Noutatile medicale ale anului: card de sanatate si reteta electronica

miercuri, 02 ianuarie 2013, 22:56
3 MIN
 Noutatile medicale ale anului: card de sanatate si reteta electronica

Reteta electronica a intrat in uz inca de anul trecut. In privinta cardului de sanatate, acesta este inca neclar pentru medici. 

Cardul de sanatate nu a fost inca implementat, insa deja starneste controverse. Daca medicii de familie spun ca asta ar insemna si mai multa munca din partea lor, reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania se opun categoric introducerii cardului de sanatate in forma in care a fost propus. Cardul ar urma sa contina atat date de identificare a pacientului, cat si istoricul sau medical. Nu s-a stabilit inca cine va introduce datele pe card si nici cine va putea accesa acele informatii, insa ar trebui sa fie folosit de la 1 ianuarie 2013.

„Nici nu se stie cine va introduce datele"

Autoritatile sanitare spun ca au conceput cardul de sanatate pentru ca pacientul sa nu mai fie plimbat intre medici si spitale, cadrele medicale putand astfel sa-i acceseze dosarul medical electronic printr-un simplu click. In ciuda numeroaselor dezbateri, autoritatile sanitare si medicii nu s-au pus de acord in ceea ce priveste acest card. „Din cate am inteles, proiectul spune ca acest card va contine datele de identificare a persoanei respective si calitatea de asigurat. Vor veni deja inscriptionate de la CNAS. Nu cred ca vor contine din start istoricul medical, de fapt nici nu se stie inca cine va introduce acele date pe card", a declarat dr. Anca Deleanu, presedinta Societatii Medicilor de Familie din Iasi. Pe de alta parte, cardul ar trebui sa contina la un moment dat consultatiile pe care pacientul le-a facut de-a lungul timpului si medicatia pe care a luat-o, iar informatiile ar putea fi vizibile in cadrul cabinetelor medicilor care au cititoare de carduri. Totul ar trebui sa se faca insa cu acordul pacientului. „Este important sa stii cum a evoluat starea de sanatate a unui pacient, insa este vorba despre informatii foarte personale, care nu trebuie vazute de oricine, ci doar de catre medicii specialisti care il monitorizeaza. Trebuie un circuit inchis in ceea ce priveste informatiile de pe card, accesul trebuie restrictionat cumva, eventual cu o cheie de securitate pentru informatiile care nu sunt de interes public", a mai spus medicul. In acelasi timp, medicii de familie spun ca nu sunt de acord sa se ocupe ei de inscriptionarea si eliberarea cardurilor de sanatate, dand vina pe faptul ca au deja prea multe lucruri de facut, iar birocratia ii impiedica sa consulte pacientii asa cum ar fi normal.

Si reteta electronica devine obligatorie

Pe de alta parte, conducerea Colegiului Medicilor din Romania este total impotriva introducerii cardului national de sanatate. „Pozitia noastra e foarte clara. Asa cum este el conceput acum, cardul de sanatate reprezinta o incalcare a drepturilor pacientului. De altfel, si Comisia pentru Drepturile Omului a recomandat guvernelor sa nu introduca acest card pentru ca este impotriva celor mai elementare drepturi ale pacientului. Noi ne opunem clar. S-a spus ca acest card are drept scop urmarirea actului medical din punct de vedere economic, astfel ca ar trebui sa contina doar numele pacientului, calitatea de asigurat si daca si-a platit sau nu contributia la asigurarile de sanatate. Pentru dosarul medical exista alte forme de prezentare astfel ca medicii sa poata vedea istoricul medical al pacientului, cum ar fi un dosar electronic accesat doar cu o parola stiuta numai de pacient", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR. Conform unui comunicat al CNAS din luna decembrie, cardul de sanatate devine obligatoriu de la inceputul acestui an pentru toti cetatenii cu varste peste 18 ani. Cardul va contine datele de identificare a posesorului, respectiv numele si codul unic de asigurat, diferit de CNP, si alte informatii medicale. Cu acordul pacientului, medicul de familie va incarca pe card date medicale precum persoane de contact in caz de urgenta, grupa sanguina, calitatea de donator de organe, boli cronice, informatii care pot salva viata pacientului, incercandu-se astfel evitarea administrarii unor medicamente incompatibile cu profilul sau medical. Cardul va fi distribuit in prima parte a anului 2013. Pe de alta parte, tot de la 1 ianuarie 2013 reteta electronica devine obligatorie. Retetele obisnuite, care au data de prescriere dupa 31 decembrie 2012 nu vor mai fi validate, iar toti furnizorii de servicii medicale trebuie sa se alinieze noilor cerinte tehnice, utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor fiind interzisa.

Farmaciile vor fi obligate sa elibereze medicatia de pe orice varianta a prescriptiei electronice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii