Numărul pacienţilor care vin la IRO Iași se apropie de vremurile dinaintea pandemiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

Numărul pacienţilor care vin la IRO Iași se apropie de vremurile dinaintea pandemiei

GALERIE
iro, pacienti, covid
  • iro, pacienti, covid
- +

Dacă în unele spitale COVID, cum ar fi Spitalul de Boli infecţioase sau Spitalul de Pneumoftiziologie, scăderea numărului de cazuri a creat premizele redeschiderii unor secţii destinate bolnavilor de alte patologii, la Institutul Regional de Oncologie, unitate non-covid, regulile la accesul la serviciile medicale au rămas aceleaşi.

Conducerea unităţii a declarat că, în schimb, în ultima perioadă, numărul pacienţilor prezentaţi la spital a crescut, comparativ cu perioada când rata de incidenţă era de peste 3 la mia de locuitori. „În ultima perioadă, acest lucru însemnând două-trei luni, la IRO a crescut adresabilitatea. Deocamdată, nu am luat măsuri pentru relaxare, pentru că toate serviciile medicale se desfăşoară în interior şi trebuie respectate aceleaşi reguli. Dar pacienţii noştri au început să se obişnuiască cu programul zilnic, fragmentat în două părţi. Nu este o adresabilitate ca acum doi sau trei ani în urmă. O parte dintre servicii încercăm să le acordăm în continuare online. Am încercat să mutăm cât mai multe servicii spre partea de ambulatoriu, pentru că acolo avem mai multe spaţii şi program după amiză. În spital, la internare continuă, încă mai avem zone tampon şi încercăm să păstrăm o distanţare a pacienţilor, pentru că, deşi sunt mai rare cazurile, tot mai apare câte o persoană care, chiar dacă a fost testată la internare negativ, după câteva zile se pozitivează.”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Institutul este una dintre unităţile sanitare care, prin capacitatea de testare PCR, a intrat încă de la început în lupta împotriva pandemiei. IRO testează atât pacienţii proprii, cât şi persoane fizice care doresc contra cost să afle dacă au sau nu infecţia cu SARS COV 2. Constatările de la laboratorul PCR sunt îmbucurătoare în ultima vreme. “Sunt însă cazuri foarte rare. Vreau să vă spun cu bucurie că vineri şi sâmbătă, atât la pacienţi, cât şi la testele solicitate cu plată, nu am avut niciun caz pozitiv. Chiar vineri am avut 158 de teste PCR pentru pacienţi, dar şi pentru persoane care au dorit testarea contra cost, şi nu a fost niciun caz pozitiv. Acest lucru este nemapomenit după atâta timp”, a adăugat Mirela Grosu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.