Simulare MApN: Rusia ar putea ocupa Iaşul şi Moldova în numai 24 de ore. Analiză ZdI despre "Poarta Focşanilor"
Concluzia? O înfrângere categorica în numai 24 de ore. Fortele terestre si cele ae (...)
citeste totduminica, 02.04.2023
Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” a înregistrat anul trecut mai multe cazuri de obezitate decât în anii precedenţi. În 2014, la unitatea medicală au fost 80 de copii cu probleme de greutate, iar în 2015 numărul acestora a crescut la 96. După spusele medicilor, cauzele frecvente ale obezităţii sunt alimentaţia neadaptată vârstei copilului, lipsa activităţii fizice şi administrarea de suplimente nutritive fără acord medical. Din cei 96 de copii, 40 dintre ei au avut peste 14 ani, în condiţiile în care, în 2014, au fost 20 de cazuri de obezitate peste acestă vârstă. Anul trecut, din numărul total, au fost 39 de copii între 7 şi 14 ani şi 4 pacienţi cu vârsta de sub un an.
Medicii spun că părinţii prezintă uneori un comportament de hiperprotejare care dăunează celor mici. Adulţii au tendinţa de a le face toate plăcerile, fără a mai ţine însă cont de anumite pericole la care îi expun. Alimentaţia neechilibrată, excesele de produse de tip fast-food, de dulciuri şi o viaţă inactivă pot afecta starea fizică şi de sănătate a copiilor, ducând la obezitate şi, implict, la bolile cauzate de aceasta.
„Peste 50% dintre copiii din ţara noastră au grade variabile de supraponderalitate, iar jumătate din aceştia sunt obezi. Copiii sunt în centrul Universului pentru că în România natalitatea este scăzută. Părinţii tind să le facă toate mofturile şi este normal să fie aşa, dar trebuie să evite alimentaţia excesivă, statul la calculator sau la televizor prea mult. Copii trebuie să aibă o viaţă activă, o alimentaţie diversificată pe timpul zilei, să aibă cinci mese pe zi, din care trei principale şi două gustări. Seara să nu mănânce după ora 20.00, să nu lipsească fructele, legumele, salatele şi alimentele ce conţin fibre care asigură un tranzit intestinal optim. Există în anumite zone din România concepţia că un copil fumos înseamnă să fie grăsun, cu bujori în obraji. Cred că astfel e mai puternic şi mai apărat de infecţii. Este complet neadevărat, un copil trebuie să fie suplu şi vioi, să înceapă cu practicarea sportului de mic”, a precizat prof. dr. Marin Burlea, şeful secţiei de Gastroenterologie de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”.
Mâncarea fast-food, una din cauzele importante
Cauzele obezităţii sunt diverse, pe lângă alimentaţia nesănătoasă intervine şi componenta genetică ereditară. Dacă toţi membrii unei familii suferă de obezitate, sunt şanse ca un copil să aibă acelaşi destin medical ca restul familiei. Dr. Marin Burlea susţine că alimentaţia cu lapte matern este foarte importantă pentru că poate preveni evoluţia către obezitate şi implicit a bolilor produse de aceasta precum diabetul de tip II, boli cardiovasculare şi hipertensiune arterială. Perioada sarcinii şi primii doi ani de viaţă trebuie atent supravegheţi pentru că aceştia pot influenţa starea fizică şi cognitivă a copilului. De asemenea, naşterea naturală este mai benefică pentru copil decât cezariana. În zilele noastre sunt foarte multe produse fast-food, iar consumul excesiv de produse de acest tip trebuie evitat. Elena are un băiat de zece ani care are aproape 50 de kilograme, şi deşi a consultat diferiţi nutriţionişti, acesta nu a reuşit să slăbească prea mult. Băiatul cu mânuţe grăsuţe se joacă pe telefon în timp ce îmi povesteşte că, înainte ca mama să îi facă un regim alimetar, mânca zilnic carne. „M-a pus mama la dietă, dar fără să ştie ea, doica îmi mai face caşcaval pane sau îmi mai cumpără shaworma că ştie că îmi plac mult”, spune micuţul zâmbind hoţeşte.
„Excesul consumului de alimente tip fastfood trebuie evitat. Există o lege care interzice comercializarea în şcoli a produselor care au un conţinut crescut de sare, de grăsimi saturate sau o valoare calorică crescută pe unitatea de produs comercializată. La pubertate, mai ales fetele, inspirate din Internet, vor să ajungă la parametrii optimi şi fac eforturi imense de a reveni la o greutate normală. În aceste cazuri ajung uneori la anorexie mentală”, a precizat prof. dr. Marin Burlea.
A slăbit 33 de kilograme
De curând, Larisa a fost nevoită să stea o săptămână internată în spital din cauza unor probleme apărute pentru că a slăbit brusc. Pentru că la şcoală era ţinta răutăţilor colegilor, ea a avut ambiţia de a ajunge de la 86 de kilograme, la 53 de kilograme în aproximativ jumătate de an. Fata nu a mers niciodată la un nutriţionist pentru că părinţii spuneau că se va dezvolta în timp şi va slăbi. Încă de la vârsta de opt ani tânăra avea probleme de greutate, însă rudele nu au fost niciodată îngrijorate. Nemulţumită de felul în care arăta, Larisa a decis să îşi facă singură program şi a început să mănânce sănătos. Fata este în clasa a VII-a, însă a mers la şcoală când în Italia, când în România, şi deşi i-a fost greu să se acomodeze, nu a rămas niciodată în urmă cu lecţiile.
„Copiii erau răutăcioşi, râdeau mereu de mine. Am vrut să slăbesc să le demonstrez că pot fi şi altfel. Am stat un an în Italia şi am plâns încontinuu. Părinţii mi-au dat foarte multe vitamine când eram mică pentru că eram slabă, iar când am ajuns la 80 de kilograme, ei spuneau că sunt frumoasă. Mă certam cu ai mei pentru că vedeau că nu mănânc, dar şi-au dat seama că nu au ce îmi face. Acum sunt fericiţi pentru că şi eu sunt mulţumită de felul în care arăt, plus că atunci când eram mai grasă aveam des dureri de spate”, a conchis fata cu părul blond şi ochi albaştri.
Cuvinte cheie: + copii obezi, internati spital, cauze
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
Nouă persoane, implicate într-un accident rutier produs pe DN 3
Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria
Ucraina promite să nu uite şi să nu ierte niciodată ce s-a petrecut la Bucea
Document oficial! Vladimir Putin vrea să elimine ''dominaţia occidentalilor" în lume
Un bărbat care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor de 14 ani a fost reţinut
Trump nu va fi încătuşat când se va preda poliţiei. El va pleda nevinovat, au anunţat avocaţii săi
Ce a spus Geoană după prelungirea mandatului de adjunct al NATO
Oscar Pistorius rămâne în închisoare. Judecătorii nu i-au aprobat cererea de eliberare condiţionată
Elisabeta Moraru (Google): Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi
Twitter lansează abonamentele pentru companii: 1.000 de dolari/ lună
Credit Suisse şi UBS vor plăti dobânzi de aproape 11 miliarde de dolari pentru linia de salvare
Bianca Patrichi, concurentă Survivor, a fost extrem de fericită că a ajuns pe masa de masaj
Inedit! O concurentă de la Survivor România 2023 s-a îngrăşat în loc să slăbească
Adrian Minune, internat de urgenţă. Ce probleme de sănătate are manelistul?
Amalia Enache, prezentatoarea ştirilor de la Pro TV, a revenit la greutatea din timpul liceului
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.