anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Veşti bune de la "Evidenţa Populaţiei" Iaşi

Numărul naşterilor a început să crească la Iaşi

GALERIE
bebelusi
 • bebelusi
- +

Naşterile s-au înmulţit la Iaşi. Singurul indicator de evidenţă a persoanelor care a înregistrat o creştere în ultimii ani este numărul de naşteri.

În primele cinci luni ale anului, au fost eliberate 3.276 de acte de naştere, dintre care 2.934 de naşteri au avut loc în spitalele din municipiu, iar restul, în străinătate. Printre acestea se numără şi nouă cazuri de adopţii. Cifrele din aceeaşi perioadă a anului trecut sunt uşor mai mici. În jur de 3.262 de naşteri au fost înregistrate în primele cinci luni din 2012, şi 3.051 în 2011.
 
De partea celalată, decesele sunt tot mai puţine. De la începutul anului, peste 1.820 de persoane au murit, cei mai mulţi fiind bărbaţi, în număr de 935 de persoane. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost peste 2.000 de decese, iar în 2011 au fost eliberate 1.676 de acte de deces.
 
Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor a oficiat şi 514 căsătorii în primele cinci luni. „Din cele 404 de căsătorii oficiate la sediul nostru, 222 au fost în zilele de sâmbătă şi duminică. S-au înregistrat 14 căsătorii mixte, între un cetăţean român şi unul străin, iar 9 au fost cereri de oficiere a căsătoriei la Penitenciarul Iaşi. Comparativ, în perioada similară a anului 2012 au fost înregistrate 531 acte de căsătorie, iar în 2011, 495“, a declarat Marius Bodoga, directorul DLEP.
 
Cereri au fost şi pentru divorţuri pe cale administrativă. Un număr de 50 de cupluri au solicitat să încheie mariajul şi doar 6 perechi au renunţat la desfacerea căsătoriei. Instituţia a pus în aplicare şi 212 sentinţe de divorţ pe care le-a primit de la instanţele de judecată, şi alte 108 certificate eliberate de alte primării sau birouri notariale.
 
Şi numărul buletinelor eliberate la Iaşi a crescut. Peste 32.000 de ieşeni au cerut un nou act de identitate de la începutul anului, faţă de 31.000, câţi au fost anul trecut. „În primele cinci luni la Serviciul de evidenţă a Persoanelor au fost înregistrate 32.049 de cereri, din care 28.708 pentru cărţi de identitate, 1.079 cărţi de identitate provizorii şi 2.262 vize de reşedinţă. Principalele motive pentru care cetăţenii au solicitat un nou act de identitate au fost expirarea termenului de valabilitate - 14.333 cereri, schimbarea domiciliului - 3.736, pierderea, deteriorarea, furtul - 3.885, eliberarea primei cărţi de identitate - 1.81 de solicitări“, a mai spus directorul DLEP. De asemenea, alte 1.800 persoane au intrat în legalitate cu ocazia acţiunilor cu staţia mobilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.