Nu bazine, nu terenuri moderne – De ce nu are Iașul mari perfomanțe sportive sau olimpici? Infrastructura sportivă a orașului este „la pământ”
Ca în cele mai multe orașe din țară, la Iași nu există prea multă infrastructură sportivă. Indiferent că ne raportăm la tenis, înot sau handbal, statul nu investește, astfel încât să vorbim despre performanță, fără sacrificii din partea sportivilor sau familiilor acestora.
,,La nivel general, nu se investește deloc în sport, în infrastructură. De ce? A devenit o întrebare retorică. În Iași nu avem o bază sportivă care să satisfacă nevoile unui oraș cultural atât de mare. Iar sportul face parte din cultura noastră. Pregătim specialiști, dar nu e suficient, trebuie mult mai mult”, a declarat prof. dr. Beatrice Aurelia Abălașei, decan în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport.
Ce lipsește Iașului pentru performanță sportivă
Dacă ne referim strict la înot, în Iași nu există nici măcar un bazin simplu, de stat, ci doar bazine private, care nu depășesc 15-25 de metri. De asemenea, de un bazin olimpic nici nu poate fi vorba.
,,Nu avem un bazin simplu, ce discutăm de unul olimpic. Ne trebuie un bazin olimpic. Cele private nu depășesc 15-25 de metri”, a adăugat profesorul.
În plus, costurile ședințelor de înot, cu antrenori care sunt nevoiți să mute cursurile în diverse locații, în funcție de disponibilitatea locurilor care au în dotare bazine, costă foarte mult. O singură ședință poate ajunge și la suma de 150 de lei.
,,Eu am-am apucat de înot acum vreo doi ani, la un club de spa și sănătate. Făceam în grup de 3-4 persoane, dădeam 80 de lei. Din ce am înțeles, acum e 130 de lei, sau 100, doar cu antrenor privat. Oricum, trebuie să mergi măcar de 2-3 ori pe săptămână. Eu sunt amatoare și așa merg”, a menționat Ana, o tânără din Iași.
O oră de tenis costă 60 de lei
În ceea ce privește ,,sportul alb” sau tenisul, situația este similară. Acest sport este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai costisitoare. O oră de tenis, la unul dintre cluburile private din oraș, costă 60 de lei. ,,Este un sport elitist, la fel ca golful, tot la privat, contracost, se poate practica. Cu Sala Sporturilor din Iași nu știu ce se întâmplă, s-a schimbat suprafața, e prea veche, nu se mai poate aerisi cum trebuie”, a mai adăugat decanul de la Sport.
Mai mult, nici handbalului și fotbalului nu li se oferă șanse. Pentru a performa, atât sportivii, cât și părinții acestora sunt nevoiți să suporte toate cheltuielile. ,,Nu știu o jucătoare de handbal care să fi făcut performanță fără ca părinții să suporte costuri foarte mari. De la echipament, pregătire și deplasare la concursuri. De la un punct, nu mai pot părinții și renunță. Și la fotbal, deși avem stadionul, tribunele sunt vechi, iarba tasată, se organizează tot felul de festivaluri”, a conchis profesorul.
Așadar, dincolo de bucuria pe care ne-a adus-o David Popovici sau alți mari sportivi ai țării, guvernanții și edilii locali ar trebui să înceapă să investească în sport. De-a lungul anilor, și persoane publice au făcut apel la lipsa investițiilor din sport.
Publicitate și alte recomandări video