Numai 534.760 de români plătesc sistematic pentru pensia facultativă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Numai 534.760 de români plătesc sistematic pentru pensia facultativă

GALERIE
pensia privata
  • pensia privata
- +

Contribuţia medie este de 145 lei/participant, reiese din cel mai recent raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Contribuţia medie a participanţilor la fondurile de pensii facultative – Pilonul III (la nivel naţional) a fost la sfârşitul primului trimestru al acestui an de 145 lei/participant, reiese din cel mai recent raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). La 31 martie 2021, numărul total al participanţilor la sistemul de pensii facultative a fost de 534.760 persoane, în creştere cu 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. La finalul lunii martie a acestui an, erau înscrişi în Registrul Electronic al ASF un număr de zece fonduri de pensii facultative, administrate de opt societăţi de administrare a fondurilor de pensii private.

Activitatea de depozitare şi custodie a activelor fondurilor de pensii facultative este realizată de doi depozitari. Potrivit documentului ASF, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor facultative era de 5.797 lei la finalul primului trimestru din an, reprezentând 54% din valoarea unui cont mediu din fondurile Pilonului II. Valoarea medie a conturilor participanţilor înregistrează însă o variaţie semnificativă între diferitele fonduri, cu valori cuprinse între 2.615 lei şi 8.052 lei. Referitor la Pilonul II de pensii administrate privat, judeţul Iaşi se află pe locul 3 la nivel naţional după contribuţia lunară medie de 234 lei/participant plătită la finalul primului trimestru al anului 2021. În Bucureşti, contribuţia a fost de 274 lei/participant, iar în Cluj de 257 lei/participant. Pilonul III reprezintă sistemul de pensii facultative administrate privat, fiind reglementat prin Legea nr. 204/2006. Spre deosebire de Pilonul II, care este obligatoriu, Pilonul III este opţional. Astfel, persoanele care vor să îşi asigure un venit în plus faţă de pensia publică şi de cea administrată privat obligatorie, au posibilitatea de a opta pentru Pilonul III.

Dacă pentru Pilonul II contribuţia va fi colectată din Contribuţia pentru Asigurări Sociale (CAS), pentru Pilonul III este vorba de o cotă distinctă din venitul salarial brut lunar. În sistemul pensiilor facultative poate deveni participant orice persoană care câştigă venituri dintr-o activitate profesională impozitată. De la începutul anului 2021 şi până în luna martie, inclusiv, s-au înregistrat în sistem aproximativ 10.000 de persoane, conform raportului ASF, consultat de „Ziarul de Iaşi”. În perioada ianuarie - martie 2021, contribuţiile virate în sistemul de pensii facultative au fost în cuantum de 92 milioane lei la nivelul întregii ţări, în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

În acelaşi timp, au fost efectuate plăţi ale activului personal net în cuantum de aproximativ 27 milioane lei, pentru 2.587 participanţi şi beneficiari. Primele trei fonduri de pensii facultative în funcţie de numărul de participanţi sunt FPF NN Optim (38%), FPF BCR Plus (26%) şi FPF NN Activ (10%), cumulând un procent de 74% din numărul total de persoane înrolate în sistem. Ponderea participanţilor cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani a fost de 6% din totalul participanţilor, ponderea celor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 44 ani a fost de 40%, iar ponderea celor de peste 45 ani a fost de 54%. Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii facultative a fost de 3,10 miliarde lei la finalul lunii martie 2021. 

Cititi si: Iaşul este pe locul III în ţară după contribuţia lunară medie la pensiile private

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.