Numai mâine nu-i poimâine: Ziua Alegerilor pentru Republica Moldova

vineri, 18 octombrie 2024, 03:00
1 MIN
 Numai mâine nu-i poimâine: Ziua Alegerilor pentru Republica Moldova

În fața unei propagande intense din partea Rusiei și a eforturilor rețelelor feluritor oligarhi de a bloca progresul firesc, cetățenii moldoveni au șansa de a-și alege un drum diferit, unul care să-i apropie de Uniunea Europeană și de o viață în pace, mai stabilă și prosperă.

Peste doar două zile ajungem și în 20 octombrie, data în care Republica Moldova se va confrunta cu unele dintre cele mai importante alegeri din istoria sa recentă. Cetățenii nu doar că își vor alege președintele, dar vor decide prin Referendum și dacă doresc ca țara lor să urmeze calea Integrării Europene sau să rămână sub influența Moscovei. Tensiunile politice – din ce în ce mai vizibile – sunt amplificate de intervențiile externe, Rusia încercând prin aproape toate metodele să împiedice acest pas decisiv spre Uniunea Europeană.

Unul dintre elemente centrale ale campaniei electorale din acest an l-a reprezentat implicarea oligarhului fugar Ilan Șor, sprijinit de Rusia, acesta jucând un rol esențial în tentativele de destabilizare a procesului electoral de peste Prut. Publicată chiar în această săptămână, o investigație sub acoperire a Ziarului de Gardă (unul dintre cele mai cunoscute ziare de la Chișinău) a dezvăluit modul în care rețelele lui Șor se folosesc – cinic și pragmatic – de persoane vulnerabile pentru a organiza proteste plătite cu ora, protestatarii „de ocazie” – aduși din zone precum Găgăuzia – fiind recompensați „la plic” pentru a crea tensiuni sociale. Investigația de presă a arătat cum acești oameni, mulți dintre ei chiar fără o elementară înțelegere clară a scopului protestelor, sunt mobilizați pentru a destabiliza guvernul proeuropean și a împiedica parcursul european al Republicii Moldova​.

„Rețeaua lui Șor” reprezintă unul dintre exemplele concrete ale influenței pe care Moscova încearcă să o exercite asupra Moldovei prin intermediul aliaților săi locali. Pentru cine nu este la curent, Șor, un pseudopolitician fugar, condamnat la pușcărie pentru multiple infracțiuni financiare și dat în căutare, se află în exil – cel mai probabil chiar la Moscova – și joacă de ani de zile un rol nociv în politica de peste Prut în efortul de a bloca orice tentativă de apropiere de Uniunea Europeană. Metodele sale includ nu doar manipularea populației prin mituire, ci și specularea și exploatarea sărăciei din unele regiuni ale țării pentru a destabiliza ordinea socială și politică​.

Intervențiile Rusiei în campania electorală din Republica Moldova sunt însă evidente nu doar prin intermediul oligarhilor precum Ilan Șor, ci și prin propaganda deschisă a oficialilor de la Kremlin. Tot în această perioadă, Maria Zaharova – purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe – murind de grija moldovenilor, s-a trezit lansând declarații acide împotriva integrării europene a Republicii Moldova, susținând că aceasta „ar transforma moldovenii în sclavi ai NATO”. După părerea ei, citită de pe o hârtiuță, „aderarea la Uniunea Europeană ar duce la o pierdere a suveranității și identității naționale”, iar Moldova ar deveni „o resursă ieftină pentru Occident și România”​. Întâmplător sau nu, Zaharova nu este singura care promovează acest mesaj, celebra Diana Șoșoacă făcând și ea, tot în această perioadă, declarații similare, avertizându-i pe moldoveni să nu care cumva să-și dorească integrarea în Uniunea Europeană pentru ca țara lor să nu devină „o colonie a Occidentului”.

Recenta vizită la Chișinău a premierului Ciolacu a fost considerată și ea de către oficialii de la Moscova „o provocare”, intensificând și mai tare isteria și retorica anti-românească și anti-UE a Kremlinului. România a răspuns calm și ferm acestor atacuri venite din partea Moscovei, premierul Marcel Ciolacu – bun, rău, dar al nostru – reiterând sprijinul Bucureștiului pentru drumul european al Moldovei și asigurând Chișinăul că va continua să primească necondiționat tot sprijinul din partea Bucureștiului. Totodată, premierul României a respins acuzațiile conform cărora România ar urmări „anexarea” Republicii Moldova, descriind aceste afirmații mincinoase ca fiind parte dintr-o campanie de dezinformare orchestrată de către Rusia.

Pe fondul acestor atacuri și încercări de destabilizare, cetățenii Republicii Moldova se pregătesc să ia o decizie crucială. În ciuda presiunilor venite din partea Rusiei și a rețelelor de influență controlate de oligarhi precum Ilan Șor, sondajele publicate în ultima perioadă de campanie sunt optimiste, arătând că sprijinul pentru integrarea în Uniunea Europeană rămâne consistent, aderarea la Uniunea Europeană fiind văzută în acest moment de către marea majoritate a moldovenilor drept singura soluție pentru a duce țara înspre direcția dezvoltării durabile.

Zilele acestea să ținem pumnii strânși pentru că Republica Moldova se află la un moment de cotitură. Alegerile din 20 octombrie, atât cele prezidențiale, cât și Referendumul pentru Integrarea Europeană, ar putea schimba definitiv viitorul țării. În fața unei propagande intense din partea Rusiei și a eforturilor rețelelor feluritor oligarhi de a bloca progresul firesc, cetățenii moldoveni au șansa de a-și alege un drum diferit, unul care să-i apropie de Uniunea Europeană și de o viață în pace, mai stabilă și prosperă.

Aceste alegeri marchează nu doar o bătălie între Est și Vest, ci și o confruntare între trecutul marcat de corupție și un viitor posibil în cadrul Uniunii Europene, acolo unde democrația și statul de drept reprezintă normalitatea. Decizia rămâne la latitudinea moldovenilor, iar impactul acesteia va fi resimțit nu doar la Chișinău, ci și în întreaga regiune.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii