anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Nu prea mai merge și așa (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Am sperat, ne-am urat, am promis la sfârșitul anului 2021, că anul următor, 2022,  vom face, vom drege, vom munci, vom investi, țara va fi mai bogată și mai frumoasă. Câte nu spune omul la un pahar de… șampanie! Politic, trebuie să recunoaştem, stăm prost. Coaliția nu merge, se hârâie. Partidele aflate la guvernare nu reușesc să țină pasul, să vorbească aceeași limbă, să tragă la același ham, hamul ROMÂNIEI. Cu mulți ani în urmă, bunicul meu avea doi cai frumoși, puternici, se înțelegeau bine la căruță. Unul, din cine ştie ce motive a murit, astfel că a trebuit să cumpere altul. N-a mai fost ca înainte, efectiv nu se împăcau la ham, unul trăgea hăis, unul cea, când unul se opintea, celălalt se oprea. În concluzie, n-a mai mers treaba!

Astăzi, PSD, PNL, UDMR au de gestionat o țară, ca membră a UE și NATO, într-o perioadă extrem de dificilă. Crizele economică, sanitară, socială, militară, chiar de identitate presupun abordări diferite, pe lângă fermitate, luciditate și inteligență, dar și voință politică. Din păcate, la fel ca anul trecut dar și în alți ani, se întâmplă ca în pățania bunicului cu cei doi cai.

Vă întreb, mai vorbește cineva acum la modul serios de PNRR, acel faimos plan, stabilit la nivelul UE, prin care fiecare țară primește o sumă de bani pentru reforme și investiții? Probabil nu ați uitat că președintele a venit radios de la Brusellex spunându-ne: “avem 80 de miliarde de euro”! Balonul s-a dezumflat rapid, au mai rămas doar 30 de miliarde, din care jumătate împrumuturi și jumătate granturi. Din perioada de grație de implementare a celor 500 de măsuri stabilite de comun acord – impus, liber consimțit – a   trecut deja un an și n-am făcut nimic, cu toate că, în decembrie trecut am primit 1,9 miliarde de euro, iar recent am primit alte 1,8 miliarde euro, în total 3,79 miliarde de euro.

Știe vreun român votant ce s-a făcut cu acești bani? Nu știe. Ați simțit prin comună, oraș ori la nivel de țară că am primit acești bani? Nu. Și atunci, unde-i transparența, unde-i implicarea, unde sunt banii? Se tot vorbește de autostrăzi, spitale, combinate, măsuri verzi, energie. Totuşi, în forma lui discutabilă, PNRR are multe componenete destinate orașelor, municipiilor și comunelor, dar știu autoritățile locale câți bani au la ușă? Nu știu, că nu le-a spus nimeni şi se vor trezi peste trei ani că… n-au știut. De ce nu le spune nimeni? Ce interese sunt? De ce acest program nu a fost votat de Parlament? Avem secrete față de reprezentanții poporului sau ne este ruşine de halul în care am ajuns? Oare n-o fi venit vremea ca cineva să le spună răspicat celor cu pâinea şi cuțitul că: nu prea mai merge şi aşa? atenție, nisipul din clepsidră s-a scurs!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.