de fapt această schimbare de formă, faptul că avem de-a face cu un nou fond, pe care vechea formă (vechiul logo) nu-l mai reprezenta. |sta e semnalul, asta vor să ne trasmită cei de la USR, iar a discuta doar despre logo e ca şi cum cineva ţi-ar arăta luna, iar tu te-ai uita la degetul cu care ţi-o arată.

Ce-ţi sare în ochi la noul logo, apropo de ce vor useriştii să-ţi spună cu el, e chiar noutatea lui absolută. Faptul că n-au mai lăsat absolut nicio urmă din primul. Nu trebuie să fii mare hermeneut ca să înţelegi ideea: noul USR nu mai are nicio legătură cu vechiul USR. Ne-am rupt de tot ce ştiaţi despre USR, uitaţi-ne trecutul, suntem alţii. Asta pare că vor să ne spună useriştii cu noul lor logo. Nici nu contează cum arată el acum, cu punct roşu sau verde sau galben sau fără sau cu punct şi virgulă. Mesajul nu e conţinut în ceea ce vezi acum, ci în ceea ce nu mai vezi, nu în noul logo, ci în dispariţia completă a vechiului logo. Nu e despre ce este azi USR, ci despre ce nu mai este.

Într-adevăr, USR de azi nu mai are nicio legătură cu vechiul USR, iar din acest punct de vedere, mesajul pe care-l transmite noul logo e cel puţin corect.

Iată de ce.

USR a apărut ca reprezentant al unei noi generaţii, al celor maturizaţi după căderea comunismului, în plină tranziţie spre capitalism, generaţia cunoscută şi sub denumirea de millennials sau generaţia Y. „Oameni noi în politică”, unul dintre sloganurile de mare succes ale USR, asta a însemnat în primul rând. USR e al celor care vin din urmă, al noilor adulţi. Nu cred că e nevoie să mai insist cu argumentaţia, că-i vizibil cu ochiul liber: USR a fost fondat acum câţiva ani de către o mână de tineri, s-a adresat cu precădere tinerilor şi a fost votat mai ales de tineri. Bine, o parte dintre ei bat acum spre 50 de ani, deci e greu să-i mai numeşti tineri, dar la debut, USR era, majoritar, a celor cu vârste între 25 şi 40 de ani.

USR-ul de azi nu mai e partidul acestei generaţii, numite Y sau millennials. A rămas doar al celor mai şmecheri dintre ei, al celor mai orientaţi, al celor mai ahtiaţi după putere, statut, bani şi privilegii. Al segmentului îngust de millennials care ştie să dea din coate. USR de azi e al celor care au ştiut să-şi facă loc, să dea din coate, să calce pe cadavre, să ocupe poziţiile şi funcţiile în partid şi să şi le securizeze. USR e al noilor politicieni pur sânge, după definiţia de manual a politicii ca putere de dragul puterii. Numai că nicio generaţie nu e definită de acest gen de oameni. În cele din urmă, ei reprezintă doar o mică parte dintr-o generaţie şi, cu siguranţă, nu una dintre cele care să te mobilizeze şi cu care să lupţi alături.

Probabil că mulţi dintre fanii de azi ai USR-ul se tot întreabă de ce naiba a scăzut atât de mult partidul, stagnând deja de vreo doi ani la nici jumătate din procentele pe care le avea prin 2018-2019, de ce nu pare să mai aibă succesul de altă dată. Acum au un răspuns, dat de noul logo. Pentru că USR de azi nu mai are nicio legătură cu vechiul USR. E altceva. E al oamenilor noi cu metehne vechi.   

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri