Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Nu te mai târgui cu chiriașii! Arată-le certificatul energetic!

GALERIE
iasi_rapid
  • iasi_rapid
- +

De cele mai multe ori datul in chirie se face ca la piata. Proprietarul spune un pret, chiriasul spune ca e prea mult, proprietarul zice ca e prea putin, toata lumea se frustreaza. Cand vine vorba de bani lucrurile se complica. Cei care dau bani vor sa stie de ce trebuie sa dea o anumita suma. Daca discutia ar fi bazata pe argumente solide si pe un certificat energetic nu s-ar mai pierde timp si energie cu oferte peste oferte.

Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic este un document care trebuie inmanat obligatoriu celui care doreste sa inchirieze un apartament, o casa sau o cladire de birouri. In cladirile publice cum ar fi scolile, spitalele, birourile el trebuie afisat la vedere conform prevederilor legii. Certificatul atesta ca imobilul pe care il oferi spre inchiriere se afla intr-o clasa energetica buna si prin urmare pretul chiriei este unul rezonabil avand in vedere consumul redus de apa, caldura, curent si alte resurse. Prin urmare chiriasul stie ca nu va avea de platit sume mari la intretinere si ca pretul cerut de proprietar este unul corect.

Intr-un certificat energetic sunt indicate consumul anual de energie al imobilului, nota pe care acesta a obtinut-o in urma examinarii ( de la 1 la 100) si documentelor depuse si clasa energetica de performanta in care se incadreaza. Clasele de performanta sunt notate cu litere de la A la G. Daca apartamentul sau casa se afla intr-o clasa apropiata de litera A, cea mai performanta clasa de consum energetic, atunci vei putea sa-l oferi spre inchiriere la preturi bune chiriasii neavand de obiectat asupra pierderilor constante pe care ar trebui sa le suporte locuind intr-o astfel de casa.

Cum se obtine un certificat energetic?

Certificatul energetic este eliberat de un auditor energetic autorizat de gradul I sau II. Auditorii de gradul I se ocupa si de alte proceduri mai complexe cum ar fi un audit energetic cei de gradul II ocupandu-se doar de eliberarea unui certificat energetic pentru anumite tipuri de imobile. Eliberarea unui astfel de document pentru apartamente se face rapid în baza actului de proprietate, a schitei cadastrale si a unei vizite de lucru la fata locului pentru a observa mai in detaliu plusurile si minusurile locatiei. Costul eliberarii unui certificat energetic variaza insa de cele mai multe ori nu trec de 200 lei pentru apartamente. Pentru case preturile se stabilesc in functie de complexitatea imobilului. Certificatul energetic este valabil 10 ani daca intre timp nu se fac renovari si modificari substantiale.

Daca insa imobilul se afla intr-o clasa energetica mai putin eficienta din punct de vedere al izolatiilor, integritatii peretilor si teraselor, consumului de apa calda si caldura, ventilatiei si climatizarii sau iluminatului artificial atunci ai de ales intre a face o renovare partiala sau totala pentru cresterea eficientei energetice si pentru obtinerea unui certificat energetic avantajos si intre a accepta preturi mai mici la chirie din cauza costurilor mari suportate de chiriasi. Nu exista nicio legatura intre certificat energetic si audit energetic.

Cei mai multi proprietari aleg sa renoveze imobilele pentru a obtine o clasa de eficienta energetica mai buna si pentru a obtine preturi mai bune la vanzare sau inchiriere. Investitiile in renovare se vor amortiza in timp. Un certificat energetic este un document care te avantajeaza atunci cand ai de a face cu chiriasi care vor preturi mici si locuinte perfecte din toate punctele de vedere. Nu mai trebuie sa te scuzi pentru pretul cerut ci doar sa dovedesti ca oferi o locuinta eficienta energetic si care merita apreciata la adevarata valoare a banilor investiti deja in ea. E chiar atat de simplu!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri