Nu vă îmbolnăviţi: Cardurile de sănătate sunt de mai multe zile aproape nefuncţionale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Soft informativ livrat statului de fugarul Ghiţă!

Nu vă îmbolnăviţi: Cardurile de sănătate sunt de mai multe zile aproape nefuncţionale

GALERIE
carduri de sanatate
  • carduri de sanatate
- +

Sistemul prin care funcţionează cardul de sănătate a dat din nou bătăi de cap în ultima perioadă atât medicilor, cât şi pacienţilor. Mii de pacienţi nu şi-au putut lua medicaţia, iar medicii de familie spun că ultimele două luni au fost efectiv cele mai dificile de când cardul a fost implementat. Astfel, sistemul fie a funcţionat foarte greu, fie nu s-a conectat deloc, punându-i în dificultate pe medici, care nu puteau valida serviciile medicale oferite, dar şi pe pacienţi, care nu reuşeau să îşi ia reţetele sau trimiterile necesare. Tot mai multe voci din sistem spun că una din vini ar fi şi mentenanţa softului informatic, pe cât de scumpă (5 milioane de euro) pe atât de neperformantă, a acestui program. Aceasta este oferită Ministerului Sănătăţii de una dintre firmele controlate de fostul fugar şi deputat PSD Sebastian Ghiţă.

Ultimele luni le-au scos peri albi medicilor, dar şi pacienţilor. Din fericire, medicii spun că, de la începutul acestei săptămâni, situaţia s-ar fi remediat şi sistemul merge oarecum, însă nu ştiu pentru cât timp, şi dacă problema a fost rezolvată sau dacă este doar o întâmplare. Totodată, dacă de obicei nu mergea una dintre componente, de data aceasta, niciuna dintre cele trei, SIUI (contractare, raportare, facturare, decontare), SIPE (prescripţie electronică) şi CEAS (cardul electronic de asigurări de sănătate) nu a funcţionat. „Săptămâna trecută, problemele au fost foarte serioase, erau inclusiv probleme de citire a cardului, nu se putea valida nimic, era o procedură foarte greoaie. În loc ca o consultaţie să dureze 10-15 minute, ajungea să dureze şi jumătate de oră, iar la final, pacientul pleca şi fără documentele necesare, cum ar fi reţetă sau trimitere, pentru că toate acestea se validează cu cardul de sănătate în sistem. Dacă nu reuşeşti să citeşti cardul, nu mai poţi face nimic. Atât de greu nu a mai mers până acum“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean, membru al Societăţii de Medicina Familiei, filiala Iaşi. Înainte de implementare, se vorba despre Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ca despre „o infrastructură hardware performantă care va permite o exploatare eficientă, cu o actualizare etapizată în concordanţă cu evoluţia tehnologică, precum şi de o platformă de aplicaţii specifice dezvoltate în acord cu necesităţile CNAS“.

Medicii se tem de imputările ulterioare

În această perioadă, medicii au făcut într-un grup intern un sistem de votare unde colegi de-ai lor din toată ţara puteau da note sistemului în funcţie de cum a mers în ziua respectivă, majoritatea medicilor fiind nemulţumiţi şi chiar revoltaţi. „Pentru 15 mai, nota mea este 2. Am reuşit să validez în timp real două reţete, restul le-am recuperat de pe server, mult după program. Cardu­rile se citeau greu, mă tot întreba programul dacă nu vreau să lucrez offline, validarea serviciilor s-a făcut greu, tot după program, spre seară. Clasic, o zi obişnuită!“, s-a exprimat un medic în cadrul sondajului. O altă problemă este că, dacă medicii de familie nu reuşesc să valideze consultaţiile în 72 de ore, nu pot fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ajungând ca acestea să le fie imputate. „Suntem într-un pericol foarte serios pentru că în doi-trei ani când se fac evaluările financiare ne putem trezi cu imputări pentru această perioadă. Noi ne-am gândit şi încercăm să obţinem un document care să ateste că timp de două luni sistemul a funcţionat foarte greu, aproape deloc. Cumva să ne apărăm, să ne pregătim pentru eventualele procese. Nu ştim cât timp va funcţiona, poate e o întâmplare, poate chiar s-a modificat ceva, dar a fost cumplită perioada când nu a mers. Efectiv nu puteam face nimic, sub nicio formă, nu puteam decât să dăm sfaturi, adică să ne limităm la o discuţie amicală cu pacientul. Dacă la alte niveluri, la un medic specialist de exemplu, pacienţii se pot mulţumi cu atât, la noi este nevoie de finalizarea procedurii“, a completat dr. Dana Popescu.

Ministrul îşi cere scuze

Tot săptămâna trecută, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a fost prezentă la Con­ferinţa Naţională pentru Ziua Medi­cu­lui de Familie 2019, desfăşurată la Târgu Mureş, unde şi-a cerut scuze „în numele celor care ar trebui să se ocupe de acest lucru şi nu o fac“ pentru problemele pe care sistemul le are şi a promis că se va ocupa personal pentru a încerca să remedieze situaţia. la cine s-a referit, însă, nu a mai spus. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa future.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.