Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Nu vezi un indicator rutier ascuns în vegetaţie? Iată cum judecă instanţa!

GALERIE
Indicator-ascuns
  • Indicator-ascuns
- +

Şofer sancţionat pentru că nu a văzut un indicator ascuns între copaci. Amendat şi cu permisul suspendat pentru trei luni, el s-a îndreptat spre judecători, pentru a obţine anularea procesului-verbal constatator. Nici în faţa magistraţilor nu a avut însă prea mult succces.

În noiembrie anul trecut, Teodor S. a primit acasă un proces-verbal în care se consemna că pe 24 octombrie a „condus autoturismul marca Ford cu număr de înmatriculare *** pe str. Cărămidari dinspre stradela Cicoarei, iar la intersecţia cu Calea Galata nu a respectat semnificaţia indicatorului «cedează trecerea» şi nu a acordat prioritate de trecere autoturismului marca Hyundai cu număr de înmatriculare *** ce era condus regulamentar pe drumul prioritar, intrând în coliziune cu acesta”.

În plus, şoferul era acuzat că nu s-a prezentat în termen de 24 de ore la poliţie pentru declararea accidentului. Urmarea a fost o amendă de 870 lei şi reţinerea permisului de conducere timp de trei luni. Următorul drum al lui Teodor S. a fost la Judecătorie, el depunând o plângere contravenţională, la începutul lunii decembrie.

În faţa judecătorilor, şoferul a precizat că nu a avut nicio vină în incidentul consemnat de poliţişti. Indicatorul „cedează trecerea” de la intersecţia dintre strada Cărămidari şi Calea Galata este amplasat pe un stâlp de iluminat public, fiind complet acoperit de ramurile unui conifer, şi este astfel imposibil de observat, mai ales de către cineva care nu circulă frecvent pe acolo.

Pur şi simplu nu văzuse indicatorul. În plus, din cauza unei maşini parcate neregulamentar, şoferul a fost nevoit să iasă cu Fordul până în Calea Galata, pentru a se asigura. Observase autoturismul Hyundai condus de Iozsef V. apropiindu-se, fără ca şoferul acestuia să dea vreun semn că vrea să încetinească. Urmase coliziunea.

Cei doi şoferi ar fi agreat să se înţeleagă amiabil. Neavând însă la îndemână formularul de constatare amiabilă, se prezentase totuşi la Poliţia Rutieră. Era duminică, iar ofiţerul de serviciu i-a zis să revină a doua zi, luni. Teodor S. s-a executat, dând declaraţia necesară în ziua următoare.

Urma ca într-una dintre zilele următoare să meargă la faţa locului cu un agent de poliţie, dar nu mai fusese căutat de nimeni. În schimb, primise acasă procesul-verbal. În baza acestor argumente, şoferul a cerut anularea sancţiunilor primite sau, eventual, înlocuirea lor cu un avertisment.

Magistraţii Judecătoriei au fost de acord că şoferul îşi îndeplinise obligaţia de a anunţa accidentul în termenul legal. A fost însă singurul punct în care i-au dat dreptate.

„Existenţa unui autoturism parcat neregulamentar, care a îngreunat posibilitatea asigurării la efectuarea manevrei, nu exonerează petentul de răspunderea contravenţională, ci constituie o împrejurare care îndemna la o vigilenţă sporită. Contrar celor susţinute de petent, instanţa constată că abaterea săvârşită prezintă un grad ridicat de pericol social, iar cererea de înlocuire a sancţiunii amenzii cu cea a avertismentului nu este de natură să asigure realizarea scopului punitiv şi preventiv-educativ al sancţiunii, motiv pentru care va respinge această cerere a petentului”, au precizat judecătorii.

Aceştia au redus cu 30 de zile durata de suspendare a dreptului de a conduce, dar nimic mai mult. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri