De Business

Punem punctul pe știi

Numărul mașinilor electrice înmatriculate în Iași este în creștere. La ce suntem peste media națională și cine cumpără mai mult?

luni, 22 iulie 2024, 03:12
9 MIN
 Numărul mașinilor electrice înmatriculate în Iași este în creștere. La ce suntem peste media națională și cine cumpără mai mult?

Interesul românilor pentru autoturismele electrice a scăzut în prima jumătate a acestui an, în schimb cele hibride se bucură de o mult mai mare popularitate.

Potrivit statisticilor Direcției Generale Permise Conducere și Înmatriculări, în țară au fost înmatriculate în primele șase luni ale anului aproape 41.000 de autoturisme hibride, cu 49% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, autoturismele electrice înmatriculate au scăzut cu 10% față de anul trecut la nivel național și cu 11% în Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Iașul, în schimb, face excepție – aici apetitul pentru autoturismele electrice a fost în creștere cu 11,26% față de anul anterior.

Un sfert de milion de autoturisme au fost înmatriculate în România în prima jumătate a anului, iar jumătate dintre acestea funcționau cu motorină, o treime pe benzină și 16% erau cu combustie hibridă, în timp ce ponderea mașinilor electrice a fost de 3%.

În total, numărul înmatriculărilor a fost cu 30.569 mai mare în 2024 față de 2023, ceea ce a dus totalul autoturismelor înmatriculate în prima jumătate a acestui an la cifra de 255.150. Și asta pentru că s-au înregistrat creșteri ale numărului de autoturisme înmatriculate, atât la cele pe benzină sau pe motorină, cât și la autoturismele hibride.

În Iași, creșterile procentuale față de anul anterior au fost chiar mai accentuate. Astfel, în timp ce la nivel național numărul de înmatriculări la autoturismele pe benzină a avut o evoluție pozitivă de 13%, la Iași creșterea a fost de 21%. La cele pe motorină, creșterea a fost de 7% la nivel național și de 9% la Iași, la hibride de 49% în România și de 72% în Iași. Iar la autoturismele electrice, numărul înmatriculărilor a sporit cu 11% față de cel înregistrat în primul semestru din 2023, în timp ce la nivelul României numărul lor a scăzut cu 10%.

De fapt, numărul autoturismelor electrice a scăzut în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, din care face parte și Iașul chiar mai mult decât media pe țară (-11,6%, față de -10,2%). Pentru că, în afară de Iași, numai în Botoșani s-au înregistrat mai multe înmatriculări față de anul trecut (31 de autoturisme electrice s-au înmatriculat acolo, față de 29 în primul semestru din 2023.

 Autoturismele hibride, în schimb, par să fi stârnit interesul românilor, în general și al ieșenilor cu siguranță. De la 27.425 de autoturisme hibride înmatriculate în România în perioada ianuarie – iunie 2023, s-a ajuns la aproape 41.000 în aceeași perioadă din acest an. Dintre acestea, 1.387 au fost înmatriculate la Iași, cu 72% mai multe decât anul trecut. Iar creșteri peste media pe țară la înmatriculările mașinilor hibride s-au înregistrat și în Suceava și Bacău (+50% față de 2023).

 Autoturismele pe motorină au avut cea mai lentă rată de creștere a numărului de înmatriculări, care a crescut cu doar 7,4% la nivel național, dar cu 10,7% în Bacău, cu 10,4% în Suceava și cu 9,9% în județul Neamț. Județul Botoșani a avut cea mai mică creștere a numărului de înmatriculări la acest tip de autoturisme (+1,9%). Iar în ce privește autoturismele pe benzină, Botoșaniul a fost singurul județ din Regiunea de Dezvoltare Nord Est care a regresat ca număr de înmatriculări față de 2023 (-0,2%).

Benzină: 58% dintre autoturismele pe benzină înmatriculate la Iași erau uzate

Cele mai multe autoturisme pe benzină din acest an s-au înregistrat în ianuarie. Atunci erau înmatriculate 18.733 de astfel de vehicule în România, din totalul primului semestru de 81.564 (în acest total au fost incluse și autoturismele pe benzină + GPL, benzină + E85 și benzină + GNC). Cele mai multe erau din în București (20.171 Timiș (3.645), Ilfov, Argeș, Cluj (2.920), Brașov (2.572), Prahova, Dolj, Iași (2.292) și Constanța.

În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est s-au înmatriculat aproape 8.000 de autoturisme pe benzină în acest an – cele mai multe fiind înregistrate în Iași (29%) și Bacău (21%).

În Județul Iași au fost înmatriculate 2.292 de autoturisme pe benzină. Dintre acestea, 58% erau autoturisme uzate.

În timp ce numărul înmatriculărilor autoturismelor pe benzină a crescut la Iași peste media pe țară față de anul trecut, autovehiculele noi aveau aici o pondere mai mică decât cea observată la nivel național. Concret, dintre autoturismele pe benzină înmatriculate în România, 52% erau uzate și 48% erau noi, aflate la prima înmatriculare. În Iași, în schimb, autovehiculele uzare reprezentau 58% din totalul autoturismelor cu combustie pe benzină.

O altă diferență se observă și în ceea ce privește deținătorii acestor autoturisme. În timp ce la nivelul țării 30% dintre autoturismele pe benzină înregistrate în acest an erau deţinute de companii și 70% de persoane fizice, la Iași doar 16% au fost înmatriculate de companii și restul de persoane fizice.

Motorina, combustibilul preferat de moldoveni

  • Suceava este pe locul al treilea în țară după numărul autoturismelor pe motorină înmatriculate în acest an
  • 96% dintre autoturismele pe motorină înmatriculate în primele șase luni la Iași erau uzate
  • 87% dintre autoturismele pe motorină din Iași aparțineau persoanelor fizice

În România, numărul autoturismelor pe motorină înmatriculate în prima jumătate a acestui an a fost semnificativ mai mare decât al celor pe benzină (126.005, față de 81.564), iar după București (14.030) și Constanța (6.006), Suceava a fost județul cu cele mai multe autoturisme pe motorină înmatriculate în acest an (5.765). Însă între primele 15 județe din țară cu cele mai multe autoturisme pe motorină înmatriculate (inclusiv Municipiul București) se numără patru din cele șase județe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est: Iașul e pe locul 11, cu 3.704 autoturisme înmatriculate, urmat de Bacău (3.517), în timp ce în Neamț (locul 15) s-au înmatriculat 3.052 autoturisme pe motorină.

Din totalul autoturismelor pe motorină înmatriculate în România, cinci erau deținute de misiuni diplomatice. Însă 82% aparțineau unor persoane fizice și 18% erau proprietatea unor companii. La Iași, companiile preferă însă într-un procent mai mic (13%) să-și înmatriculeze autoturisme pe motorină, iar persoanele fizice reprezentau 87% din totalul de 3.704 autoturisme pe motorină înmatriculate.

În ce privește motivul înscrierii autoturismelor pe motorină în evidențele Direcției de Permise și Înmatriculări Auto, în 90% din cazuri  fost vorba de autoturisme uzate care și-au schimbat proprietarii și în 10% din cazuri de autoturisme noi, abia intrate în uz. Asta la nivelul României, pentru că în Iași în 96% din cazuri a fost vorba de autoturisme uzate. Mașini noi pe motorină înmatriculate aici au fost doar 154 din totalul de 3.704.

Autoturisme hibride

  • Județul Iași a fost pe locul al patrulea în țară cupă numărul de autoturisme hibride înregistrate în prima jumătate a anului (după București, Ilfov și Cluj)
  • 49,5% a fost creșterea numărului de înmatriculări autoturisme hibride la nivel național, 72,2% a fost creșterea în județul Iași (în acest an, față de prima jumătate a anului 2023)
  • La Iași, ponderea persoanelor fizice care au înmatriculat autoturisme hibride a fost mai mare decât cea a companiilor; la nivelul României, raportul e inversat
  • Vehiculele uzate au reprezentant 39% din totalul autoturismelor hibride înmatriculate la Iași (față de 29% la nivel național)

 Numărul autoturismelor hibride înmatriculate a crescut cu 43% în al doilea trimestru al anului față de primul trimestru, iar cele mai multe s-au înregistrat în ultima lună a intervalului. În iunie au fost înmatriculate în România 9.691 de autoturisme hibride, în timp ce luna cu cele mai puține „hibride” înregistrate la nivel național a fost aprilie (5.207).

În total, în prima jumătate de an au fost înmatriculate în România 40.958 de astfel de autoturisme în prima jumătate a anului, iar dintre deținătorii acestora, companiile erau majoritare (57%), în timp ce persoanele fizice reprezentau 43%. Misiunile diplomatice, deși reprezintă doar 0,03% din totalul deținătorilor de autoturisme hibride înregistrate în acest an, au dovedit interes pentru acest tip de combustie: 14 autoturisme hibride au fost înmatriculate misiuni diplomatice, față de patru pe benzină, cinci pe motorină și una electrică.

În mod surprinzător, Iașul nu respectă tendința de la nivel național. Aici persoanele fizice au reprezentat majoritatea deținătorilor de autoturisme hibride înmatriculate în acest an (60%), în timp ce companiile au reprezentat un procent de 40%. În total, în Iași s-au înmatriculat 1.386 de autoturisme hibride, ceea ce reprezintă 3,4% din totalul acestor mașini înregistrate la nivel național și 45,5% din totalul hibridelor înregistrate la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.

De fapt, după București (19.808), Ilfov (2.118) și Cluj (1.699), Iașul a avut cel mai mare număr de autoturisme hibride înregistrate (1.386). Iar din Regiunea Nord-Est, Suceava și Bacău, cu un număr apropiat de autoturisme hibride (483, respectiv 475) au fost pe locurile 15 și 16 la nivel național, între județele cu cele mai multe autoturisme hibride înregistrate în prima jumătate a acestui an.

Din totalul autoturismelor hibride înmatriculate în primul semestru din 2024 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, 45,5% au fost înregistrate în Iași și câte 16% în Suceava și Bacău

Și în cazul autoturismelor hibride, ca și în cazul celorlalte autoturisme cu combustie pe benzină sau pe motorină, ieșenii au îînmatriculat autoturisme uzate peste media pe țară. Astfel, dacă la nivel național 71% dintre autoturismele hibride erau noi și 29% uzate, în Iași procentul autoturismelor hibride noi înmatriculate a fost de 61%, iar al celor uzate de 39%.

Autoturisme electrice

  • În Iași au fost înmatriculate în prima jumătate a anului 257 de autoturisme electrice, cu 11% mai multe decât în aceeași perioadă din 2023
  • Dintre acestea, 41% erau Dacia Spring; autoturismele electrice de la Volkswagen și Tesla sunt următoarele cele mai des înmatriculate mărci în Iași
  • La nivel național, înmatriculările autoturismelor electrice a scăzut cu 10% față de 2023
  • Din Regiunea de Dezvoltare Nord-est, Suceava este județul cu cele mai multe autoturisme electrice înmatriculate, după Iași (88)
  • La nivel național, companiile au înmatriculat autoturisme electrice în proporție mai mare decât persoanele fizice. La Iași a fost egalitate

Datele centralizate de Direcția Națională Permise Auto și Înmatriculări arată că, în România, ianuarie a fost luna cu cele mai multe autoturisme electrice înmatriculate în prima jumătate a anului 2024. Atunci s-au înmatriculat peste un sfert (26%) din totalul de 6.623 de autoturisme electrice. Iar februarie, cu un total de 1.221 de mașini electrice, a fost a doua lună cu cele mai multe înmatriculări. Au urmat trei luni de scădere (808 în martie, 915 în aprilie și 897 în mai), apoi numărul înmatriculărilor a depăşit din nou borna de o mie în iunie (1.040 autoturisme electrice).

Peste o treime din totalul autoturismelor electrice (37%) au fost înmatriculate în Bucureşti, în timp ce Iașul, cu 257 de înmatriculări, care a reprezentat 4% din totalul acestor mașini, s-a situat pe locul al cincilea din țară. Mai multe autoturisme electrice decât în capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est au fost înmatriculate la Cluj (414, adică 6,3% din totalul la nivel național), Ilfov (376) și Timiș (301).

La polul opus, în Vaslui (16), Călărași (15) și Mehedinți (14) au fost înmatriculate cele mai puține autoturisme electrice din țară, în ultimele șase luni.

Din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, jumătate din totalul autoturismelor electrice înmatriculate în primele șase luni ale anului au primit număr de Iași (257 din totalul de 508), în timp ce al doilea județ cu cele mai multe astfel de mașini înmatriculate a fost Suceava (88).

În total, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est au fost înmatriculate 508 autoturisme electrice în prima jumătate a anului 2024

La nivel național, companiile au reprezentat procentul dominant  în rândul deținătorilor de autoturisme electrice înmatriculate în acest an (3.659, adică 55% din total vs. persoane fizice cu 2.963, respectiv 45% din total). În schimb, în Iași, a fost un echilibru aproape perfect, cu 129 de autoturisme înmatriculate de companii și 128 de către persoane fizice.

 Cum era de așteptat, numărul autoturismelor electrice noi îl depășește cu mult pe cel al autoturismelor uzate. Astfel, din totalul de 6.623 înregistrate la nivel național, 87% (5.743) erau noi și 13% (880) erau uzate. La Iași, chiar și la această categorie de autoturisme, procentul autoturismelor uzate înmatriculate a fost mai mare decât cel la nivelul țării (16%, în comparație cu 13% la nivel național).

Autoturisme noi vs. Autoturisme uzate, Iași și România

Două treimi dintre înmatriculările din acest an în România vizau autoturisme uzate, în timp ce în Iași procentul a fost și mai mare decât media la nivel național (72%, față de 66%).

Cele mai multe autoturisme noi, atât în Iași, cât și la nivel național au fost cele pe benzină (962 la Iași, 39.533 în România) și hibride (845 în Iași, 29.208 în România).

Iar din totalul autoturismelor pe motorină înmatriculate la Iași proporția a fost covârșitoare în favoarea celor uzate (96%) față de cele noi (4%). Cifrele înmatriculărilor reflectă un volum crescut al tranzacțiilor cu autoturisme în ultima perioadă, fie noi, abia intrate în circuit, fie vechi, care și-au schimbat proprietarii. Pentru ieșeni, creșterea aceasta poate fi un semnal de alarmă – pe străzile deja supra-aglomerate ale orașului își fac loc mai multe autoturisme. Iar cele mai multe dintre acestea sunt second-hand.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii