„Nu știam ce am: amețeam, cădeam”. Mamă a patru copii salvată de o tumoră cerebrală imensă la Spitalul „Neuro”

sâmbătă, 18 mai 2024, 03:00
2 MIN
 „Nu știam ce am: amețeam, cădeam”. Mamă a patru copii salvată de o tumoră cerebrală imensă la Spitalul „Neuro”

La Iași, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” evidențiază curajul și determinarea pacienților care se confruntă cu tumori cerebrale aparent de neînvins.

Astfel, Mihaela, o femeie de 52 de ani din județul Iași, mamă a patru copii și bunica adorată a nepoților ei, a fost salvată după ce a fost diagnosticată cu o tumoare cerebrală de 5 cm, situată într-o zonă dificilă a creierului. La doar trei zile de la operație, starea ei de sănătate s-a îmbunătățit considerabil, pregătindu-se să se întoarcă acasă, la familia care o așteaptă cu brațele deschise și inimile pline de speranță.

Uitați, se vede rezultatul pe mine!”

„Mi s-a recomandat să fac un RMN cranio-cerebral. Nu știam că am o tumoare. Amețeam, cădeam așa, nu leșinam, ci doar cădeam, mă împiedicam. Însă acum sunt conștientă, echilibrată, nu am probleme. Mi-au spus că totul va fi bine, și chiar a fost bine. Uitați, se vede rezultatul pe mine! Am învins această boală, o tumoare cerebrală. Nu-mi vine să cred că am reușit și am învins cu ajutorul domnilor doctori, al doamnelor asistente, al doamnelor infirmiere care sunt tot timpul atente cu noi”, a declarat  Mihaela Alistar, pacientă.

Conf.dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, a precizat că tumora a crescut în dimensiune, iar din cauza efectelor asupra creierului echipa medicală nu a putut recurge la radiochirurgia stereotactică de tip Gamma Knife, fiind necesară o intervenție microchirurgicală. Astfel, s-a efectuat o rezecție totală a tumorii. Pacienta va fi monitorizată anual și, în cazul unei recidive, se va opta pentru radiochirurgia de tip Gamma Knife.

 

„Aș vrea să fac o mențiune în această situație. Faptul că, în general, tumorile cerebrale pot fi tratate prin Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife, indiferent de volumul acestora, dar cu câteva condiții. Una dintre aceste condiții este să nu aibă efect asupra țesutului cerebral din jur. Adică să nu provoace reacții, ceea ce noi numim edem cerebral. Dacă există edem cerebral, Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife nu este indicată, pentru că va produce o creștere a efectului compresiv asupra creierului și atunci se va ajunge tot la operație. Și este preferabilă intervenția chirurgicală de ablație completă a tumorii, sau în cazul în care efectele sau complicațiile sunt mai mari decât beneficiile unei rezecții totale, se practică o rezecție subtotală de golire, de micșorare a volumului tumoral, ca ulterior să se poată face Radiochirurgie de tip Gamma Knife. Vorbim de tratamente multimodale și de faptul că, având la dispoziție toate aceste modalități de tratament, putem să gestionăm fiecare caz, să-l particularizăm, să facem un plan de tratament particularizat pentru fiecare pacient în parte. O intervenție chirurgicală în care a trecut cu bine, fără nicio sechelă postoperatorie, ceea ce cred că este un lucru care nu poate decât să o încurajeze”, a declarat medicul Lucian EVA.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii