De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nu ne putem proteja 100% de infecțiile din sezonul viral, dar putem încerca să le prevenim. „Nu există un panaceu universal, dar e importantă vaccinarea”

miercuri, 20 noiembrie 2024, 03:00
4 MIN
 Nu ne putem proteja 100% de infecțiile din sezonul viral, dar putem încerca să le prevenim. „Nu există un panaceu universal, dar e importantă vaccinarea”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că este imposibil să te protejezi 100% de infecțiile din sezonul viral. Iarna va aduce o circulație mai crescută a virusurilor, temperaturile reci ne vor face să petrecem mai mult timp înăuntru, în comunități, fără o distanțare fizică și fără a putea să aerisim așa cum ar trebui spațiile.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 33

„Nu există un panaceu universal care să ne protejeze împotriva virozelor respiratorii, să ne stimuleze imunitatea astfel încât să nu dezvoltăm o formă de viroză sau să fim protejați total. Imaginați-vă că virozele respiratorii sunt determinate de peste 200 de agenți etiologici, în consecință nu există un medicament sau un supliment medicamentos care să ne protejeze. Recomand o alimentație corectă, corespunzătoare, cât mai sănătoasă și insist pe consumul de legume și fructe de sezon”, a precizat dr. Florin Roșu.

Acesta a spus că riscul este cu atât mai mare cu cât, din punct de vedere climatic, schimbările bruște de temperatură au devenit regulă, nu excepție. Adesea, spune medicul, chiar și în cursul aceleiași zile, variațiile de temperatură între dimineața, seară și amiază sunt foarte mari încât e greu să-ți adaptezi îmbrăcămintea.

„Acest lucru are un impact important asupra organismului și asupra adaptabilității lui din punct de vedere imunologic. Cum putem să ne pregătim? Simplu, să avem grijă la vestimentație, astfel încât, dacă dimineața ne deplasăm spre muncă, sigur să fim protejați, dar în același timp să luăm în calcul că după-amiază va fi mai cald și trebuie să ajutăm organismul la termoreglare. Să nu fim foarte gros îmbrăcați și obligatoriu în straturi”, a subliniat dr. Florin Roșu.

Esențiale: consumul de fructe și legume, cât și vaccinarea

Acesta a explicat că este foarte important consumul de fructe și legume de sezon, dar mai ales să consumăm acele fructe și legume care sunt specifice zonei în care locuim. Recomandarea sa este să consumăm multe mere, care au o concentrație importantă de vitamina C, mărul fiind și un antioxidant important.

Cel mai bine este să ne protejăm de formele severe, a spus medicul, iar acestea se regăsesc atunci când discutăm despre gripă. De aceea, recomandarea de vaccinare antigripală este făcută de către dr. Florin Roșu pentru toată populația, în special celor aflați în categorii de risc: persoanele peste 65 de ani, copiii, cele care au co-morbidități, gravidele, pacienții oncologici, cu insuficiență renală și pulmonară.

Optim, cei aflați în aceste categorii de risc ar trebui să fie deja vaccinați până în momentul de față, dar medicul spune că nu este în niciun caz târziu să înceapă de acum încolo.

„În urma vaccinării putem să dezvoltăm gripă doar că vom dezvolta o formă gripală mult mai ușoară comparativ cu cei care nu s-au vaccinat. Recomandarea este să fie un consult la medicul specialist și să se ia decizia vizavi de vaccinare. Trebuie atenție în momentul vaccinării, dacă prezentăm o simptomatologie chiar și ușoară de viroză respiratorie, atunci momentul trebuie amânat. Dacă avem o durere în gât, rinoree, dacă avem dureri musculare, articulare, la fel: indicația este de vaccinare doar în urma unui consult de specialitate”, a punctat dr. Florin Roșu.

Fără leacuri băbești

Medicul a spus că, deși sunt multe medicamente accesibile direct în farmacie, să nu începe să ne tratăm singuri dacă avem simptome de răceală. Ar trebui să purtăm măcar o discuție cu medicul de familie, iar dacă sunt simptome mai serioase sau ele persistă, să nu amânăm o prezență în ambulatoriu la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru un consul de specialitate.

„Să nu luăm medicamentele după recomandările primite de la o rudă, un vecin sau folosind aceste așa-zise tratamente băbești. Obligatoriu ne prezentăm la medicul specialist pentru a beneficia de un consult de specialitate, iar dacă forma este una medie, iar starea de bine a organismului ne este influențată, mergem în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Acolo beneficiem de o discuție cu un medic specialist de boli infecțioase, analize de laborator și radiologice. Dacă este o formă medie cu risc de agravare, de la caz la caz, se recomandă și o supraveghere de două-trei zile în cadrul spitalului”, a punctat dr. Florin Roșu.

Recomandarea acestuia a fost ca pacienții să nu temporizeze adresabilitatea către un consult de specialitate. El a explicat că și o infecție cu potențial de a da o formă complexă, mai gravă, de boală, poate fi tratată la domiciliu, dacă se intervine la timp cu tratament. Altfel, există mereu riscul să fie nevoie de internare și de suport medical mai complicat.

Au apărut primele cazuri de gripă

De altfel, deja au început să apară cazurile cu complicații în urma infecțiilor virale la Spitalul de Boli Infecțioase. Dar este o normalitate, spune managerul, iar trendul ascendent va continua în perioada următoare.

„Avem pacienți internați, suntem pe un trend ascendent și ne așteptăm la o creștere la numărului de viroze respiratorii. Fără cazuri grave momentul, nu e cazul să tragem un semnal de alarmă, doar să recomandăm populației să fie protejată și să urmeze un tratament corespunzător, Am avut și câteva cazuri de gripă, deocamdată diagnosticate doar clinic, nu și prin analize de laborator. Dar cu siguranță gripa deja circulă și oamenii trebuie să se protejeze”, a specificat dr. Florin Roșu.

Acesta mai recomandă oamenilor să evite aglomerațiile dacă simt că au simptome de răceală și, dacă nu pot face asta, să poarte masca de protecție pentru a evita răspândirea îmbolnăvirilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii