De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce combinații de medicamente sunt periculoase? Avertisment al medicilor ieșeni: nu doar antibioticele luate de capul nostru sunt riscante!

miercuri, 06 noiembrie 2024, 03:00
3 MIN
 Ce combinații de medicamente sunt periculoase? Avertisment al medicilor ieșeni: nu doar antibioticele luate de capul nostru sunt riscante!

Deși este cunoscută doar problema pe care o avem, la nivelul țării, cu consumul exagerat și fără consultarea medicului de antibiotice, auto-medicația este îngrijorătoare din mai multe puncte de vedere.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 31

Medicii din Iași au tratat pacienți ajunși la spital după ce au luat fie prea multe tablete de paracetamol, fie mai multe produse de combatere a simptomelor răcelii, care conțin toate paracetamol, depășindu-se doza care poate fi procesată de organism. Riscurile se extind la toate medicamentele, spun medicii, inclusiv la suplimentele alimentare, ce au un alt regim de punere pe piață și care pot declanșa, în unele cazuri, diferite alergii sau reacții adverse.

În numărul de săptămâna aceasta a „Ziarului de Sănătate” vorbim cu specialiști care analizează problema auto-medicației. Este permisă? În ce context, cantități și care ar fi procedura de urmat? Concluzia simplă este că un telefon la medicul de familie ar fi recomandat chiar și atunci când luăm pastile de durere de cap – riscăm să luăm ceva mult prea puternic pentru nevoile noastre și care ar putea avea efecte secundare complexe.

Citiți în continuare materialele propuse în dosarul de săptămâna aceasta din „Ziarul de Sănătate”.

Pacienții care aleg să ia singuri medicamente nu sunt întotdeauna în pericol, spun specialiștii cu care au discutat reporterii „Ziarului de Sănătate”. Dar lipsa unei documentații prealabile și tot felul de combinații nefericite îi pot aduce și pe cei aparent-sănătoși la spital cu probleme grave. Conf.dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, specializat în medicină bazată pe dovezi, spune că există două problemele majore legate de auto-medicație.

Antibioterapia reprezintă utilizarea antibioticelor pentru tratamentul infecțiilor bacteriene de diverse tipuri. Medicii atrag mereu atenția asupra faptului că multe persoane folosesc antibioticele fără prescripții medicale, în tratamentul unor infecții virale, fungice sau parazitare ceea ce a dus în timp la o creștere a rezistenței bacteriilor la antibiotice.

Fiecare dintre noi am luat măcar o dată în viață paracetamol. Este un analgezic eliberat fără prescripție medicală, utilizat pentru a trata afecțiuni simple, precum durerile de cap, artrita, durerile de dinți, răceala, febra și durerile musculare. Este, de asemenea, un ingredient activ în multe medicamente pentru răceală și gripă.

Fiecare pacient, din punct de vedere genetic este unicat. Din acest motiv, spun medicii, oamenii reacționează diferit la orice tip de medicament de sinteză pe care îl înghit. Din această cauză specialiștii recomandă ca tratamentul fiecărui pacient să fie personalizat.

Suplimentele pe bază de plante sunt considerate naturale, așa că ar trebui să fie bune, lucru care însă nu este adevărat totdeauna. Ele pot afecta în mod diferit și uneori nefavorabil corpul și, de multe ori, interacționează cu medicația clasică, ducând la efecte adverse notabile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii