anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ordin nou al Ministerului Sănătăţii

Nu oricine se poate adresa centrelor de evaluare Covid. Doar cei cu două forme de risc

Când trebuie să sunaţi la 112 pentru deplasarea la centrul de evaluare.

GALERIE
centre de evaluare covid
 • centre de evaluare covid
- +

La centrele de evaluare Covid nu se mai pot prezenta toţi pacienţii infectaţi, ci doar acei care prezintă două forme de risc. Măsura este prevăzută într-un ordin recent al Ministerului Sănătăţii. Iniţial, pacienţii se puteau prezenta la centrele de evaluare la cel mult 7 zile de la rezultatul pozitiv al testului, fără alte condiţii.

 

Noul ordin prevede că la centrele de evaluare ambulatorie pentru Covid-19 se pot prezenta doar pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 la cel mult 7 zile după ce au fost testaţi pozitiv şi dacă prezintă cel puţin doi factori de risc pentru a dezvolta forme severe de boală. Astfel, potrivit noului ordin, se pot prezenta la centrele de evaluare pacienţii infectaţi care au boli cardiovasculare (inclusiv HTA), diabet zaharat tip 1 şi 2, obezitate cu indice de masă corporală peste 30%, boli respiratorii cronice (inclusiv astmul bronşic), insuficienţă renală cronică (pacienţii cu dializă cronică), hepatopatii cronice, imunodepresii semnificative (inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA), vârsta peste 65 de ani şi copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate.

De asemenea, personalul medical trebuie să realizeze evaluarea clinică a pacientului, indentificarea factorilor de risc, evaluarea antecedentelor personale patologice, a medicaţiei pentru afecţiunile cronice şi interpretarea rezultatelor imagistice. În urma analizei, medicii de la centrele de evaluare pot prescrie antivirale cu administrare orală, pentru administrare la domiciliu, doar dacă pacienţii se află în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii). Monitorizarea pacientului se face de către medicul de familie pe parcursul tratamentului până la vindecare, mai prevede actul normativ.

Tot potrivit noului ordin, pacienţii pot apela la 112 pentru deplasarea la centrul de evaluare în situaţia existenţei următoarelor simptome: febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate, tuse seacă intensă sau care se accentuează, saturaţia oxigenului < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare Covid-19, dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente, dureri toracice la inspirul profund, astenie marcată şi mialgii intense.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.