anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Nu căuta cheile sub veioză

GALERIE
Cristina Danilov
 • Cristina Danilov
- +

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderal㔄tata e de vină că eu beau”.

Dacă suferi de dependenţă de mâncare sau orice alt tip de dependenţă, nu căuta problema în copilărie. E ca şi cum ai căuta cheile nu acolo unde crezi că le-ai pierdut, ci sub veioză, pentru că acolo e lumină. Problema dependenţei tale de savarină, şaorma sau de vodcă nu are nimic de-a face cu copilăria ta, dependenţa ta este obiceiul tău dobândit acum, din pură neglijenţă de sine. Copilăria a trecut de mult, toate problemele nerezolvate sunt în prezent, iar principala problemă nerezolvată este însăşi dependenţa, nu relaţia dintre tine şi părinţi. Dacă privim bine, toate dependenţele sunt asemănătoare: alcoolul, păcănelele, mâncarea în exces, dragostea neîmpărtăşită, drogurile şi, dacă vedem această asemănare, ne va fi mult mai uşor să înţelegem cum acţionăm.

Orice dependenţă are o parte fizică, nu doar chimică. Aceasta presupune un metabolism alterat în care substanţa sau materia este deja încorporată şi, fără substanţă, începe defalcarea fizică, periculoasă şi uneori chiar fatală. Organismul nu poate trăi fără acea materie, s-a schimbat, s-a reconstruit în aşa fel încât, acum, materia este partea lui necesară. Partea fizică este simţită ca fiind cea mai rigidă, dureroasă, dar se epuizează destul de repede. Mai exact, un organism obişnuit cu alcool care nu mai primeşte alcool, ci primeşte în schimb nişte vitamine, medicamente, sucuri naturale, apă, se recuperează destul de repede şi începe să funcţioneze normal. Cu toate acestea, dincolo de partea fizică, rămân probleme cu părţile psihologice ale dependenţei. Partea fizică a dependenței nu poate fi, deci, legată de trecut, de copilărie. În copilărie, o persoană gestionată fizic fără droguri, de pildă, trăia normal, dar în momentul actual al vieții sale corpul său este diferit, moare fără ele. Mâine, orice dependent va putea depăși retragerea dacă va dori, organismul se va reconstrui, se va adapta, și din nou se va putea descurca fără această materie.

Dependența de dragoste are și ea o parte fizică. Este panică și durere în tot corpul, de pildă, în special în regiunea inimii și a plexului, atunci când iubita decide să te părăsească și îți spune că o va face. Prezența unei persoane dragi se înscrie în metabolismul fizic, chiar dacă nu în felul drogului care se injectează în vene - iubita se poate atinge, e palpabilă, e vizibilă. Dar, ca și în cazul unui alcoolic și al unui dependent de droguri, panica de singurătate, transpirația, tremurul și tahicardia de la despărțirea de persoana iubită trec rapid. O persoană încetează să mai experimenteze retragerea, manifestată prin simptome fizice, iar partea psihologică a dependenței iese abia acum în prim-plan. Nu este vina mamei pentru asta, nici măcar a vecinului care te-a speriat când ți-a trimis pupici de la balcon, nici a băiatului care a râs de tine în clasa a treia că n-ai răspuns la declarația lui de dragoste. Nu din cauza lor ești dependent de dragoste acum și treci prin travaliul singurătății. Există alte motive și trebuie depistate.

Un dependent de alcool care a scăpat de partea fizică a dependenţei sale, adică a depăşit retragerea, începe să alunece în apatie din cauza dependenţei psihice faţă de alcool. Cei care nu înţeleg ce este dependenţa sunt supăraţi pe el: „Ei bine, deja te simţi normal, nu mai ai tensiune, nu mai tremuri, apoi, mergi la muncă, ocupă-te de casă, de ce cauţi din nou pe cineva cu care să bei?” Mulţi văd asta ca fiind iresponsabilitatea alcoolicului, s-a învăţat aşa, să nu facă nimic altceva decât să bea. Nu, nu e doar lipsă de responsabilitate, aceasta este, de fapt, partea principală a dependenţei. Nu mai moare fără alcool, dar tot nu poate trăi fără el. Nu are putere de viaţă, se simte neputincios şi inutil. Prin urmare, gândurile lui sunt ca să bea, pentru că acolo i-a rămas gândul, să simtă măcar pentru o vreme bucurie şi încredere în sine, adică o stare pentru el normală de energie. Cum va înţelege oare un dependent de alcool care s-a hotărât să renunţe la viciu discuţiile cu prietenii fără votcă sau mersul la meci fără câteva doze de bere în ghiozdan? Nu va înţelege, cum nu va înţelege nici mersul la duş, nici pescuitul, nici mersul la culcare, totul s-a transformat în ceva plictisitor, fără noimă - deci… înapoi la alcool!

Dependentul de dragoste este la fel. El pare să fie în viață, dar, de fapt - e, eufemistic vorbind, mort. Nu are energie sau sens propriu. Se uită la lume și nu găsește nimic interesant în această lume. Și dacă găsește, are legătură doar cu fosta iubită. Vede o cafenea vintage: ce bine ar fi fost acolo cu ea. Vede florăria: i-aș fi dat flori, sigur i-ar fi plăcut... Discutați cu el: întreaga lume e în jurul iubitei, ea este centrul vieții lui, orice altceva fără acest centru se destramă literalmente.

Cum să depăşeşti această parte a dependenţei? Să recunoşti în primul rând că ai o problemă şi vrei s-o rezolvi. Ştim cu toţii persoane care invocă în faţa cunoscuţilor boli diverse, dintre cele mai exotice, întâmplări stranii pentru a-şi ascunde alcoolismul, de pildă, chiar şi atunci când sunt prinse asupra faptei. Am avut tensiune dimineață de asta n-am venit la conferință, va spune, deși miroase a votcă de la distanță. Dacă recunoşti problema, e primul pas, apoi începi să-ţi reconstruieşti viaţa pentru a nu fi alături de dependenţă din nou şi să reîntorci resursele de energie pierdute din cauza dependenţei - căci ştim bine, dependenţa ia surse - te îndepărtează de familie şi prieteni, îţi distruge demnitatea, hobby-urile, te lasă fără locul de muncă. Apoi, încerci să găseşti resurse noi, treptat, să-ţi câştigi acest cerc de resurse. Ele pot fi responsabilităţi noi, un job solicitant, activităţi care vin în sfera ta de pasiuni, cercuri noi de prieteni cu atitudini sănătoase etc. şi care te vor menţine ocupat şi departe de acea materie de care pomeneam anterior. E greu, veţi spune, dar nu există altă cale, şi nu e imposibil. În împrejurări deosebite, ieşirea din dependenţă se produce rapid, uneori în câteva zile, când există ceva pe care să-ţi concentrezi toată atenţia şi cu care să te laşi antrenat, în cele mai rele condiţii durează cam un an, depinde de fiecare. Atâta timp cât nu există resurse de energie, o persoană se va simţi în continuare rău, foarte rău, pur şi simplu poate nu se va întoarce la dependenţă, dar gândurile despre inutilitatea existenţei îl vor bântui. Va rămâne în continuare în fundul gropii. Doar resursele ajută la ieşirea din groapă, însăşi atenţia faţă de ele ajută şi mai ales succesul în conectarea lor. De îndată ce se formează minimul, o persoană începe să trăiască în sensul deplin al cuvântului: devine motivat, activ, mulţumit, chiar fericit. Uneori de o sută de ori mai fericit decât înainte de dependenţă.

Dar cum rămâne cu partea psihologică a dependenţei? Aceasta este partea care îl împiedică pe dependent să găsească resurse în mod normal, îl lasă într-o stare în care poate cădea din nou în aceeaşi dependenţă sau în una nouă. Există obiceiul de a aştepta ajutor din afară - medicul care face minuni, terapeutul care îi rezolvă problema cu mama, apoi soţia, colegii sau copilul - şi doar atât - totul din cauza egocentrismului, a stimei de sine inadecvate, a lipsei de dorinţă de a lucra singur la rezolvarea problemei, învinovăţirea altora pentru dependenţă. Este o sarcină potrivită, sigur, pentru un terapeut - a ajuta o persoană să înțeleagă ceva despre sine și să-și vadă distorsiunile. Dar chiar și fără un terapeut, o persoană poate face față dacă vrea să lucreze cu ea însăși, să fie mai puternică. Această muncă este absolut ineficientă fără pomparea simultană a resurselor, doar a sta și a analiza complexele este o muncă fără sens. Dar, în același timp, cu resurse, a face acest lucru este necesar.

Chiar şi în acest caz este inutil să cauţi problemele în copilărie, să-ţi blamezi părinţii, rudele sau vecinii pentru dependenţa ta de astăzi, când eşti adult. A-ţi blama mama că nu te lăuda când luai premiu sau a controlat prea mult ieşirile tale în oraş - şi acestea ar fi motivele pentru care astăzi consumi în exces alcool sau prăjituri noaptea, nu are rost, pentru că, ştim cu toţii, chiar şi cei care au avut parte de o educaţie permisivă, unde nu poate fi vorba de traume, ajung să fie dependenţi. Adultul trebuie să crească acum, lăsând amintirea părinţilor nealterată pe tărâmul îndepărtat al subconştientului, şi să găsească, cu maturitate, soluţii şi surse de echilibru pentru a depăşi problema pe care o are. Deci, când deschideţi noaptea frigiderul şi vedeţi savarina, ignoraţi-o, beţi apă şi culcaţi-vă la loc. Poate fi un prim pas.

Cristina Danilov este psiholog

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (I)

Alegerile din Italia accentuează tendinţa de a aduce valorile culturale şi chestiunea raporturile dintre Comisia Europeană şi statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nichita DANILOV

Un internet al tuturor lucrurilor din univers

Nu cred că trăim în interiorul unui univers cumva asemănător cu peştera închipuită de Platon, în care materia devine o simplă proiecţie a umbrei spiritului sau cam aşa ceva. Dar suntem pe cale de-a crea un astfel de univers, care să acapareze (să înghită) propriul nostru univers. Trăim într-un timp în care lumea reală începe să fie dominată de spaţiul virtual.

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Ciprian IFTIMOAEI

Georgia Meloni: antielitism european, populism şi suveranism

Are toate şansele să câştige postul de premier şi să devină prima femeie din istoria Italiei care exercită cea mai importantă funcţie politică, ţinând cont că preşedintele acestei ţări europene are un rol de reprezentare, decorativ, fără influenţă prea mare în politica internă şi internaţională. Este vorba de Georgia Meloni, noua stea a politicii italiene, care a câştigat alegerile ca preşedinte al partidului Fraţii Italiei (FdI) şi care a făcut să tresară establishment-ul politico-birocratic de la Bruxelles, îngrijorat pe bună dreptate de ascensiunea extremei drepte italiene.

Javroave putiniste

Michael ASTNER

Javroave putiniste

Deci, avem aşa: un stat mai mare decât China, întins pe două continente, care nu-şi mai încape în piele şi invadează fără niciun motiv un stat vecin (încălcând toate normele internaţionale şi Carta ONU), unde bombardează cartiere rezidenţiale, spitale, şcoli şi grădiniţe, pune la pământ oraşe-ntregi (Mariupol!!!), fură grâne şi curent şi, în general, comite crime de război pe bandă rulantă. 

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.