anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Comunicat de presa

Nu avem nimic de sărbătorit la începutul acestui an școlar! (P)

GALERIE
template cover ziarul de iasi-02
 • template cover ziarul de iasi-02
- +

Ruptura tot mai accentuată dintre iluziile din capul politicienilor și ceea ce vor cetățenii cu adevărat este vizibilă și la fiecare debut de an școlar. 

Personaje fără credibilitate, cu probleme penale sau cu școli făcute doar pe hârtie cred că mai pot păcăli pe cineva dacă vin în fața unor elevi, părinți și cade didactice și recită cuvinte scrise de alții, fac promisiuni pe care nu le respectă și îi sfătuiesc pe alții să aibă o conduită de viață de care ei înșiși nu sunt capabili.

În schimb, elevii, cadrele didactice și părinții vor, în locul unor discursuri sforăitoare, fapte concrete: școli cu toalete moderne, căci acest lucru este mult mai important decât afirmă ministrul Educației, legi predictibile, nu modificări radicale făcute în vacanță, fără dezbatere publică, finanțare la nivelul asumat de peste două decenii și niciodată respectat și înțelegerea, dinspre politicieni, a importanței școlii în dezvoltarea unei țări și a unor comunități puternice. 

Cum să fii multiplu urmărit penal și să te duci să le vorbești elevilor despre cinste, despre meritocrație și despre reușita în viață prin muncă și răbdare? Cum să fii omul Rusiei dictatoriale în România și să te duci în fața unor copii conectați de mici la Occident și la valorile europene? Nu se va întâmpla altceva decât să fii huiduit. 

Mă adresez colegilor mei parlamentari, inclusiv celor din Iași, poate aud strigătul disperat al celor implicați în educație. Nu mai girați modificări pe genunchi care influențează pe decenii viitorul copiilor noștri! Nu mai închideți ochii când politicieni rău intenționați vor să mențină feudele școlare în detrimentul tinerilor care trebuie să ducă această țară mai departe!

De fapt, aproape nimic nu e festiv la deschiderea anului școlar 2022/2023. Sunt tot mai puțini elevi care ajung până la finalul ciclului liceal, sunt tot mai puțini profesioniști care rezistă în școli. 
La o școală din Iași, două clase au început anul fără învățător. Titularii s-au pensionat anticipat, sătui să mai fie cobaii unora care-și bat joc de educație. 

Două suplinitoare au participat la ședințele cu părinții, dar în prima zi de școală au anunțat că nu le mai trebuie. Au plecat. Alte trei cadre didactice au ales o școală particulară, o variantă incomparabil mai bună.

Dacă se continua cu bătaia de joc la adresa slujitorilor din învățământ, nu va mai avea cine să ne educe copiii.

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.