anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Număr record de parohii vacante la care se pot transfera preoţii din Iaşi

GALERIE
parohii preot
 • parohii preot
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a realizat un recensământ al tuturor parohiilor care au nevoie să fie ocupate de un nou paroh şi a rezultat un număr record de parohii vacante la care se pot transfera preoţii din Iaşi care îndeplinesc condiţiile necesare. Nu mai puţin de 18 parohii se regăsesc pe lista publicatăpe siteul Arhiepiscopiei Iaşilor, 10 dintre acestea fiind „scoase pentru transfer” de pe data de 17 septembrie, în timp ce mai multe parohii au câteva luni bune de când se regăsesc pe listele mitropoliei. 

Cele 10 nou apărute pe listă se regăsesc în protopopiate din Botoşani, Iaşi şi Neamţ. În Botoşani sunt parohii din localităţile Comăneşti şi Orăşeni Vale, prima dintre acestea neavând casă parohială, iar din Iaşi sunt parohii din localităţile Giurgeşti, Zmeu şi Poieniţa, care aparţin de Protopopiatul Paşcani, şi Cosiţeni, Protopopiatul Iaşi III. Doar cea din Giurgeşti are casă parohială, celelalte trei nu au, fiind şi parohii destul de mici, doar cea din Zmeu având 360 de familii arondate.

Cele mai multe parohii libere sunt în judeţul Neamţ, la Mastacăn, Borleştii de Sus, Oanţu şi Ştefan cel Mare, primele două urmând a se vacanta abia de la data de 1 noiembrie, în timp ce cea din Ştefan cel Mare nu are nici casă parohială şi nici biserică finalizată, fiind în construcţie. Dintre cele mai vechi, şase sunt din Botoşani, două din Iaşi şi una din Neamţ, iar majoritatea nu au casă parohială construită. Parohia din Dămideni, Protopopiatul Săveni, este liberă şi neocupată din 20 mai 2020. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.