Nu în Ucraina, ci la Iași – Proces nemaiauzit la Tribunalul Militar: comandantul a murit călcat de tanc cu viteza de 1 km/h

luni, 17 februarie 2025, 15:00
5 MIN
 Nu în Ucraina, ci la Iași – Proces nemaiauzit la Tribunalul Militar: comandantul a murit călcat de tanc cu viteza de 1 km/h

Magistrații militari ieșeni vor avea de soluționat un caz rarisim. La începutul unui exercițiu banal, comandantul unui tanc a murit strivit de propria mașină de luptă. Astfel de accidente sunt deosebit de rare, precedentul caz datând de acum aproape 30 de ani.

Concluzia procurorilor care au anchetat cazul comandantului călcat de tanc a fost că tragedia a fost cauzată de un lanț de greșeli comise de doi ostași experimentați. Judecătorii militari au acum sarcina de a stabili cine a greșit mai mult.

Exercițiu de rutină, de conducere, fără a presupune trageri

Accidentul s-a produs pe 18 martie 2022 în poligonul Smârdan, situat în județul Galați, poligon ce deservește întreaga zonă, tragedia având loc chiar înainte de începutul programat al unui exercițiu efectuat de militarii batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”. Exercițiul era unul de rutină, de conducere a tancurilor, fără a presupune trageri sau manevre complicate. Înainte de de debutul exercițiului propriu-zis, tancurile trebuiau să se alinieze într-o serie de locașuri lungi de 6 metri și late de 4,5 metri, înconjurate de un zid de 1-1,2 metri înălțime.

Aflat la conducerea unui tanc TR-85M1 „Bizonul”, caporalul clasa a II-a Luigi Mihai i-a raportat comandantului Sebastian Ș. că frâna se blocase. Plutonierul le-a spus celorlalți doi membri ai echipajului să coboare dacă doresc, ceea ce aceștia au și făcut. Apoi i-a cerut caporalului să deblocheze pedala de frână și a coborât și el, rămânând în fața tancului, lateral. Decizia avea să se dovedească fatală.

Regulamentele interzic staționarea în fața unui tanc

Regulamentele interzic staționarea în fața unui tanc tocmai din cauza riscului producerii unor accidente. Interdicția se referă însă doar la situațiile în care motorul este pornit, ceea ce nu era cazul. După cum aveau să constate ulterior anchetatorii, manualul de cunoaștere și mentenanță a tancului TR-85M1 nu cuprindea nicio procedură standard de urmat în cazul blocării pedalei de frână. În cazul tancului condus de Mihai, pedala de frână avea tendința să se blocheze în poziția la podea dacă era apăsată brusc. Caporalul a aplicat procedura stabilită în practică și transmisă neoficial între mecanicii conductori. Aceasta presupunea tragerea celor două leviere care au ca scop blocarea șenilelor la efectuarea virajelor, astfel încât tancul să fie imobilizat. Apoi, înghesuit în lăcașul său, urma să tragă pedala în sus cu brațele sau, dacă era necesar, cu ajutorul centironului, trecut pe sub pedală.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

În fața anchetatorilor, Mihai a povestit că așa și procedase. Trăsese levierele, iar apoi se aplecase înspre pedala de frână pentru a o debloca.

„Inculpatul a rabatat spătarul scaunului, a îndepărtat două cutii metalice care erau acolo, a scos centura, a scos pistolul cu tot cu toc și l-a pus în dreapta, după care s-a întins pe burtă, a agățat pedala de frână cu centura, a tras o dată de ea, dar nu a reușit să o deblocheze, apoi s-a ridicat un pic în genunchi și a tras mai tare, moment în care s-a deblocat pedala și tancul s-a pus în mișcare”, au consemnat anchetatorii în rechizitoriu.

Ucis cu viteza de 1,2 km/h

Configurația terenului în zonă avea să ducă la tragedie. Intrarea în lăcașul zidit era într-o pantă ușoară. Ca urmare, tancul a alunecat înainte, sub propria-i greutate. Viteza era de doar 1,2-1,5 km/h, dar a fost suficient. Cum plutonierul Sebastian Ș. se afla chiar în fața tancului, practic la un metru de acesta, a fost suprins de mișcarea acestuia și prins între botul mașinii de luptă și zidul scund din spatele său. Urmarea a fost teribilă, subofițerul fiind practic zdrobit. Din tanc, Mihai a auzit cum cineva strigă la el să pornească tancul și să dea înapoi. Așa a și făcut. Apoi a ieșit din tanc și a văzut tragedia petrecută. Din rechizitoriul întocmit ulterior de procurorii militari, o bună parte a fost dedicată descrierii detaliate a rănilor suferite de subofițerul accidentat. Acesta nu a avut practic nicio șansă, fiind pe jumătate zdrobit. Din craniu, doar o mică parte a putut fi identificată, creierul fiind împrăștiat în jur. Plutonierul încercase probabil să se ridice și să se întoarcă, fiind lovit din partea dreaptă a corpului.

Inspecția făcută după accident a stabilit că tancul nu avea nicio problemă tehnică, funcționând în parametri normali. În cursul anchetei care a urmat, procurorii au reprodus pas cu pas condițiile accidentului. Și la reconstituire, în timpul manevrelor, frâna s-a blocat. Anchetatorii au constatat însă că, în pofida celor declarate de conductor, acesta nu trăsese complet levierele. Dacă ar fi făcut-o, cu șenilele blocate, tancul nu s-ar fi urnit din loc pe panta respectivă. Cel mai probabil, Mihai trăsese levierele, dar incomplet, având impresia că imobilizase mașina de luptă. Lui îi aparținea cea mai mare parte a vinei.

Vinovatul nu-l putea vedea prin vizeta îngustă

Pe de altă parte, rămas temporar în tanc doar cu conductorul, comandantul nu-i spusese acestuia că va coborî în fața mașinii de luptă. Cum Sebastian Ș. se afla ușor lateral, Luigi Mihai nu-l putea vedea prin vizeta îngustă. Iar din momentul în care se aplecase pentru a debloca pedala de frână, conductorul nu mai putea vedea nimic în față. Pentru a elimina orice suspiciune, anchetatorii au cercetat și relațiile dintre comandant și conductorul tancului. Nu se dușmăneau. Erau relații amicale, ca între doi ostași experimentați, care se cunoșteau de mult.

Anchetatorii i-au atribuit conductorului Luigi Mihai o proporție a culpei de 70% în producerea accidentului, victima fiind responsabilă în proporție de 30%. Mihai a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, fiind pasibil de o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 și 7 ani. Familia victimei s-a constituit parte civilă în proces, fără să fi solicitat însă deocamdată o sumă anume ca daune. Primul termen al procesului s-a desfășurat marți.

Etichete: accident, Smardan, tanc

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii