Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noul val al tenisului feminin în acţiune

GALERIE
anisimova-amanda
  • anisimova-amanda
- +

 Amanda Anisimova şi Danielle Collins au produs şocurile zilei în turneul de la Australian Open. Şarapova o scoate pe Wozniacki din top 10

Ieri s-au înregistrat câteva surprize importante în turneul de Grand Slam de la Melbourne, Australian Open, proba feminină de simplu. Cea care a uimit a fost americanca de 17 ani, Amanda Anisimova (87 WTA) care a învins-o în mod clar pe una dintre marile speranţe europene, Arîna Sabalenka (Belarus), locul 11 WTA.  Anisimova s-a impus cu 6-3, 6-2 după un meci care a durat numai 65 de minute. Până la AusOpen, Anisimova nu mai trecuse de turul I al vreunui turneu de Grand Slam. În tururile anterioare, ruso-americanca a trecut de Monica Niculescu şi de ucraineanca Lesia Ţurenko. Anismova va juca în turul următor cu Petra Kvitova (6 WTA), care a învins-o clar, scor 6-1, 6-4 pe elveţianca Belinda Bencic (49), după 68 de minute de joc.

O altă speranţă pregătită în SUA, dar lansată acum doi ani, este Danielle Collins, ajunsă acum pe locul 35. Ea a trecut cu 6-3, 6-2 de  Caroline Garcia. Franţuzoaica (19 WTA) a fost anul trecut în top 10 mondial, în timp ce Danielle (25 de ani) a ajuns în premieră pe tabloul principal la Melbourne şi a eliminat-o în primul tur pe germana Julia Görges (13 WTA). Collins va avea o sarcină foarte grea în optimi, fază în care va juca împotriva favoritei nr. 2, germana Angelique Kerber. “Angi” n-a avut nicio problemă cu “cruda” jucătoare australiană Kimberly Birrell (240 WTA, 20 de ani), pe care a învins-o cu 6-1, 6-0 în numai 63 de minute. Şocul zilei de ieri a fost partida dintre deţinătoarea trofeului, daneza Caroline Wozniacki şi rusoaica Maria Şarapova (30 WTA). Şarapova a făcut un meci excepţional şi s-a impus după un meci care a durat două ore şi 24 de minute, cu scorul de 6-4, 4-6, 6-3. În urma acestui rezultat, Caroline Wozniacki poate ieşi din Top 10 WTA. “Maşa” va avea o altă provocare în turul secund, jucătoarea australiană Ashleigh Barty (15 WTA), care a învins-o cu 7-5, 6-1 pe grecoaica Maria Sakkari (43). Barty se află într-o formă de zile mari şi partida cu rusoaica va fi cap de afiş în ziua de duminică.

Ediţia din acest an a Australian Open a fost una, după mulţi, ani, în care opt dintre cele zece jucătoare de top 10 s-au calificat în turul III, pentru că ieri şi Sloane Stephens (5 WTA) şi-a adjudecat a doua victorie, 7-6, 7-6 cu croata Petra Martic (32). Sloane va juca împotriva  rusoaicei Anastasia Pavliucenkova (44 WTA), care a trecut cu 6-0, 6-3 de Aliaksandra Sasnovici din Belarus, locul 31 WTA.

La dublu, perechea românească Monica Niculescu/Irina Bara a obţinut o victorie frumoasă, 6-4, 7-6 în echipei Lucie Hradecka/Ekaterina Makarova (Cehia/Rusia, nr. 6). Chiar dacă în primul set au avut probleme la serviciu, oponentele având trei şanse de break, Irina şi Monica au câştigat datorită unui break înregistrat în ultimul game al manşei, la scorul de 5-4. Al doilea set a fost unul la mare luptă. Irina Bara şi Monica Niculescu au fost conduse cu 4-5, Hradecka şi Makarova au servit pentru adjudecarea jocului, dar în cele din urmă totul s-a decis în tie-break. Româncele au bifat trei mini break-uri, spre deosebire de două ale adversarelor, şi au închis cu 10-8 un meci care s-a întins pe durata a două ore şi patru minute. În faza următoare, româncele vor da piept cu învingătoarea din partida dintre cuplurile Margarita Gasparian/Daria Gavrilova (Rusia/Australia) şi Raquel Atawo/Katarina Srebotnik (SUA/Slovenia, nr. 9). În schimb, perechea româno-letonă Sorana Cîrstea / Jelena Ostapenko a fost eliminată cu scorul de 5-7, 3-6 , de către echipa Andreja Klepac/Maria José Martinez (Slovenia/Spania, nr. 6).

