Nuielele primite de la Moş Nicolae se pun în apă, la înflorit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Astăzi, o mare sărbătoare creştin-ortodoxă: Sfântul Nicolae

Nuielele primite de la Moş Nicolae se pun în apă, la înflorit

GALERIE
nuiele Mos Nicolae
 • nuiele Mos Nicolae
- +

Creştinii ortodocşi îl celebrează astăzi pe Sfântul Nicolae, fiind sărbătoriţi sute de ieşeni care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta. În tradiţiile româneşti se vorbeşte însă mai mult de Moş Nicolae, care, după tradiţie, împodobeşte ghetuţele celor mici cu cadouri sau nuieluşe, dacă au fost sau nu cuminţi. Însă în satele româneşti încă mai există tradiţii care vorbesc de Sfântul Nicolae venind călare pe un cal alb, care ar face în acest sens trimitere la venirea zăpezii. 

El ar trebui să păzească soarele, este considerat a fi stăpân al apelor, patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec, cât şi al soldaţilor în război, fiind invocat dă către aceştia în timpul luptelor. În unele părţi ale ţării există şi o tradiţie ca cei mici să lase lângă ghetuţele lor morcov şi apă, pentru calul pe care va veni Moş Nicolae la ei. Cărţile sfinte spun că Sfântul Nicolae era încă din timpul vieţii un ocrotitor al familiei, pedepsindu-i doar pe cei care se îndepărtau de la dreapta credinţă, de aici fiind asociat cu imagine de apărător şi îndrumător al copiilor.

Totodată, despre nuieluşele pe care le primesc copiii de la Sfântul Nicolae, care sunt mereu de măr, se spune că acestea trebuie puse în apă şi, dacă până de anul nou înfloresc, atunci este dovada iertării pe greşelile şi păcatele făcute în anul care a trecut. Mai mult, Sfântul ierarh Nicolae este cunoscut şi ca fiind omul care şi-a împărţit pe parcursul vieţii întreaga sa avere cu săracii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X