anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 07.12.2022

Nu se ştie când, dar vom avea autostradă la Iaşi cu 13 luni mai devreme

GALERIE
autostrada, cnair, studii, fezabilitate
 • autostrada, cnair, studii, fezabilitate
- +

CNAIR a modificat, din oficiu, calendarul serviciilor de proiectare a A8 Ungheni - Tg. Neamţ, reducând termenul de la 38 la 25 de luni. Prima lopată, în cel mai bun caz, va fi în 2024

Proiectul tehnic pentru autostrada Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni va fi realizat într-un interval de timp mai rapid faţă de cel estimat iniţial. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a modificat, din oficiu, calendarul serviciilor de proiectare a investiţiei. Iniţial, termenul era de 38 luni, dar, după rectificare, acesta a ajuns la 25 de luni. Modificarea operată de CNAIR a fost publicată în sistemul naţional de achiziţii publice (SICAP) în cadrul procedurii de licitaţie. Valoarea contractului se ridică la peste 73 milioane lei, iar ofertele pot fi depuse până la începutul lunii octombrie. Potrivit CNAIR, în cel mult 4 luni de la semnarea contractului va fi stabilită varianta optimă de traseu, în acest sens urmând a fi studiate două scenarii. Ulterior, în termen de 12 luni trebuie predat şi recepţionat studiul de fezabilitate.

Proiectul tehnic şi detaliile de execuţie trebuie să fie întocmite şi transmise cel târziu în 21 de luni, iar ultimele 4 luni ale contractului sunt rezervate verificărilor documentaţiilor tehnice elaborate şi depunerea cererii de finanţare: acest tronson din autostrada A8 (Iaşi – Tg. Mureş) ar urma să fie construit cu bani europeni. Un scenariu optimist ar fi ca CNAIR să semneze contractul cu adjudecatarul licitaţiei până la sfârşitul lunii noiembrie 2020, iar toate documentaţiile să fie gata până în ianuarie 2023. Ulterior, CNAIR ar putea lansa licitaţia de execuţie şi, în paralel, să facă demersurile pentru obţinerea fondurilor europene. În cel mai bun caz, prima lopată la acest tronson de autostradă ar putea fi în anul 2024.

Între timp, CNAIR a semnat alte două contracte pentru realizarea de studii de fezabilitate la un proiect de interes pentru Iaşi şi întreaga regiune: drumurile expres Paşcani - Suceava şi Suceava - Siret. Licitaţiile au fost adjudecate de către asocierea de firme Search Corporation - Egis România - Egis International. Cele două tronsoane asigură continuitatea autostrăzii A7 spre nordul ţării. Pentru drumul expres Paşcani - Suceava (61 km) valoarea contractului se ridică la 11,7 milioane lei, iar în cazul Suceava - Siret (41 km) valoarea este de 10 milioane lei. În ambele situaţii, fondurile sunt asigurate din surse europene. De precizat că pe întreg sectorul Paşcani - Siret, proiectanţii vor studia şi posibilitatea realizarea drumului în regim de autostradă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul analizei sectorului Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău - Paşcani: iniţial, s-a discutat despre drum expres, dar studiul făcut de specialişti a arătat că variantă optimă este să fie construită o autostradă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

Lucian DÎRDALA

Uniunea Europeană priveşte din nou către sud-est

În stilul consacrat al summit-urilor desfăşurate sub egida Consiliului European, se va încerca afişarea unei solidarităţi încurajatoare între membrii UE şi partenerii lor din sud-estul Continentului.

opinii

Umbra Regelui

Florin CÎNTIC

Umbra Regelui

Pe 5 decembrie tocmai am comemorat cinci ani de când Mihai I, ultimul monarh constituţional al României, ne-a lăsat mai singuri. După ură viscerală şi bocete ipocrite la catafalc a venit şi vremea uitării împotriva căreia nu putem lupta decât activând memoria scurtă. Ca de exemplu:

Arteziana Balenă din Puşkin

Radu PĂRPĂUȚĂ

Arteziana Balenă din Puşkin

Generaţii şi generaţii de studenţi, care au făcut facultatea în Copoul Iaşilor, desigur că ştiu ce este aceea Balena: fântâna arteziană din campusul Titu Maiorescu (zis de cei mai vechi Puşkin sau, cum zicea o... tovarăşă cu multe fuste - Puşchiu), având conturul unei balene sau, în fine, al unui peştoaice, din părculeţul de lângă căminele de fete de aici. 

Atât de rar - César Franck

Alex VASILIU

Atât de rar - César Franck

La 10 decembrie se vor împlini două secole de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori - César Franck. Aderenţa sa la tehnicile de scriitură clasice şi romantice, inventivitatea, ardenţa emoţională, frumuseţea temelor melodice impresionând instantaneu, imprimându-se definitiv în memorie sunt calităţi ce i-au asigurat autorului francez succesul în timpul vieţii şi pe parcursul timpului.

pulspulspuls

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Olecuţă de lecţie de gramatica limbii române pentru cei care-o agresează chiar de ziua ţării

Ehehei, unde-s vremurile când, ca să intri la facultatea de drept, mâncai pe pâine manualele de gramatică a limbii române? 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.