De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nu fac rău pacienții care aleg să ia suplimente de vitamine, în special vitamina C. Dr. Liviu Oprea: „dar mereu îi întreb de ce nu aleg să mănânce fructe și legume”

miercuri, 07 august 2024, 03:00
3 MIN
 Nu fac rău pacienții care aleg să ia suplimente de vitamine, în special vitamina C. Dr. Liviu Oprea: „dar mereu îi întreb de ce nu aleg să mănânce fructe și legume”

Una dintre cele mai cunoscute vitamine în rândul populației generale este vitamina C, cu efectul benefic general-recunoscut de întărire a sistemului imunitar. Deși mai limitat decât la nivelul credinței populare, acest efect este totuși documentat în literatura de specialitate și sunt unele studii care au asociat vitamina C cu o rezistență crescută a organismului în fața diferiților agenți patogeni. Medicii care au discutat cu „Ziarul de Sănătate” au subliniat însă faptul că este foarte important, pentru ca această vitamină să aibă efectul scontat, ca ea să fie obținută din consumul fructelor și nu exclusiv din versiunea sintetizată artificial sau găsită în varii suplimente.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 18

„Nu are sens să luăm vitamina C din cutii, că se regăsește în fructe și legume crude”

Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din România, filiala Iași, medic primar medicină de familie, a explicat că una dintre primele discuții pe care le poartă cu pacienții este legată de consumul de fructe și de legume pentru a acumula vitaminele necesare în corp.

„Nu are sens să luăm vitamina C din diverse cutii în formele de pe piață, mai ales că ea se regăsește în fructele și legumele crude. Încurajăm părinții să le explice și copiilor că poți identifica cu ușurință vitaminele dintr-o legumă sau dintr-un fruct după culoarea din interior. Cele verzi în interior, merele, lămâia, kiwi, conțin vitamina C, cele roșii conțin versiunile din B, cele galbene E, care ajută mecanismul vederii, în timp ce în fructele și legumele închise la culoare, negre, se regăsesc antioxidanți. Încurajăm pacienții să consume din toate și așa ar fi ideal pentru toată lumea”, a declarat dr. Liviu Oprea.

Medicul a explicat că, în mod categoric, cel mai bine este să mâncăm vitaminele în forma lor naturală decât în suplimente. Asta nu înseamnă, a spus dr. Oprea, că dacă cineva alege să nu ia fructe și să ia direct echivalentele din suplimente comite vreun păcat capital, doar că e o povară financiară în plus „și lipsește atât plăcerea de a mânca fructele și legumele, cât și obiceiul sănătos de a face asta”.

„Și, în mod evident, asimilarea în organism se face mai ușor pe cale naturală. E greu de crezut că excipientele în care se pun vitaminele, din diversele produse farmaceutice, sunt la fel de bine ca procesele pe care le-a gândit natura. Vitaminele sunt foarte importante pentru metabolism și diferitele probleme care pot apărea. Spre exemplu, vitamina B12 se folosește inclusiv pentru prevenția anemiilor, dar toate dau energie în organism”, a adăugat dr. Liviu Oprea.

Imunitatea de zi cu zi poate fi întărită cu vitamina C

Discuțiile cu privire la aportul pentru imunitate al vitaminei C sunt importante și au un grad de realitate la bază, spune medicul. Dar acesta a explicat că atunci când ai o problemă de imunitate, în sensul autentic, care trebuie diagnosticată și tratată corespunzător, aportul de vitamine nu va fi suficient.

„Există, fără discuții, un fundament de realitate că vitaminele sunt importante în procesul imunității. Ele sunt utile pentru imunitate, dar oamenii trebuie să înțeleagă faptul că atunci când ai o problemă de imunitate în sensul autentic, sunt alte măsuri care trebuie luate. Dacă ți-a scăzut puțin imunitatea și ai făcut o viroză, da, atunci vitaminele vor fi de folos. Dar mâncând fructe și legume crude, imunitatea ta se va menține, atâta timp cât nu ai o problemă fundamentală care să o afecteze”, a completat dr. Liviu Oprea.

Specialistul a explicat că pacienții care ajung cu viroze la cabinet sunt sfătuiți să ia unele medicamente, precum cele antitermice, dacă este cazul, dar sunt sfătuiți de asemenea să consume în mod constant, poate chiar mai mult pe perioada bolii, fructe. Nu fac rău nici cei care vin să întrebe și să se sfătuiască ce fel de suplimente alimentare să ia pentru a crește nivelul vitaminelor din corp.

„Dar prima dată îi întreb de ce nu mănâncă fructe și legume. Însă este bine să te consulți cu un specialist atunci când decizi să iei suplimentele respective, pentru că, până la urmă, dozele nu trebuie exagerate. În general sunt mari – o singură tabletă conține echivalentul obținut de la consumul a patru-cinci fructe. Necesarul organismului trebuie păstrat, dar nu e bine să iei mai mult decât trebuie, chiar dacă, vorbind de vitamina C, se elimină prin urină. Nu la toate se întâmplă la fel”, a conchis prof.dr. Liviu Oprea.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii