
Nu e un mit: și oamenii ies primăvara din hibernare. Cum ne afectează astenia de primăvară și cum putem trece mai ușor peste ea

Te simți obosit, lipsit de energie și mai puțin motivat odată cu venirea primăverii? Nu ești singur! Pe măsură ce natura revine la viață, organismul nostru trece printr-un proces de adaptare care poate provoca stări de slăbiciune, insomnie și chiar anxietate.
Aceste simptome sunt cunoscute sub numele de astenie de primăvară și afectează numeroase persoane în această perioadă.
„Astenia de primăvară, o consecință a ieșirii din «hibernare»”
Trecerea de la sezonul rece la cel cald aduce numeroase modificări în mediul înconjurător, iar organismul uman trebuie să se adapteze noilor condiții. Creșterea intensității luminii solare, prelungirea zilelor, variațiile de temperatură și umiditate, alături de deficitul de vitamine și minerale acumulate pe parcursul iernii, pot influența tonusul fizic și psihic. Aceste schimbări afectează nivelurile de serotonină și melatonină, substanțe esențiale pentru reglarea stării de spirit și a somnului. Scăderea melatoninei poate duce la insomnie și irascibilitate, în timp ce un nivel redus de serotonină poate provoca anxietate, lipsa concentrării și chiar depresie.
„De cele mai multe ori intervine astenia de primavara ca o consecință a ieșirii din «hibernare» și a adaptării organismului la noile condiții de viață. Nu toate persoanele resimt astenia de primăvară în aceeași măsura, iar simptomele variază de la o persoană la alta. Astenia este o afecțiune temporară, simptomele acesteia dispar pe măsura ce organismul se adaptează la schimbările climatice”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
Ce putem face ca să trecem mai ușor peste astenia de primăvară
Medicul spune că aceste stări sunt normale și pot apărea atât la persoanele sănătoase, cât și la cele care au deja alte probleme de sănătate. Totuși, dacă persistă prea mult timp, pot duce la depresie. De asemenea, pot apărea nervozitate, palpitații, somn agitat sau insomnie, dar și probleme cu pofta de mâncare, memoria și concentrarea.
Dr. Roșu susține că schimbările de temperatură și apariția polenului pot fi o provocare pentru organism. Astfel, ca să evităm oboseala și slăbiciunea cauzate de astenia de primăvară, este important să ne sprijinim corpul prin măsuri adecvate:
– Este important să mâncăm cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece ajută corpul să elimine toxinele, reduc retenția de apă și îmbunătățesc digestia.
– Plimbările în aer liber îmbunătățesc circulația sângelui către creier și cresc nivelul de serotonină, hormonul care ne ajută să ne simțim bine. De asemenea, expunerea la soare ajută corpul să producă vitamina D și să își regleze programul natural de somn și starea de energie pe parcursul zilei.
– Mișcarea ajută corpul să funcționeze mai bine, crește producția de endorfine, care ne fac să ne simțim mai fericiți, și îmbunătățește starea de spirit.
– Este bine să consumăm vitamina C, preferabil din surse naturale, deoarece întărește organismul și sprijină imunitatea. Printre cele mai bune alegeri se numără legumele verzi, precum urzicile, ștevia, leurda, mărarul, usturoiul verde, ceapa verde și spanacul.
– Evitarea stimulantelor precum cafeina și zahărul, deoarece acestea pot contribui la creșterea nivelului de stres.
– Odihna. Atât timp cât organismul face efort de adaptare la noile condiții, odihna ajută la refacerea energiei.
– Gestionarea stresului prin meditație, yoga, care pot ajuta la stabilirea echilibrului mental si emoțional.
– Este important să luăm suplimente de vitamine și minerale doar după ce aflăm de ce are nevoie corpul nostru, mai ales dacă avem lipsuri.
– Consult medical dacă simptomele persistă sau devin severe.
Publicitate și alte recomandări video