anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Număr record de parohii vacante la care se pot transfera preoţii din Iaşi

GALERIE
parohii preot
  • parohii preot
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a realizat un recensământ al tuturor parohiilor care au nevoie să fie ocupate de un nou paroh şi a rezultat un număr record de parohii vacante la care se pot transfera preoţii din Iaşi care îndeplinesc condiţiile necesare. Nu mai puţin de 18 parohii se regăsesc pe lista publicatăpe siteul Arhiepiscopiei Iaşilor, 10 dintre acestea fiind „scoase pentru transfer” de pe data de 17 septembrie, în timp ce mai multe parohii au câteva luni bune de când se regăsesc pe listele mitropoliei. 

Cele 10 nou apărute pe listă se regăsesc în protopopiate din Botoşani, Iaşi şi Neamţ. În Botoşani sunt parohii din localităţile Comăneşti şi Orăşeni Vale, prima dintre acestea neavând casă parohială, iar din Iaşi sunt parohii din localităţile Giurgeşti, Zmeu şi Poieniţa, care aparţin de Protopopiatul Paşcani, şi Cosiţeni, Protopopiatul Iaşi III. Doar cea din Giurgeşti are casă parohială, celelalte trei nu au, fiind şi parohii destul de mici, doar cea din Zmeu având 360 de familii arondate.

Cele mai multe parohii libere sunt în judeţul Neamţ, la Mastacăn, Borleştii de Sus, Oanţu şi Ştefan cel Mare, primele două urmând a se vacanta abia de la data de 1 noiembrie, în timp ce cea din Ştefan cel Mare nu are nici casă parohială şi nici biserică finalizată, fiind în construcţie. Dintre cele mai vechi, şase sunt din Botoşani, două din Iaşi şi una din Neamţ, iar majoritatea nu au casă parohială construită. Parohia din Dămideni, Protopopiatul Săveni, este liberă şi neocupată din 20 mai 2020. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.