anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Ȋntre mit şi realitate ȋn oftalmologie

GALERIE
wm_mihaela_rusu
 • wm_mihaela_rusu
- +

Miturile fac parte din viața noastră. Le creăm noi înșine sau le punem în aplicare de multe ori pentru că ni se pare că oferă soluții facile pentru diverse probleme. Când este vorba despre sănătate, este foarte important să verificăm miturile cu informație provenite chiar de la medicul specialist.

Copilul/bebeluşul s-a trezit de dimineaţă cu ochii roşii +/- secreţii, are pleoapa proeminentă (chalazion/orjelet).

De cele mai multe ori, părinţii ascultă sfaturile familiei, bunicilor, vecinilor şi fac spălături oculare zdravene cu ceai din plante medicinale, apă de vie, lapte matern sau folosesc oricare leac băbesc cu veleităţi supranaturale. Nimic mai greşit: pe lângă faptul că nu se ȋnlătură cauza, se adaugă accentuarea simptomatologiei locale, mergând până la complicaţii importante.

Se recomandă lavajul ocular local cu apă fiartă şi răcită, spălarea frecventă şi la temperaturi ridicate a feţelor de pernă, igiena mâinilor şi, nu ȋn ultimul rând, prezentarea la medicul oftalmolog.

Mă doare ochiul; e un disconfort accentuat… hai la farmacie!

Total greşit. Farmacistul nu e avizat să prescrie un tratament oftalmologic. Ȋnsă, de cele mai multe ori, farmacia eliberează picături oftalmologice cu antibiotic şi dexametazonă, pentrucă e mai simplu şi cu singuranţă ajută… dar, surpriză! Pacientul se simte din ce în ce mai rău. Abia atunci farmacia trimite către medicul specialist, care este pus ȋn faţa faptului ȋmplinit: de exemplu ulcer corneean pornind de la o simplă eroziune pe cornee sau de la o keratită herpetică epitelială.

Am o pereche de ochelari, iar dacă ȋi port, atunci sigur ȋn 2 - 3 ani se va corecta vederea şi voi scăpa de ei!

De regulă, oftalmologul prescrie ochelari cu dioptrii pentru corectarea viciului de refracție, pentru ca imaginea obiectelor din jur să se formeze corect pe retină – ochelarii ne ajută să vedem mai bine. Unele vicii de refracţie – miopia sau astigmatismul miopic – au caracter evolutiv, indiferent că purtăm sau nu ochelari. Aşadar, pe lângă portul zilnic al corecţiei optice, un control oftalmologic anual este benefic.

Bunicul/bunica are 90 de ani şi vede şi acum să citească ziarul/să introducă aţa ȋn ac fără ochelari!

Odată cu trecerea anilor, la persoanele> 65 ani apar diverse patologii oculare legate de vârstă: cataracta, degenerescenţa  maculară cu diverse grade evolutive. Un lucru e cert: trecerea anilor nu iartă pe nimeni, iar scăderea treptată a acuităţii vizuale ne afectează pe toţi la o anumită vârstă.

Copilul e prea mic pentru primul lui consult oftalmologic!

Din prima zi de viaţă şi până la aproximativ 6 luni, poate fi evaluat aspectul suprafeţei oculare, prezenţa reflexelor pupilare normale, dacă există o problemă legată de claritatea mediilor transparente ale ochiului: cornee, cristalin, vitros.

Apoi, ȋntre vârsta de 6 luni şi 4 ani, putem evalua dacă are sau nu un viciu de refracţie, dacă poziţia ochilor copilului şi motilitatea lor e corectă sau dacă prezintă sau nu o patologie legată de polul anterior (pleoape, conjunctivă, cornee, cristalin) sau de polul posterior (afecţiuni retiniene).

De la 4, 5 ani se poate evalua procentual cât anume vede copilul cu fiecare ochi ȋn parte; se folosesc optotipuri speciale pentru preşcolari (diverse desene, figuri geometrice etc).

Până la aproximativ 6 - 7 ani se formează stadiile de vedere binoculară, aşadar, până la vârsta respectivă, copilul trebuie să vadă cât mai bine cu ambii ochi. Aici voi mai adăuga un alt mit: dacă poartă ochelari, atunci copilul, neapărat trebuie să stea ȋn prima sau ȋn a 2-a bancă. Ochelarii asigură o vedere de 100% pentru fiecare ochi ȋn parte de la cel puţin 6 metri; deci, copilul poate să stea şi ȋn ultimele bănci la şcoală.

Acestea sunt câteva dintre cele mai frecvente mituri cu efectele cărora se confruntă atât pacientul, cât și medicul oftalmolog. Putem limita efectele lor negative prin prezentarea la medicul specialist pentru controlul anual sau ori de câte ori este nevoie.

Dr. Mihaela Rusu, Medic specialist Oftalmologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.