Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Numai 20% din apartamentele vândute în Iaşi anul trecut s-au dat cu banii în mână

Numărul locuinţelor colective vândute fără ipotecă a scăzut de 4 ori faţă de 2017.

GALERIE
constructie-blocuri
  • constructie-blocuri
- +

În ultimii ani, ieşenii au investit „masiv” în active imobiliare. Cifrele de la Oficiul de Cadastru din Iaşi arată clar acest lucru la categoria vânzări de apartamente. În 2018 însă vânzările au scăzut drastic, de la 8.422 de vânzări, câte erau în 2017, la 5.407 de vânzări. A scăzut considerabil şi numărul ieşenilor care au achiziţionat un apartament cu banii în mână. 

Dacă în 2017 mai mult de jumătate dintre cumpărători au plătit cash, adică 4.523 de persoane, anul trecut doar 21% dintre ei au avut bani din alte surse şi nu din bancă (părinţi, economii făcute în străinătate, valorificarea altor bunuri precum case, maşini şi terenuri, etc.). Din cele 5.407 de vânzări înregistrate anul trecut, 1.140 sunt fără ipotecă.

„Se împuşcă când vede cât are de dat înapoi!”

Lunile cu cele mai multe vânzări cash sunt mai, când s-au înregistrat 281 de vânzări, aprilie, cu 257 de vânzări, octombrie, cu 171 de vânzări şi iunie, când s-au înregistrat 127 de vânzări. Sunt şi luni slabe, cum e luna ianuarie, când s-au vândut cu banii cash doar 12 apartamente. Acum doi ani însă, recordul a fost bătut în luna august, când în judeţul Iaşi s-au vândut 1.694 de apartamente, din care 1.377 fără credit ipotecar. Alte luni „bune” în 2017 au mai fost şi octombrie, cu 404 vânzări cu banii cash, noiembrie cu 358 de vânzări, mai, cu 359 de vânzări şi februarie, cu 355 de vânzări, cifrele reprezentând aproximativ 50% din numărul total pe fiecare lună. Gicu Sorin Ionescu construieşte în Valea Adâncă, la 10 minute de mers pe jos din staţia Expo Mobila, capăt CUG şi spune că este nemulţumit de situaţia actuală a zonei imobiliare. „Vedem prost piaţa imobiliară, materialele de construcţii s-au scumpit, clienţii nu or să mai fie deloc, pentru că băncile nu or să mai dea credite, au redus planurile de investiţii iar Isărescu se ceartă cu Dragnea în loc să facă ceva bun. Noi încercăm să mergem pe propriile noastre forţe, anul trecut am dat cam 20% prin credit ipotecar dar am şi destule apartamente vândute cu rate la dezvoltator, vreo 40. O să continuăm să construim cât o să fie cerere, după care ne oprim şi plecăm să facem bani în altă parte! Sunt pe piaţă de 5 ani de zile şi pot să spun că fără bănci nu se poate face nimic. Prima Casă nu va mai fi, or să rămână doar împrumuturile ipotecare la limită cu dobânzile. Dacă vine un francez sau un neamţ şi i-a credit de la noi, se împuşcă când vede cât are de dat înapoi!”, spune dezvoltatorul.

„Vor merge înainte, din inerţie”

Proiectul Nicol Rezidence va avea la final 11 blocuri, cu 300 de apartamente, iar anul acesta, Gicu Ionescu spune că va evita creditele ipotecare şi că va construi în funcţie de cât va vinde cash. Peste drum de Nicol Rezidence se află Panoramic Rezidence, unde în prezent s-au construit şapte blocuri. Florin Filip, agentul care se ocupă de vânzarea locuinţelor spune că anul trecut procentul a fost destul de bun, în ciuda trendului descendent, şi anume, de 50%-50%, adică jumătate din apartamente s-au vândut cu banii cash şi jumătate prin Prima Casă şi credit ipotecar normal.

Acesta mai spune că, deşi vânzările cu banii în mână au scăzut la nivel de judeţ, există proiecte în centrul Iaşului care s-au vândut cu un procent de aproaep 100% fără credite. Alţii sunt optimişti şi spun că piaţa imobiliară din Iaşi încă nu s-a prăbuşit. „Dacă vor scădea vânzările în 2019 cred că nici Mugur Isărescu nu poate să zică! Semnele nu sunt foarte îngrijorătoare, lucrurile nu s-au blocat pe piaţa imobiliară, încă. Dacă va fi ceva rău, o perioadă de criză ori dobânzi mai mari la bănci, cred că încă şase luni lucrurile vor merge înainte, din inerţie. Proiectele mari sunt în continuare în desfăşurare la Iaşi, există în continuare cerere şi ofertă”, a explicat o sursă apropiată domeniului imobiliar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri