anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Nu vezi un indicator rutier ascuns în vegetaţie? Iată cum judecă instanţa!

GALERIE
Indicator-ascuns
 • Indicator-ascuns
- +

Şofer sancţionat pentru că nu a văzut un indicator ascuns între copaci. Amendat şi cu permisul suspendat pentru trei luni, el s-a îndreptat spre judecători, pentru a obţine anularea procesului-verbal constatator. Nici în faţa magistraţilor nu a avut însă prea mult succces.

În noiembrie anul trecut, Teodor S. a primit acasă un proces-verbal în care se consemna că pe 24 octombrie a „condus autoturismul marca Ford cu număr de înmatriculare *** pe str. Cărămidari dinspre stradela Cicoarei, iar la intersecţia cu Calea Galata nu a respectat semnificaţia indicatorului «cedează trecerea» şi nu a acordat prioritate de trecere autoturismului marca Hyundai cu număr de înmatriculare *** ce era condus regulamentar pe drumul prioritar, intrând în coliziune cu acesta”.

În plus, şoferul era acuzat că nu s-a prezentat în termen de 24 de ore la poliţie pentru declararea accidentului. Urmarea a fost o amendă de 870 lei şi reţinerea permisului de conducere timp de trei luni. Următorul drum al lui Teodor S. a fost la Judecătorie, el depunând o plângere contravenţională, la începutul lunii decembrie.

În faţa judecătorilor, şoferul a precizat că nu a avut nicio vină în incidentul consemnat de poliţişti. Indicatorul „cedează trecerea” de la intersecţia dintre strada Cărămidari şi Calea Galata este amplasat pe un stâlp de iluminat public, fiind complet acoperit de ramurile unui conifer, şi este astfel imposibil de observat, mai ales de către cineva care nu circulă frecvent pe acolo.

Pur şi simplu nu văzuse indicatorul. În plus, din cauza unei maşini parcate neregulamentar, şoferul a fost nevoit să iasă cu Fordul până în Calea Galata, pentru a se asigura. Observase autoturismul Hyundai condus de Iozsef V. apropiindu-se, fără ca şoferul acestuia să dea vreun semn că vrea să încetinească. Urmase coliziunea.

Cei doi şoferi ar fi agreat să se înţeleagă amiabil. Neavând însă la îndemână formularul de constatare amiabilă, se prezentase totuşi la Poliţia Rutieră. Era duminică, iar ofiţerul de serviciu i-a zis să revină a doua zi, luni. Teodor S. s-a executat, dând declaraţia necesară în ziua următoare.

Urma ca într-una dintre zilele următoare să meargă la faţa locului cu un agent de poliţie, dar nu mai fusese căutat de nimeni. În schimb, primise acasă procesul-verbal. În baza acestor argumente, şoferul a cerut anularea sancţiunilor primite sau, eventual, înlocuirea lor cu un avertisment.

Magistraţii Judecătoriei au fost de acord că şoferul îşi îndeplinise obligaţia de a anunţa accidentul în termenul legal. A fost însă singurul punct în care i-au dat dreptate.

„Existenţa unui autoturism parcat neregulamentar, care a îngreunat posibilitatea asigurării la efectuarea manevrei, nu exonerează petentul de răspunderea contravenţională, ci constituie o împrejurare care îndemna la o vigilenţă sporită. Contrar celor susţinute de petent, instanţa constată că abaterea săvârşită prezintă un grad ridicat de pericol social, iar cererea de înlocuire a sancţiunii amenzii cu cea a avertismentului nu este de natură să asigure realizarea scopului punitiv şi preventiv-educativ al sancţiunii, motiv pentru care va respinge această cerere a petentului”, au precizat judecătorii.

Aceştia au redus cu 30 de zile durata de suspendare a dreptului de a conduce, dar nimic mai mult. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.