Numai speranţă?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial

Numai speranţă?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

          Îmi amintesc de anii copilăriei când se apropiau sărbătorile de iarnă şi în inocenţa acelor ani chiar credeam la propriu că vine Sf. Nicolae ori Moş Crăciun. Au trecut de atunci mulţişori ani. Astăzi privesc cu seninătate în trecut şi cu strângere de inimă în viitor fiindcă în orice an electoral suntem consideraţi creduli din moment ce promisiuni electorale bine ticluite în laboratoarele guvernanţilor ne sunt servite drept momeală pentru vot.
          Dacă îmi aduc bine aminte şi până în ’89 aveam parte de promisiuni, dar măcar erau de genul: „Producţia - marfă industrială să crească cu …, trebuie să acţionăm pentru o creştere mai accentuată a productivităţii”. Parcă se avea în vedere munca şi productivitatea, nici pe departe pomenile de moment.
          De foarte multe ori am spus celor care s-au pretat la a sta cu mâna întinsă la vreo sacoşă electorală că aceasta nu ţine decât două zile. În restul de 1458 de zile, adică intervalul dintre alegeri, nu mai bate nimeni în poartă să te întrebe dacă ţi-e foame.
          Avem în această perioadă parte doar de găselniţe şi iar găselniţe menite să acopere incapacitatea «mai marilor» de a promova soluţii viabile de creştere economică pentru a nu mai sta cu mâna întinsă la bănci europene ori la fonduri mondiale, de stimulare a consumului şi a exporturilor în detrimentul importurilor, etc., etc. Mai are rost să amintim că şomajul a devenit o oaie neagră a economiei româneşti ori că 78% din populaţie afirmă că veniturile cu chiu cu vai abia acoperă cheltuielile curente, fără a mai lua în calcul te miri ce investiţii?
          Ne place sau nu trebuie să recunoaştem că în decembrie ’89 după ce am plătit ultima tranşă din datoria externă, am rămas cu 3,7 miliarde de dolari în rezerva Băncii Naţionale. Numai că, fără nicio urmă de ironie, acei bani s-au cheltuit după ‘90 pe importuri de portocale. Ulterior ne-am apucat din nou de împrumuturi, dar nu pentru investiţii, ci pentru consum, căci între timp din om al muncii românul a fost transformat în asistat social odată cu «prăbuşirea» industriei. Şi aşa Guvern după Guvern, mai mult sau mai puţin social-democrat, a avut grijă să facă din fiecare trăitor al acestei ţări un dependent. Un dependent de mila statului. Oare chiar nimeni nu vede ceea ce se întâmplă în această ţară?
         Se pare că memoria colectivă a românilor e scurtă şi uită repede momentele grele prin care au trecut ori trec, astfel că, în anii electrorali speranţa lor într-un trai mai bun creşte. Dar cât mai putem trăi doar cu speranţa?
        Nu credeţi că a venit vremea faptelor şi a lucrurilor bine făcute?


        Ing.dr.ec Traian Dobre


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.