Numai 7% din ADN-ul nostru este unic oamenilor moderni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 28.01.2022

Numai 7% din ADN-ul nostru este unic oamenilor moderni

GALERIE
ADN uman
 • ADN uman
- +

Oamenii de ştiinţă au făcut un nou pas spre rezolvarea unui mister îndelungat cu o nouă unealtă care ar putea permite o comparaţie mai precisă între ADN-ul oamenilor moderni şi cel al strămoşilor noştri dipăruţi.

Doar 7% din genomul nostru este împărtăşit exclusiv cu alţi oameni şi nu este împărtăşit de strămoşii primitivi, potrivit unui studiu publicat vineri în Science Advances. „Este un procent destul de scăzut”, a spus Nathan Schaefer, biolog la Universitatea California şi co-autor al articolului. „Acest tip de descoperire este motivul pentru care cercetărorii se îndepărtează de ideea că noi, oamenii, suntem atât de diferiţi de oamenii de Neanderthal”.

Cercetarea este bazată pe ADN extras din fosile ale oamenilor de Neanderthal şi de Denisova, din urmă cu aproximativ 40.000 - 50.000 de ani, precum şi de la 279 de oameni moderni din întreaga lume. Oamenii de ştiinţă ştiu deja că omul modern împărtăşeşte o parte din ADN cu omul de Neanderthal, dar diferiţi oameni au în comun părţi diferite ale genomului.

Un obiectiv al noii cercetări a fost să identifice genele care sunt exclusive oamenilor moderni. Este o problemă statistică dificilă şi cercetătătorii „au dezvoltat o unealtă valoroasă care ia în calcul informaţiile lipsă din genoamele străvechi”, a declarat John Hawks, paleoantropolog la Universitatea Wisconsin, care a fost implicat în studiu.

Cercetătorii au mai descoperit că şi o mică fracşiune a genomului nostru - doar 1,5% - este unic speciei noastre şi împărtăşit de toţi oamenii care trăiesc astăzi. Aceste porţiuni mici de ADN ar putea conţine cele mai importante indicii legat de ceea ce separă cu adevărat oamenii moderni.

„Putem spune că aceste regiuni ale genomului sunt puternic îmbogăţite pentru gene care au legătură cu dezvoltarea neuronală şi funcţionarea creierului”, a explicat Richard Green, biolog la Unievrsitatea California, co-autor al lucrării.

În 2010, Green a ajutat la producerea primei secvenţe schiţate a genomului Neandertalian. Patru ani mai târziu, geneticianul Joshua Akey a fost co-autor al lucrării care a arătat că oamenii moderni duc nişte rămăşite din ADN-ul omului de Neanderthal. De atunci, cercetătorii au continuat să perfecţioneze tehnici de extracţie şi analiză a materialului genetic de la fosile.

„Unelte mai bune ne permit să adresăm întrebări mult mai detaliate despre istoria şi evoluţia oamenilor”, a mai spus Akey, care acum profesează la Princeton şi care nu a fost implicat în noua cercetare. El a lăudat metodologia folosită pentru noul studiu.

Pe de altă parte, Alan Templeton, specialist în genetica populaţiei la Universitatea Washington din St Louis, a pus la îndoială ipoteza autorilor că schimbări în genomul uman sunt distribuite aleatoriu şi nu grupate în jurul anumitor puncte din interiorul genomului. Descoperirea subliniază că „suntem de fapt o specie foarte tânără”, a spus Akey. „Nu cu mult înainte, împărţeam planeta cu alte genealogii umane”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Deloc-surprinzătoarea legătură dintre Iohannis şi AUR

Pavel LUCESCU

Deloc-surprinzătoarea legătură dintre Iohannis şi AUR

Criza declanşată din umbră de Iohannis, în care Cîţu şi penibila lui #echipăcâştigătoare au funcţionat pe post de simple marionete, avea să producă, practic, relansarea în forţă a AUR până la a-l ajuta să ajungă la cele peste 20 de procente de acum (mai exact, 20,6, cf. INSCOP).

Filmuletul zilei

opinii

Dintr-una într-alta

Alexandru CĂLINESCU

Dintr-una într-alta

Uns - cum se spune - cu toate alifiile, Dîncu este şi unul dintre cei care au creat şi au dezvoltat „fabrica de doctori” din zona armatei şi a serviciilor. A încurajat, aşadar, impostura, frauda, minciuna. Spoiala lui intelectuală îl face cu atât mai detestabil.

Nomex

Neculai SEGHEDIN

Nomex

Cine nu-şi aduce aminte de faţa plină de cicatrice a lui Andreas Nikolaus Lauda, adică Niki Lauda, campionul de Formula 1 din anii 1975, 1977 şi 1984?

Scadenţa minciunilor „de stat”

Nicolae CREŢU

Scadenţa minciunilor „de stat”

Deşi nu ne-a lipsit, nici nouă, românilor, ca şi tuturor celorlalţi trecuţi prin „raiul” comunist, pe aici, prin partea asta de lume din „sfera de influenţă” a Moscovei, experienţa, trăită „pe propria piele”, a minciunilor tot mai gogonate de care era în stare - şi este şi acum - propaganda oficială, ce se întâmplă, sub ochii noştri, de la o vreme, depăşeşte orice „aşteptări” în materie de ţanţoşă neobrăzare. 

pulspulspuls

Viorica şi Doiniţa: un cuplu vechi de prin vecini, care sapă de ani buni la temelia Iaşului

Viorica şi Doiniţa: un cuplu vechi de prin vecini, care sapă de ani buni la temelia Iaşului

Ne tot întreabă lumea de prin Iaşi cum de au ajuns aşa de influenţi botoşănenii în partidoi la Bucureşti şi cum de au decăzut ieşenii că nu-i lasă să intre prin ministere nici pe holuri, că sunt opriţi de portari. 

Caricatura zilei

Nouă în loc de patru

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X