Nu se pot întâmpla tragedii la viteze mici? Fals: un ieșean, pasager pe bancheta din spate, a murit la 37 km/h

sâmbătă, 20 iulie 2024, 03:08
3 MIN
 Nu se pot întâmpla tragedii la viteze mici? Fals: un ieșean, pasager pe bancheta din spate, a murit la 37 km/h

Oboseala la volan a ucis într-o clipă un tânăr și a lăsat orfan un copil. Șoferul a ajuns în fața judecătorilor, dar, în afara faptului că se încăpățânase să conducă obosit fiind, nu i s-a putut reproșa nimic. Nu era băut și nici nu avea viteză.

Tragedia s-a petrecut în seara zilei de 27 mai 2018, la Ruginoasa. La ora 18.08, polițiștii biroului rutier din Pașcani au fost sesizați despre producerea unui accident pe DN 28A, în interiorul localității. Ancheta a stabilit că Valentin Moroșan ațipise la volanul autoturismului pe care îl conducea. Într-o curbă deosebit de periculoasă la stânga pierduse controlul volanului, lovise taluzul pietruit și se răsturnase în șanțul de pe partea dreaptă a sensului său de mers. Șoferul și pasagerul din dreapta nu au pățit nimic. În schimb, pentru pasagerul de pe bancheta din spate, care dormea în momentul accidentului, răsturnarea autoturismului s-a dovedit mortală. Tânărul a suferit două fracturi ale coloanei vertebrale, traumatisme cerebrale, toracice și abdominale, produse prin lovirea de interiorul vehiculului. A murit două zile mai târziu, în spital. Fractura coloanei cervicale îi fusese fatală.

Condițiile de trafic ideale, autoturism în stare tehnică bună

Condițiile de trafic erau ideale, autoturismul se afla într-o stare tehnică bună, viteza mașinii fusese de doar 37 km/h. Singura cauză a accidentului constase în cele câteva secunde în care Moroșan ațipise la volan.

Moroșan a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Și-a recunoscut imediat fapta, motiv pentru care limitele pedepsei au fost reduse cu o treime. Magistrații Judecătoriei Pașcani, care au analizat dosarul, nu i-au reproșat acestuia decât faptul că riscase inutil conducând obosit. Tânărul de 35 de ani a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni.

În cadrul procesului, familia victimei a solicitat acordarea unor daune morale în valoare totală de un milion de euro și a unor daune materiale de 40.000 lei. Dezbaterile inițiate de apărare și de firma de asigurări au vizat măsura în care concubina celui decedat putea fi considerată o succesoare legitimă a acestuia. Magistrații au apreciat că existența unui copil comun, faptul că cei doi gospodăreau împreună, locuind la părinții celui decedat, reprezintă suficiente argumente pentru a o considera și pe partenera de viață a celui decedat drept o parte civilă îndreptățită.

Daune morale de 190.000 euro. Sentința a fost contestată

„Acest tragic eveniment a schimbat viața părților civile care au suferit o traumă emoțională importantă: părinții și-au îngropat fiul în vârstă de 38 de ani, sora a fost martora durerii părinţilor și a trăit durerea proprie despărţirii de o parte din sângele ei, concubina s-a trezit dintr-o dată fără sprijinul material și afectiv al partenerului de viață, fiind nevoită să îşi crească fiul într-o familie monoparentală, iar fiul victimei a fost privat de la o vârstă fragedă de figura paternă alături de care locuia. Existența unui prejudiciu moral produs părților civile este certă”, au apreciat judecătorii. Aceștia au cenzurat însă pretențiile rudelor, stabilind un cuantum total al daunelor morale de 190.000 euro. Sentința a fost contestată de firma de asigurări, Generali România SA, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel. Această instanță urmează să-l reanalizeze în octombrie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii