
Primăvara, sezonul renașterii… La renaștere trebuie să contribuie oamenii; altfel, se trezesc îngropați sub ciuveie. În orașe, după iarnă, se strâng borcane goale de zacuscă sau murături, bidoane și damigene: problema se rezolvă ziua, prin frecare cu perii și detergenți, ori noaptea, prin zvârlire cu cârca în balcoanele de mai jos. În mediul rural, resturile se adună prin curți și se văd când se topește zăpada; atunci se găsesc și eventualii foști consăteni ebrietați, care au ieșit de la bufet pe viscol și au adormit în troiene, convinși că sunt așternuturi albe, răcoroase. Cea mai simplă metodă de a scăpa de resturi e cu gaz și chibrit. Primăvară fiind, zăpada s-a dus de pe unde a mai fost, oamenii au făcut focuri, iar fumul se ridică și acum spre cer. Avem o mică poveste tematică – de fapt, chiar trei, mai mici și mai vioaie:
Mihăiță Vrednicu, gospodar, a dat cu grebla o oră prin curte și a strâns o moviliță de gunoaie. I-a dat foc. După încă o oră de dat cu exact aceeași greblă prin exact aceeași curte a strâns o nouă moviliță (movilița M2 a poreclit-o el în gând). I-a dat foc și ei. După altă oră, Mihăiță avea altă grămadă (M3, mai exact) și se pregătea să-i dea foc, când l-a strigat la gard vecinul Ilie, care nu avea gunoi, fiind un om foarte curat, și se rușina, să nu-l vadă cumva oamenii din sat fără pic de foc în curte. După altă oră, Ilie avea în curte un foc – din gunoaiele lui Mihăiță (din movilița M3, după cum am spus), care își număra banii făcuți din troc. Pe înserat, Ilie a fost amendat, fiindcă fumul de la gunoaiele lui Mihăiță (M3!) din curtea lui intra pe geam la Primărie. Cu banii primiți Mihăiță și-a cumpărat o drujbă nouă.
Aureliu Tescovină a dat și el cu grebla prin curte, apoi a dat cu grebla în capul lui soacră-sa, Varvara, care mormăia ceva într-un colț, ca de obicei, când nu-i convine ceva. Valeriu Pâclă n-a dat cu grebla nicăieri, fiindcă, întâi de toate, i-a fost lene și, la urma urmei, nici nu avea greblă. A preferat în schimb să dea de băut la bufet când a fost ziua lui. Nici Radu Avarie, din aceeași localitate, nu a dat cu grebla prin curte, să adune gunoaiele; el a preferat să dea cu spray de gândaci în casă, fiindcă i se spărsese o țeavă de la baie și mirosea urât, mai urât decât sprayul de gândaci. Grebla nu mirosea a nimic, defel.
Maricel Pleșcariu a dat cu grebla, a strâns gunoaiele și a făcut din ele o grămadă mare. Mai pe seară, a făcut din ele rachiu. Remus Tenie a băut cu băieții la bufet și s-a încărcat cu spirit civic, s-a ridicat de la masă, a pornit spre casă, a intrat în curte și a dat foc grămezii care aștepta acolo, tăcută. A doua zi, mahmur, a aflat că aia nu era curtea lui, iar grămada fusese căruța vecinului. Geo Peșteră nu a făcut morman de gunoi, să-i dea foc, pe motiv că a făcut o chestie similară anul trecut, fără să știe că în valiza veche din pod, cea pe care a zvârlit-o în flăcări, erau cartușele bunicului, fost vânător. În acest an, Geo a avut un parastas apreciat de toată suflarea localității, iar coliva a avut bomboane colorate, cu arome exotice. Vom reveni.
Transformare miraculoasă din purcel în băiețel!
După cum am scris și mai sus, primăvara impune curățenie; cea sufletească este dobândită în Postul Mare, în timp ce curățenia trupească se obține pe bază de apă și de produse cumpărate de la raionul cu produse de – evident! – curățenie. Mai ales că, pe durata iernii, mulți dintre oamenii de lângă noi au fentat săpunul și au simțit pe trup atingerea apei doar sub formă de transpirație. Încă o poveste mică, tot despre curățenie, în altă notă, dar la fel de vioaie:
Cu puține zile în urmă, în cartierul Debranșați, copilul Aurel Mormoloc a fost pândit de toți vecinii săi, care au sărit pe el, i-au pus o pătură pe cap, cum se prind șobolanii, l-au vârât într-un sac și l-au spălat cu forța pe holul comun de la boxă, folosind soluții de curățat cuptoare și grăsimi arse, precum și dizolvant; mizeria scursă de pe Aurel a înfundat canalizarea blocului. În aceeași perioadă, părinții micuțului Tiberiu Ciupercă l-au chemat de la joacă, strigându-i că a venit curierul, care i-a adus o tabletă. Când a intrat, mama l-a împins într-o balie cu apă, iar tatăl i-a stivuit deasupra scânduri cu bolovani peste ele, ca micuțul să nu iasă, ci să stea la înmuiat. După cinci ore, mămica lui a reușit să-i desprindă de pe trup paltonul, o jachetă și o flanea de corp; după alte ore, tatăl i-a găsit treningul aflat sub flaneaua de corp, pijamaua și câteva izmene flaușate, chinezești, gri, foste albe. Mama i-a mai scos și maieurile, plus niște perechi de chiloți în culori nostime, cu galben și maro, foști albi, ocazie cu care părinții și-au dat seama că micuțul despuiat, dar curat, din balia cu apă caldă, dar neagră, nu era Tiberiu, ci alt copil din localitate, pe nume Petronel.
Publicitate și alte recomandări video