anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Numărul copiilor obezi internaţi la Spitalul “Sf. Maria” a crescut cu 20%

GALERIE
spital
  • spital
- +

Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” a înregistrat anul trecut mai multe cazuri de obezitate decât în anii precedenţi. În 2014, la unitatea medicală au fost 80 de copii cu probleme de greutate, iar în 2015 numărul acestora a crescut la 96. După spusele medicilor, cauzele frecvente ale obezităţii sunt alimentaţia neadaptată vârstei copilului, lipsa activităţii fizice şi administrarea de suplimente nutritive fără acord medical. Din cei 96 de copii, 40 dintre ei au avut peste 14 ani, în condiţiile în care, în 2014, au fost 20 de cazuri de obezitate peste acestă vârstă. Anul trecut, din numărul total, au fost 39 de copii între 7 şi 14 ani şi 4 pacienţi cu vârsta de sub un an.  

 

Medicii spun că părinţii prezintă uneori un comportament de hiperprotejare care dăunează celor mici. Adulţii au tendinţa de a le face toate plăcerile, fără a mai ţine însă cont de anumite pericole la care îi expun. Alimentaţia neechilibrată, excesele de produse de tip fast-food, de dulciuri şi o viaţă inactivă pot afecta starea fizică şi de sănătate a copiilor, ducând la obezitate şi, implict, la bolile cauzate de aceasta.

Peste 50% dintre copiii din ţara noastră au grade variabile de supraponderalitate, iar jumătate din aceştia sunt obezi. Copiii sunt în centrul Universului pentru că în România natalitatea este scăzută. Părinţii tind să le facă toate mofturile şi este normal să fie aşa, dar trebuie să evite alimentaţia excesivă, statul la calculator sau la televizor prea mult. Copii trebuie să aibă o viaţă activă, o alimentaţie diversificată pe timpul zilei, să aibă cinci mese pe zi, din care trei principale şi două gustări. Seara să nu mănânce după ora 20.00, să nu lipsească fructele, legumele, salatele şi alimentele ce conţin fibre care asigură un tranzit intestinal optim. Există în anumite zone din România concepţia că un copil fumos înseamnă să fie grăsun, cu bujori în obraji. Cred că astfel e mai puternic şi mai apărat de infecţii. Este complet neadevărat, un copil trebuie să fie suplu şi vioi, să înceapă cu practicarea sportului de mic, a precizat prof. dr. Marin Burlea, şeful secţiei de Gastroenterologie de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”.

Mâncarea fast-food, una din cauzele importante

Cauzele obezităţii sunt diverse, pe lângă alimentaţia nesănătoasă intervine şi componenta genetică ereditară. Dacă toţi membrii unei familii suferă de obezitate, sunt şanse ca un copil să aibă acelaşi destin medical ca restul familiei. Dr. Marin Burlea susţine că alimentaţia cu lapte matern este foarte importantă pentru că poate preveni evoluţia către obezitate şi implicit a bolilor produse de aceasta precum diabetul de tip II, boli cardiovasculare şi hipertensiune arterială. Perioada sarcinii şi primii doi ani de viaţă trebuie atent supravegheţi pentru că aceştia pot influenţa starea fizică şi cognitivă a copilului. De asemenea, naşterea naturală este mai benefică pentru copil decât cezariana. În zilele noastre sunt foarte multe produse fast-food, iar consumul excesiv de produse de acest tip trebuie evitat. Elena are un băiat de zece ani care are aproape 50 de kilograme, şi deşi a consultat diferiţi nutriţionişti, acesta nu a reuşit să slăbească prea mult. Băiatul cu mânuţe grăsuţe se joacă pe telefon în timp ce îmi povesteşte că, înainte ca mama să îi facă un regim alimetar, mânca zilnic carne. „M-a pus mama la dietă, dar fără să ştie ea, doica îmi mai face caşcaval pane sau îmi mai cumpără shaworma că ştie că îmi plac mult”, spune micuţul zâmbind hoţeşte.   

Excesul consumului de alimente tip fastfood trebuie evitat. Există o lege care interzice comercializarea în şcoli a produselor care au un conţinut crescut de sare, de grăsimi saturate sau o valoare calorică crescută pe unitatea de produs comercializată. La pubertate, mai ales fetele, inspirate din Internet, vor să ajungă la parametrii optimi şi fac eforturi imense de a reveni la o greutate normală. În aceste cazuri ajung uneori la anorexie mentală, a precizat prof. dr. Marin Burlea.  

A slăbit 33 de kilograme

De curând, Larisa a fost nevoită să stea o săptămână internată în spital din cauza unor probleme apărute pentru că a slăbit brusc. Pentru că la şcoală era ţinta răutăţilor colegilor, ea a avut ambiţia de a ajunge de la 86 de kilograme, la 53 de kilograme în aproximativ jumătate de an. Fata nu a mers niciodată la un nutriţionist pentru că părinţii spuneau că se va dezvolta în timp şi va slăbi. Încă de la vârsta de opt ani tânăra avea probleme de greutate, însă rudele nu au fost niciodată îngrijorate. Nemulţumită de felul în care arăta, Larisa a decis să îşi facă singură program şi a început să mănânce sănătos. Fata este în clasa a VII-a, însă a mers la şcoală când în Italia, când în România, şi deşi i-a fost greu să se acomodeze, nu a rămas niciodată în urmă cu lecţiile.

„Copiii erau răutăcioşi, râdeau mereu de mine. Am vrut să slăbesc să le demonstrez că pot fi şi altfel. Am stat un an în Italia şi am plâns încontinuu. Părinţii mi-au dat foarte multe vitamine când eram mică pentru că eram slabă, iar când am ajuns la 80 de kilograme, ei spuneau că sunt frumoasă. Mă certam cu ai mei pentru că vedeau că nu mănânc, dar şi-au dat seama că nu au ce îmi face. Acum sunt fericiţi pentru că şi eu sunt mulţumită de felul în care arăt, plus că atunci când eram mai grasă aveam des dureri de spate”, a conchis fata cu părul blond şi ochi albaştri.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.