anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Advertorial

Nu te mai târgui cu chiriașii! Arată-le certificatul energetic!

GALERIE
iasi_rapid
 • iasi_rapid
- +

De cele mai multe ori datul in chirie se face ca la piata. Proprietarul spune un pret, chiriasul spune ca e prea mult, proprietarul zice ca e prea putin, toata lumea se frustreaza. Cand vine vorba de bani lucrurile se complica. Cei care dau bani vor sa stie de ce trebuie sa dea o anumita suma. Daca discutia ar fi bazata pe argumente solide si pe un certificat energetic nu s-ar mai pierde timp si energie cu oferte peste oferte.

Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic este un document care trebuie inmanat obligatoriu celui care doreste sa inchirieze un apartament, o casa sau o cladire de birouri. In cladirile publice cum ar fi scolile, spitalele, birourile el trebuie afisat la vedere conform prevederilor legii. Certificatul atesta ca imobilul pe care il oferi spre inchiriere se afla intr-o clasa energetica buna si prin urmare pretul chiriei este unul rezonabil avand in vedere consumul redus de apa, caldura, curent si alte resurse. Prin urmare chiriasul stie ca nu va avea de platit sume mari la intretinere si ca pretul cerut de proprietar este unul corect.

Intr-un certificat energetic sunt indicate consumul anual de energie al imobilului, nota pe care acesta a obtinut-o in urma examinarii ( de la 1 la 100) si documentelor depuse si clasa energetica de performanta in care se incadreaza. Clasele de performanta sunt notate cu litere de la A la G. Daca apartamentul sau casa se afla intr-o clasa apropiata de litera A, cea mai performanta clasa de consum energetic, atunci vei putea sa-l oferi spre inchiriere la preturi bune chiriasii neavand de obiectat asupra pierderilor constante pe care ar trebui sa le suporte locuind intr-o astfel de casa.

Cum se obtine un certificat energetic?

Certificatul energetic este eliberat de un auditor energetic autorizat de gradul I sau II. Auditorii de gradul I se ocupa si de alte proceduri mai complexe cum ar fi un audit energetic cei de gradul II ocupandu-se doar de eliberarea unui certificat energetic pentru anumite tipuri de imobile. Eliberarea unui astfel de document pentru apartamente se face rapid în baza actului de proprietate, a schitei cadastrale si a unei vizite de lucru la fata locului pentru a observa mai in detaliu plusurile si minusurile locatiei. Costul eliberarii unui certificat energetic variaza insa de cele mai multe ori nu trec de 200 lei pentru apartamente. Pentru case preturile se stabilesc in functie de complexitatea imobilului. Certificatul energetic este valabil 10 ani daca intre timp nu se fac renovari si modificari substantiale.

Daca insa imobilul se afla intr-o clasa energetica mai putin eficienta din punct de vedere al izolatiilor, integritatii peretilor si teraselor, consumului de apa calda si caldura, ventilatiei si climatizarii sau iluminatului artificial atunci ai de ales intre a face o renovare partiala sau totala pentru cresterea eficientei energetice si pentru obtinerea unui certificat energetic avantajos si intre a accepta preturi mai mici la chirie din cauza costurilor mari suportate de chiriasi. Nu exista nicio legatura intre certificat energetic si audit energetic.

Cei mai multi proprietari aleg sa renoveze imobilele pentru a obtine o clasa de eficienta energetica mai buna si pentru a obtine preturi mai bune la vanzare sau inchiriere. Investitiile in renovare se vor amortiza in timp. Un certificat energetic este un document care te avantajeaza atunci cand ai de a face cu chiriasi care vor preturi mici si locuinte perfecte din toate punctele de vedere. Nu mai trebuie sa te scuzi pentru pretul cerut ci doar sa dovedesti ca oferi o locuinta eficienta energetic si care merita apreciata la adevarata valoare a banilor investiti deja in ea. E chiar atat de simplu!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.