Nu aţi plătit amenzile pandemice? Nici să nu le mai plătiţi!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Nu aţi plătit amenzile pandemice? Nici să nu le mai plătiţi!

Iată ce motivare au judecătorii pentru astfel de speţe!

GALERIE
amenda pandemie
  • amenda pandemie
- +

Ieşenii pot scăpa de amenzile date în perioada stării de urgenţă câtă vreme acestea nu au apucat să fie plătite. Este concluzia la care au ajuns magistraţii Judecătoriei în cursul analizei unuia dintre numeroasele cazuri de contestare a amenzii în instanţă. Ieşeanul nu-şi va recupera însă banii plătiţi ca taxe de timbru. La începutul lunii aprilie a anului trecut, A.I.D. ieşise la cumpărături în apropiere. Îşi uitase declaraţia pe proprie răspundere acasă, având asupra sa doar cartea de identitate. 

Lipsa hârtiei pe care să scrie „achiziţionarea de produse de strictă necesitate” a însemnat pentru ieşean o amendă de 2.000 de lei. A contestat-o în instanţă de îndată ce Curtea Constituţională a declarat ordonanţele de urgenţă ce instituiau starea de urgenţă ca neconstituţionale. Decizia CC a dat şi un nou sens prevederilor OG 2/2001 referitoare la regimul juridic al contravenţiilor. Conform acesteia, dacă o faptă „nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ”.

„În cuprinsul acestei decizii se arată că sintagma «nu se mai sancţionează» trebuie înţeleasă în sensul că, prin intrarea în vigoare a legii care nu mai prevede fapta drept contravenţie, sancţiunile contravenţionale nu se mai aplică, iar în cazul celor aplicate, dar aflate în curs de executare, sancţiunile nu se mai execută”, au arătat magistraţii Judecătoriei. De altfel, reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene nu au prezentat nicio apărare în timpul procesului. Dimpotrivă, ei au arătat că achiesează la plângerea lui A.I.D.

Judecătorii au dispus anularea procesului-verbal de contravenţie şi decontarea de către IPJ a taxelor de timbru plătite de A.I.D., în valoare de 20 de lei. Cu privire la onorariul avocatului, magistraţii nu s-au pornunţat, întrucât petentul nu prezentase nicio dovadă cu privire la cheltuieli făcute în acest sens. Sentinţa a fost atacată în apel de către IPJ, care a obţinut ieri de la magistraţii Tribunalului exonerarea de la plata celor 20 de lei.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.