Nu aș fi votat niciodată autonomia Ținutului Secuiesc! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Comunicat de Presă

Nu aș fi votat niciodată autonomia Ținutului Secuiesc! (P)

GALERIE
fotomacovei nou
  • fotomacovei nou
- +

Deputatul PSD Silviu Macovei reacționează la adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege controversat privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Silviu Macovei explică public cum de s-a ajuns în situația ca un proiect de lege clar neconstituțional să treacă de Camera Deputaților prin procedura de adoptare tacită: „În primul rând, UDMR a tot încercat de-a lungul anilor să vină cu tot felul de proiecte fanteziste privind autonomia Ținutului Secuiesc. De fiecare dată proiectele au picat fiindcă sunt clar neconstituționale și, presupunând prin absurd, că ar fi vreodată votată o asemenea lege, ea va pica întotdeauna testul constituționalității. Deci, această autonomie este utopică și imposibilă.

În al doilea rând, proiectul acesta de lege nu a ajuns în plenul Camerei Deputaților pentru a fi dezbătut și, evident, respins. Motivul nu este simplu, dar este foarte clar. Din cauza epidemiei de COVID 19, parlamentul a trebuit să își suspende lucrările în fizic și să se mute on-line. Această mutare a făcut ca timp de câteva săptămâni lucrările parlamentului să fie blocate efectiv. Tocmai în această perioadă ar fi trebuit să ajungă la noi, deputații, această lege. Dar ea nu a ajuns fiindcă sesiunile parlamentare au fost suspendate și astfel s-a împlinit termenul de procedură tacită a acestei legi neplauzibile. Garantat că dacă ar fi fost în dezbatere, proiectul ar fi căzut la vot!”.

Președintele Iohannis a ieșit cu un atac extrem de virulent la adresa PSD făcând acuzația că „social democrații vor să dea Ardealul ungurilor”. Referitor la aceste declarații, Silviu Macovei afirmă că „este o enormitate din partea președintelui Iohannis să declare așa ceva! Dacă până acum președintele a avut un discurs decent în timpul epidemiei, cu aceste afirmații hazardate depășește limita jocului politic. Înțeleg că partidul dumnealui, PNL, este în cădere liberă fiindcă are probleme de competență la guvernare, dar să spui astfel de bazaconii este descalificant! Am putea și noi să spunem că s-a ajuns aici fiindcă Parlamentul a fost blocat de un senator PNL care era infectat; dar ar fi cel puțin la fel de deplasat ca și președintele Iohannis!”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.