anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Şomajul nu mai are frică nici de Dumnezeu

Nu şi-au găsit nevastă şi au devenit şomeri cu acte în regulă. Fenomen inedit la Iaşi

GALERIE
preoti
 • preoti
- +

Mai nou, şomajul loveşte fără se se uite prea atent şi în mapa cu diplome din portofoliul ieşenilor. Numărul absolvenţilor cu facultate din judeţ în evidenţa AJOFM a ajuns la aproape 700. Mai grav, pe listele cu şomeri titraţi am avut surpriza să găsim preoţi şi, culmea, chiar persoane după care toţi angajatorii spun că piaţa plânge: ingineri în sistem informatic.

La finele lunii februarie 2015, numărul total de şomeri înregistraţi era de 14.773 persoane, din care 2.933 persoane beneficiare de indemnizaţie de şomaj şi 11.840 persoane sunt şomeri neindemnizaţi. Din punct de vedere al nivelului de educaţie, 691 persoane au studii superioare (4,68%), 1.717 persoane au studii medii (11,62%) iar 12.365 sunt persoane care au absolvit ciclul inferior al liceului (83,70%).

“Din totalul şomerilor înregistraţi în luna februarie 2015, 12,43% sunt tineri cu vârsta mai mică de 25 de ani şi 17,52% sunt persoane cu vârsta mai mare de 55 de ani. Ponderea şomerilor proveniţi din mediul rural este de 77,76%”, a specificat Gabriela Vasilache, directorul executiv al instituţiei. “Un factor îngrijorător este reprezentat de creşterea numărului de tineri (15-24 ani) care nu sunt ocupaţi, în educaţie sau formare, aşa numiţii NEETS, fapt care indică dificultăţi în tranziţia de la sistemul de educaţie la piaţa muncii şi reprezintă una dintre categoriile cărora ar trebui să li se acorde o atenţie deosebită în perioada 2015-2020”, se arată în raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut.

 “Este nepotrivit să mărim şomajul în sânul Bisericii”
 
 Printre meseriile reprezentate în structura şomajului în rândul persoanelor cu studii superioare la Iaşi se numără şi cea de preot. Trei absolvenţi de Teologie figurează pe respectiva listă, cel mai probabil fiind vorba de tineri care nu sunt încă căsătoriţi şi astfel nu sunt îndreptăţiţi, conform canoanelor, să fie hirotoniţi, ne-au indicat oficialii Agenţiei.
La nivel naţional, pentru a nu spori numărul preoţilor şomeri, Biserica Ortodoxă a luat o măsură în acest sens încă din 2011, prin închiderea secţiei de Teologie Pastorală din cadrul Universităţii din Piteşti. “Hotărârea Sfântului Sinod a venit pentru că din statisticile oficiale de la Facultatea de Teologie din Piteşti, în ultima vreme au absolvit sute de studenţi, care încă nu au fost repartizaţi, decât într-o mică parte, în câmpul muncii, din lipsă de posturi vacante. Spre exemplu, numai anul acesta, 2010-2011, vor absolvi un număr de 64 de studenţi la secţia pastorală numai din Eparhia Argeşului şi Muscelului. Este nepotrivit să mărim şomajul în sânul Bisericii”, declara presei centrale la acea dată ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.
 
Dintre şomerii cu studii superioare cei mai numeroşi sunt inginerii, aproximativ 20% din totalul celor cu diplomă universitară şi cu dosar de şomaj la AJOFM. Din cei peste 140 de ingineri aflaţi în această situaţie ingrată, aproximativ o treime au lucrat înainte să îşi piardă locul de muncă ca ingineri mecanici. Vin tare din urmă însă inginerii constructori, 31 de cazuri figurând în prezent în baza de date a instituţiei, respectiv inginerii chimişti, în număr de 26 pe lista şomerilor titraţi.
Şi inginerii specializaţi în textile-pielărie formează un contingent numeros, de 23 de persoane, iar la polul opus, cele mai puţine cazuri de şomaj se regăsesc în rândul inginerilor agronomi, a celor din industria alimentară şi în sisteme informatice, cu câte 6, 5, respectiv 3 persoane fără loc de muncă aflate în vizorul instituţiei de resort.
 
 Ce arată cifrele de la nivel naţional
  
Pe de altă parte, economiştii şi contabilii se regăsesc frecvent pe lista şomerilor cu studii universitare, la Iaşi, aceştia figurând în număr de 114 persoane. La mare distanţă de ingineri şi economişti se situează juriştii, 41 din totalul de aproape 700 de şomeri cu studii superioare. Pe lista AJOFM Iaşi figurează de la începutul acestui an 28 de foşti profesori, 11 asistenţi sociali dar şi 10 kinetoterapeuţi.
 
De asemenea, 3 foşti sociologi, 2 designeri vestimentari, respectiv un sculptor şi un pictor îşi caută un loc de muncă, fiind în şomaj. La începutul acestui an, aproximativ 29.000 de licenţiaţi fără loc de muncă, reprezentând 5,83% din totalul persoanelor cu statut de şomer, erau la nivelul întregii ţări, potrivit statisticilor prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Mai puţin de 15% din populaţia României sunt absolvenţi de studii superioare, iar numărul licenţiaţilor este posibil să scadă în următorii ani, având în vedere rezultatele slabe obţinute de elevii de liceu la bacalaureat din ultimii trei ani, potrivit unei analize publicate anul trecut de cotidianul “Ziarul Financiar”.
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.