 

Recital Nadal, maraton cu Cilic şi Verdasco

În turneul masculin, a strălucit Rafael Nadal, care a dat un recital de două ore şi 22 de minute, în faţa unui adversar ambiţios: australianul de 19 ani, Alex de Minaur (29 ATP), scor 6-1, 6-2, 6-4. “Rafa” s-a impus la a şasea minge de meci avută. În optimi, spaniolul îl va întâlni pe cehul Tomas Berdych, locul 57 ATP (19-4 la întâlniri directe, dar ultima datează din 2015). Fost numărul 4 mondial, Berdych face un bun turneu la Melbourne, eliminându-i până acum pe britanicul Kyle Edmund (14 ATP), şi pe argentinianul Diego Schwartzman (16 ATP).  În meciul cu Schwartzman, disputat tot vineri, Berdych s-a impus cu scorul de 5-7, 6-3, 7-5, 6-4, după trei ore de joc.

Meciul zilei s-a încheiat  după miezul nopţii între croatul Marin Cilic (7 ATP)şi spaniolul de 35 de ani, Fernando Verdasco (28 ATP). Cilic a revenit de la 0-2 la seturi şi l-a învins pe Verdasco cu scorul de 4-6, 3-6, 6-1, 7-6, 6-3 în patru ore şi 22 de minute.  Spaniolul a avut două mingi de meci în finalul setului al patrulea, dintre care ultima, a ratat-o printr-o dublă greşeală, în tie-break la scorul de 7-6. Această ratare l-a afectat mult pe “Nando”, care nu şi-a revenit în meciul decisiv. În mod surprinzător, omul cu serviciul a fost în acest meci spaniolul care a “trosnit” 28 de aşi, faţă de şapte ai lui Cilic. Croatul va juca în optimi cu un alt iberic, Roberto Bautista (24 ATP), care a trecut de rusul Karen Hacianov (11) cu scorul de 6-4, 7-5, 6-4.

Alte rezultate din turneul masculin, turul II: Stephanos Tsitsipas (Grecia) – Nikoloz Basilaşvili (Georgia) 6-3, 3-6, 7-6, 6-4; Roger Federer (Elveţia) – Taylor Fritz (SUA) 6-2, 7-5, 6-2; Grigor Dimitrov (Bulgaria) – Thomas Fabbiano (Italia) 7-6, 6-4, 6-4; Frances Tiafoe (SUA) – Andreas Seppi (Italia) 6-7, 6-3, 4-6, 6-4, 6-3.

Astăzi, duelul Simona - Venus

Meciul dintre  Simona Halep şi Venus Williams (36 WTA), se va disputa, sâmbătă, nu înainte de ora 10.00, în turul al treilea al Australian Open. Această întâlnire va fi prima din sesiunea de seară, pe arena Margaret Court. Jucătoarea americană de 38 de ani conduce cu scorul de 3-2 în partidele cu Simona Halep, însă liderul WTA a câştigat clar ultimele două confruntări. Învingătoarea partidei va evolua cu cea din meciul Serena Williams – Daiana Iastremska (Ucraina).

Tot astăzi, după ora 5:00, perechea română Irina Begu / Mihaela Buzărnescu va înfrunta echipa Alizé Cornet / Petra Martic (Franţa / Croaţia). Cuplurile mixte cu români vor juca în noaptea de sâmbătă pe duminică: Irina Begu / Horia Tecău – Nicole Melichar /Bruno Soares (SUA / Brazilia), respectiv, Mihaela Buzărnescu / Oliver Marach (România / Austria) – Bethanie Sands / Jamie Murray (SUA / Marea Britanie).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri