Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Nu contează că prima bandă e ocupată de mașini parcate ilegal. O blochează și pe a doua"

GALERIE
florin_lazarescu
  • florin_lazarescu
- +

În trafic e coadă. C-așa-i în trafic. Cel care trebuie să vireze la stânga, așteptând la semafor, iese din rând și se bagă pe banda celui care virează la dreapta și o blochează. Nu contează că pe dreapta e liber intermitent, că alte 20 de mașini fac inutil o altă coadă în spatele lui. Important e ca el să fie în față atunci când se face verde.

Alt șofer trebuie să-și cumpere țigări, apă plată, gumă de mestecat. El va opri mașina și o va lăsa pe intermitent fix în fața chioș­cului sau a locului unde are treabă. Nu contează că prima bandă e ocupată de mașini parcate ilegal. O blochează și pe a doua. Important e doar să fie el în față.

Dimineața, în fața fiecărei școli din România, e haos. Mii de părinți fac tot posibilul să-și lase copilul fix în fața intrării în școală. Nu contează că blochează traficul unui întreg cartier.

Important e ca ei și copiii lor să fie în față, fix în față.

Pe strada unde ajung eu la serviciu, singura bandă pe sens e ocupată mereu de mașinile celor care vor să fie în față, cât mai în față, la restaurantele din preajmă. Fix lângă parcarea cu plată, aproape goală. O dată pe săptămână, Poliția ridică toate mași­nile, eliberează banda de mers. La două ore după plecarea Poliției, mașinile blochează din nou singura bandă pe sens.

Priviți cum urcă pietonii în tramvai, atunci când e aglome­rație în stație. Nu se formează nici un rând. În ultima clipa, atunci când se deschid ușile, apare o grămadă ca la rugby, în care toată lumea vrea să se bage în față, cât mai în față.

La supermarket, dacă sunt cozi mari la casă și lași o jumătate de metru liber între căruciorul tău și cel din față, hop! apare unul care își bagă căruciorul lui. Și când e coadă la înghețată, la taraba din stradă, dacă nu ești atent pentru o clipă, dacă ești preocupat să-ți scoți portofelul din rucsac, hop! altul care ți se bagă în față.

Am prins o scenă la cabinetul unui medic unde pacienții aștep­tau cumva liniștiți, cu bonuri de ordine în mână. Și, brusc, când a ieșit numărul 8, cel cu numărul 22 și-a pierdut răbdarea, a țâșnit de pe scaun și a intrat în cabinet în fața celorlalte bonuri de ordine, trântind ușa după el…

Sunt scene banale din România, pe care le știm prea bine cu toții și care dau imaginea noastră și a țării noastre. Oriunde se formează o coadă, absurdă sau nu, mai toată lumea vrea să sară rândul, să se bage în față. Suntem neam de oameni nerăbdători, care aproape întotdeauna preferă să-și consume energia pentru a găsi un mod de tăiat nodul gordian, nu pentru a-l dezlega. Orice pentru a nu urma calea normală, pentru a o lua pe scurtătură, contând doar „eu și familia mea“.

Iar când românul nu reușește să se bage în față pe forțe proprii, va încerca să dea mită pentru asta. Oriunde: la la Tribunal, la Pașapoarte, la medic, la școală… Nu mi-e greu să-mi închipui că și la o coadă în fața porții Raiului ar ieși cu scandal, românii s-ar călca în picioare, ar încerca să-l mituiască pe Sfântul Petru ca să intre „eu și familia mea“ cât mai repede. Importantă e scurtătura personală, nu și cum o obții.

În fine, am făcut toată această poliloghie, ca să scot cât mai bine în evidență un singur lucru: românii care pleacă din țară sau care ame­nință că vor pleca nu fac altceva decât să fie și să rămână aceiași români, cu aceeași mentalitate.

România – și recunoaștem toți asta, fără excepție – e coada Europei. Emigranții noștri sunt cei care nu au răbdare să construiască acasă o lume normală, cei care se bagă în față, care sar rândul, care preferă să taie nordul gordian, fie și cu dinții, în loc să-l dezlege, cei care vor o scurtătură pentru „eu și familia mea“, nu o cale – evident, lungă și grea – pentru a dezvolta o nație.

Deci, fraților care ați fugit sau vreți să fugiți din România, treaba voastră, nu vă condamnă nimeni pentru alegerea voastră personală. Dar încetați să mai pretin­deți că fuga e un titlu de glorie. Fuga voastră e tot o luare pe scurtătură, tot o formă de mită. Cu prețul unei dezvoltări emoționale firești, v-ați plătit un loc mai în față în Vest, în acea lume normală la care nu ați contribuit cu nimic până a ajunge acolo (doar vesticii au muncit cu răbdare ca să o facă așa cum e). Nu, din păcate. Fuga voastră acolo nu vă transformă în altfel de români, unii mai buni decât noi, cei de-acasă.

Text apărut în Suplimentul de Cultură

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri