anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Nu mai subvenţionaţi pârloagele!

GALERIE
intalnire fermieri 3intalnire fermieri 1intalnire fermieri 5intalnire fermieri 7intalnire fermieri 9
 • intalnire fermieri 3
 • intalnire fermieri 1
 • intalnire fermieri 5
 • intalnire fermieri 7
 • intalnire fermieri 9
- +

Asta a fost una din doleanţele exprimate, pe lângă multe altele, la întîlnirea celor circa 100 de fermieri din judeţ cu parlamentarii ieşeni.

Parlamentarii ieşeni s-au con­fruntat ieri cu problemele a aproximativ 100 de fermieri din judeţ. Prefectura şi Direcţia pentru Agricultură au organizat o întâlnire cu reprezentanţii societăţilor din domeniul agricol. În cele două ore ale discuţiilor, deputaţii şi senatorii abia au prididit să noteze doleanţele fermierilor. Singurele promisiuni făcute în final au vizat posibilitatea acor­dării unei subvenţii pentru combustibil şi asigurarea finanţării pentru staţiile de rachete antigrindină.
Tonul a fost dat de unul dintre cei mai importanţi agricultori din judeţ, directorul Agri­cola Ţigă­naşi, Aurel Placinschi. Impozi­tele agricole şi modul de plată a subvenţiilor agricole au fost principalele probleme ridicate de acesta. „Subvenţia se acordă la su­prafaţă deţinută, nu la su­prafaţă efectiv lucrată. Ar trebui ca cei care cer subvenţii să fie obligaţi să demonstreze că lu­crează efectiv pământul. Apoi, cum vine treaba cu impozitele? Un arendaş, dacă ia în lucru o ju­mătate de hectar, plăteşte aren­dă. Un proprietar, cu 10 hec­tare şi cinci culturi, nu plă­teşte nimic“, a spus Placinschi. Arenda şi sistemul de taxare a fermelor au reprezentat de altfel principalele probleme ridicate de agricultorii prezenţi. „Dau aren­dă 600 kg de grâu pe hectar. Pentru astea, plătesc TVA. De ce? Dau grâul ca plată, nu îl vând. Mai plătesc şi impozit pe dea­supra. E complet ilogic“, a spus Milică Milieş, din Târgu Frumos. Fermierii au invocat şi concurenţa neloială practicată în pieţe de intermediari sau de falşi producători, cerând luarea de măsuri pentru eradicarea fenomenului. „Primăriile dau certificate de producător fără să-şi bată capul să verifice. Ajung unii să vândă 100 de tone de mere cu trei pomi în curte. Nu mai încape nimeni în piaţă lângă ei“, a precizat Dănuţ Băianu, din Cotnari. Starea execrabilă a drumurilor a fost invocată de Ion Buimac din Andrieşeni, care s-a plâns că nu îşi poate transporta marfa pentru că firmele specializate refuză să facă deplasări pe drumul Iaşi-Botoşani. Directorul Astra Trifeşti, Vasile Lungu, a solicitat şi finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură sau construirea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. „Eu, pentru un proiect Sapard, am umplut patru dulapuri de dosare. Majoritatea hârtiilor care ni se cer efectiv nu au niciun rost“, a punctat Costică Postârnac, primarul din Ipatele, el însuşi agronom.
Directorul APIA Iaşi, Sergiu Ji­tăreanu, a apreciat ca posibilă acordarea unei subvenţii pentru motorină, de 1,7 lei pe litru. „Do­cumentaţia este în curs de aprobare la nivelul Comisiei Euro­pene. Dacă se aprobă, credem că se va putea acorda o sumă la ni­velul anului trecut“, a precizat Jităreanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.