Nu lucrați mâine, că veți înnebuni. Așa spune tradiția Moșilor de Iarnă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Nu lucrați mâine, că veți înnebuni. Așa spune tradiția Moșilor de Iarnă

GALERIE
mosii de iarna 2021
  • mosii de iarna 2021
- +

Sâmbătă, 6 martie, sunt Moșii de Iarnă astfel că este bine să știți ce se dă și ce nu se dă de pomană în această zi de pomenire a morților. Credincioșii merg în această zi la biserică pentru a duce pomene ce vor fi sfințite și apoi împărțite de sufletele celor adormiți. Tradiția spune însă că anumite produse nu se dau de pomană în această zi.

Pe 6 martie este Sâmbătă Morților, zi în care credincioșii pregătesc bucate și le dau de pomană celor nevoiași. În această zi se merge la biserică unde preoții oficiază Sfânta Liturghie și apoi Parastasul pentru cei adormiți. Totodată, cu această ocazie, creștinii scriu și acatiste pe care le dau preoților. Apoi, în timpul slujbei, sunt sfințite coșurile cu pomene aduse de enoriași și se citesc pomelnicele celor morți. Și totuși, conform tradiției, anumite produse și preparate nu pot fi date de pomană la Moșii de Iarnă.

Ce nu se dă de pomană la Moșii de Iarnă

Conform tradiției și credinței populare, în Sâmbăta Morților nu ai voie să dai de pomană alimente care nu sunt proaspete. De asemenea, pentru că în unele zone ale țării se obișnuiește să se dea de pomană vase, căni sau pahare, trebuie să știți că acestea trebuie neapărat să fie noi. Astfel, pentru Moșii de Iarnă, gospodinele pregătesc pachete cu fructe, colivă, turte sau colaci, lângă care unele pun și sarmale sau piftie. Acestea se duc la biserică împreună cu un pomelnic pentru morți, unde preotul le sfințește și citește pomelnicul.

Cu toate acestea, este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. Astfel, se obișnuiește să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe. Numai că, o altă tradiție presupune că de Moșii de Iarnă se mănâncă și se dau de pomană piftie sau răcituri. Acesta este și unul dintre motivele pentru care sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii”. Totodată, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze pentru a fi feriți de necazuri.  

Cum se celebrează Sâmbăta Morților

În această zi, în care ne amintim și ne rugăm pentru sufletele celor plecați dintre noi, trebuie neapărat să se aprindă lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă. Așadar, trebuie să aprineți cel puțin două lumânări, deoarece astfel se vor încălzi sufletele celor adormiți. De asemenea, este foarte important să nu se lucreze în această zi. Conform tradiției și credințelor populare, cine nu respectă această regulă va tremura ca piftia sau va înnebuni.

Așadar, e bine ca de Moșii de Iarnă să vă aduceți aminte cu drag de cei plecați dintre noi și să dați de pomană cu gândul la ei. Însă aveți grijă și țineți cont și de regula care prevede ce nu se dă de pomană în această zi de sărbătoare. După cum aminteam mai sus, totul trebuie să fie proaspăt și nou, iar tradițiile și obiceiurile legate de Sâmbăta Morților trebuie neapărat respectate. Nu în ultimul rând, în această zi nu trebuie aruncate resturile de mâncare ori zoile, pentru că se crede că ajung în gura morților.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.