Nu se ridică maşini şi nu se pun „gheare“ la roţi: Şoferii ieşeni parchează unde vor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Nu se ridică maşini şi nu se pun „gheare“ la roţi: Şoferii ieşeni parchează unde vor

GALERIE
masini parcate aiurea
  • masini parcate aiurea
- +

Decizia Înaltei Curţi i-a bucurat pe şoferii care îşi lasă autoturismele aiurea. Primăria a anunţat că nu mai saltă maşinile parcate neregulamentar pe carosabil, dar nici nu le blochează roţile. „Legal am avea dreptul să blocăm roţile maşinilor parcate pe carosabil, dar ar fi o măsură inutilă, care mai mult ar încurca traficul. În aceste situaţii, pot interveni cei de la Poliţia Rutieră“, a precizat Laurenţiu Ivan, directorul SC Servicii Publice SA.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitoare la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pare să fi încurajat şoferii ieşeni certaţi cu regulamentul rutier. Un raid al fotoreporterului nostru prin centrul oraşului, la două zile după anunţarea sentinţei date de ÎCCJ, pare să arate că decizia instanţei de la Bucureşti a şi ajuns la urechile ieşenilor cu maşini care au treabă prin centru şi care nu au unde parca. După cum se poate vedea şi în imagini, zeci de maşini, parcă mai multe decât de obicei, erau parcate în cele mai năs­truşnice locuri, multe din ele chiar sub indicatorul „Oprirea interzisă“. Multe din ele nefiind pe trotuar, nu riscau nici măcar o „gheară“ la roată, Primăria anunţând ieri că nici această măsură nu mai poate fi luată decât dacă maşina este pe trotuar.

ÎCCJ a decis în urmă cu trei zile că ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu poate face obiectul unui regulament adoptat de consiliile locale, întrucât acest lucru ar însemna ca autoritatea locală să se substituie Parlamentului în adoptarea de norme legislative. Reglementarea ridicării maşinilor printr-o hotărâre de CL ar însemna completarea Codului Rutier de către o instituţie care nu are acest drept. „Până la adoptarea unor norme de către Parlament sau Guvern, noi nu vom mai face ridicări de maşini. Se folosesc doar mijloacele prevăzute de către Codul Rutier“, a spus primarul interimar Mihai Chirica.

Concret, acţiunile de ridicare a maşinilor au fost sistate de acum trei zile. Contractele cu cele trei firme care efectuau ridicări de maşini în municipiu au fost suspendate, în aşteptarea unor reglementări legale. Contractele ar ur­ma să fie reziliate dacă activitatea de ridicare a maşinilor va fi scoasă definitiv din responsabilitatea Primăriei. Singura măsură pe care o mai ia municipalitatea este blocarea roţilor, dar doar dacă maşina este parcată pe trotuar sau pe spaţiile verzi. „Legal am avea dreptul să blocăm roţile maşi­ni­lor parcate pe carosabil, dar ar fi o mă­su­ră inutilă, care mai mult ar încurca traficul. În aceste situaţii, pot interveni cei de la Poliţia Rutieră“, a precizat Laurenţiu Ivan, directorul SC Servicii Publice SA.

Peste 5.000 de maşini ridicate într-un an

În cursul anului trecut au fost ridicate, conform statisticilor SC Servicii Publice, 5.405 autoturisme. Cifra nu reprezintă însă doar maşini parcate neregulamentar, ci şi cele mutate din parcare din cauza efectuării unor lucrări în zonă sau pentru organizarea de concerte sau alte manifestări. În total, SC Servicii Publice a încasat în 2014 de la şoferii penalizaţi 1,98 milioane lei.

„Suma reprezintă veniturile noastre din ridicarea maşinilor, nu şi cele ale firmelor de profil. La o ridicare de maşină, şoferul plătea 430 de lei. Din aceşti bani, 90 de lei (fără TVA) sau 120 de lei (fără TVA) era partea firmei, suma mai mare corespunzând situaţiei în care platforma de ridicat avea şi macara. Restul rămânea la Servicii Publice SA“, a spus Ivan.

De la începutul anului şi până la suspendarea acţiunii, municipalitatea a ridicat 1.444 de automobile parcate neregulamentar. În ultimele trei zile, Servicii Publice SA a mai acţionat doar cu două echipaje pentru blocarea roţilor. În cursul zilei de ieri au fost blocate roţile a 17 autoturisme. În astfel de situaţii, şoferii au de plătit doar 100 de lei. (Alex ZĂNOAGĂ)

Când pot apela la justiţie ieşenii cărora li s-au ridicat maşinile 

Ieşenii cărora li s-au ridicat maşinile de către Servicii Publice SA pot invoca în instanţă decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României prin care s-a stabilit că unităţile subordonate primăriilor nu mai au dreptul de a ridica din spaţiile publice vehicule. Probleme de ordin juridic pot întâmpina însă cei care au avut procese cu municipalitatea şi care le-au pierdut.

Avocatul Liviu Bran ne-a explicat, ieri, că la instanţă pot apela şi cei care au avut litigii de acest gen şi care au fost finalizate în urmă cu maximum 30 de zile. „Persoanele care se află în această situaţie pot solicita revizuirea dosarului invocând decizia Înaltei Curţi. Cei care au avut procese care au fost soluţionate într-un termen mai mare de 30 de zile nu mai pot face nimic. De asemenea, cei care au procese pe rol pot invoca hotărârea Înaltei Curţi“, a explicat Liviu Bran.

Surse din cadrul instanţelor au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în municipiul nostru, practica judiciară a fost acum în favoarea celor care au atacat în instanţă procesele verbale prin care li s-au ridicat maşinile. Acestea au explicat că, la Iaşi, şoferii care au putut demonstra că maşinile lor nu încurcau circulaţia rutieră sau a pietonilor atunci când au fost ridicate, chiar dacă erau parcate în locuri neregulamentare, au avut câştig de cauză. (Ionuț BENEA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.