Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Nu poţi fluiera o simfonie, este nevoie de o orchestră

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

„It is the long history of humankind (and animal kind, too) that those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.”/ „Este învăţătura istoriei îndelungate a omului (şi a animalelor, de asemenea) că cei care au învăţat să colaboreze şi să improvizeze cel mai eficient au triumfat.” - Charles Darwin

Pentru omul primordial a devenit, foarte repede, letal de clar că apartenenţa la un grup cu aceleaşi scopuri şi dispus să lucreze împreună pentru atingerea lor, reprezintă cheia supravieţuirii. Omul este o fiinţă socială de la început. Atât de fundamental este acest lucru pentru supravieţuirea, succesul şi bunăstarea fiecărui individ încât creierul uman a introdus socializarea în acelaşi sistem cu alte funcţii vitale. De exemplu, procurarea şi pregătirea hranei. Foamea şi socializarea sunt egale în ochii creierului.

Până de curând o asemenea afirmaţie ar fi părut multora exagerată şi fără suport ştiinţific. Şi totuşi, un studiu foarte recent efectuat la MIT aduce primele dovezi că lucrurile stau exact aşa cum le-am enunţat. Specialiştii în neuroştiinţe cognitive au realizat un studiu în care au testat un grup de 40 de persoane care au postit timp de zece ore. La sfârşitul zilei, subiecţilor flămânzi li s-au arătat imagini cu pizza şi tort de ciocolată, în timp ce creierul lor era studiat în RMN. În a doua parte a experimentului, subiecţilor li s-a interzis interacţiunea socială - fără contact personal sau uman virtual - timp de zece ore. Ulterior, li s-au arătat imagini cu oameni care se adunau şi făceau sport, în timp ce creierul lor era din nou vizualizat în aparatul RMN. Scanările au dezvăluit că în ambele situaţii s-a activat aceeaşi parte a creierului lor atât la alimente, cât şi la imaginile sociale.

În ambele situaţii, neuronii din substanţa neagră a mezencefalului şi zona tegmentală ventrală s-au activat ca răspuns la imagini. Mezencefalul este cunoscut sub numele de „centrul motivaţiei” şi produce dopamină, substanţa chimică care este secretată în creier în circuitele recompensei. Rezultatele explorărilor RMN au fost coroborate cu senzaţiile declarative ale participanţilor la studiu. Ei au descris cum s-au simţit trecând prin aceste experienţe. După o zi de post, au observat că erau neliniştiţi şi aveau pofte alimentare intense. După izolarea socială, s-au simţit singuri şi nefericiţi şi au dorit interacţiuni (sună cunoscut?).

Interacţiunea socială nu este un moft şi nu este doar o distracţie reconfortantă. Este o nevoie umană dintre cele fundamentale, pe aceeaşi treaptă cu foamea. Este o trăsătură a fiinţei umane pe care trebuie să o înţelegem în toată greutatea ei. Pentru orice individ, apartenenţa activă şi directă la un grup este garanţia supravieţuirii şi a bunăstării. În mod logic, atunci când suntem izolaţi, creierul caută să remedieze situaţia care înseamnă vulnerabilitate şi pericol în directă legatură cu abilitatea lui de supravieţuire.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.