„Nu am văzut niciodată așa o decimare”: Oamenii care cad în capcana unei escrocherii online de miliarde de dolari

miercuri, 19 iunie 2024, 08:38
3 MIN
 „Nu am văzut niciodată așa o decimare”: Oamenii care cad în capcana unei escrocherii online de miliarde de dolari

După ce tatăl lor și-a luat viața, o familie din statul american Virginia se strânge în casa sorei mai mici, înconjurată de câmpii nesfârșite și grajduri – este o scenă care s-a repetat de multe ori în cele trei luni de când Dennis Jones a devenit victima escrocheriei prin metoda „tăierii porcului”, relatează CNN. Escrocii din spatele acestor înșelătorii își construiesc identități online false și petrec luni de zile formând o relație personală cu victima pentru a o convinge să investească în site-uri care desfășoară afaceri frauduloase cu criptomonede.

Înșelătoriile, care sunt conduse în mare parte din Asia de Sud-Est, au primit denumirea de „tăierea porcului” pentru că implică „îngrășarea” victimelor până când acestea ajung să piardă tot ce au economisit. Dennis Jones, un pasionat de alergări și fotografie, era iubit de copiii și nepoții lui. Bărbatul de 82 de ani și-a petrecut o mare parte din perioada de după pensionare lucrând cu refugiați și dezbătând teme politice online. Dar, în ultimele luni de viață, el s-a distanțat de familia lui, fiind divorțat de mai mulți ani, și s-a împrietenit cu o femeie pe Facebook care s-a prezentat cu numele Jessie. Cei doi au vorbit luni de zile în mediul online și au construit o relație apropiată.

Într-un final, Jessie l-a convins pe Dennis să investească în criptomonede. Dennis s-a lăsat convins. Fără să o întâlnească vreodată pe Jessie în persoană, Dennis a cheltuit tot ce avea, iar când nu a mai avut nimic de dat, ea i-a cerut și mai mult. Într-o zi, banii au dispărut, iar Dennis nu a mai rămas cu nimic. Copiii lui Dennis au programat o întâlnire la începutul lunii martie pentru a-l ajuta pe tatăl lor să se pună din nou pe picioare după ce a fost păcălit.

Planul era ca el să se mute cu Adrianne, fiica cea mică, și familia ei. „Voiam să știe că vom avea grijă de el.” Dar în dimineața în care trebuia să se întâlnească, nimeni nu a mai putut să dea de Dennis. O oră mai târziu, poliția l-a informat pe fiul lui Dennis, Matt, că tatăl lui și-a luat viața. Dennis a fost una dintre multele victime ale unei operațiuni uriașe desfășurate de o rețea globală de infractori, condusă în mare parte de mafia chineză, care a construit o industrie frauduloasă de miliarde de dolari în Asia de Sud-Est.

În Asia, infractorii au format o armată de escroci, mulți dintre ei ținuți cu forța în tabere securizate și obligați să înșele oameni din toată lumea cărora le fură toate economiile. Este un jaf atât de extins încât investigatorii îl numesc un transfer de avere în masă de la americanii din clasa de mijloc înspre găștile de infractori. FBI estimează că escrocheriile prin metoda „tăierii porcului” au fost folosite pentru a fura aproape 4 miliarde de dolari de la zeci de mii de victime din SUA, în 2023 – o sumă cu 53% mai mare decât cea furată cu un an în urmă.

Singurii câștigători sunt gangsterii chinezi.

Mai mult, pe digi24

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii