Numărul turiştilor care au venit în Iaşi anul trecut s-a redus cu aproape 60%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Numărul turiştilor care au venit în Iaşi anul trecut s-a redus cu aproape 60%

GALERIE
turisti Iasi
  • turisti Iasi
- +

Turiştii străini au ocolit Iaşul pe fondul pandemiei de coronavirus. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna noiembrie a anului trecut au însumat 11.331 de persoane, turiştii străini reprezentând doar 4,9% (553 de persoane) din numărul total de sosiri. Din cauza restricţiilor de călătorie impuse odată cu creşterea numărului de cazuri Covid-19 la nivel global, străinii care au venit în Iaşi au fost mai puţini cu 89,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019. 

Ei au provenit în proporţie de 87,3% din ţări situate în Europa, conform datelor publicate în luna ianuarie 2021 de către Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Iaşi, consultate de „Ziarul de Iaşi”. Raportat la primele 11 luni din anul 2020, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din judeţul Iaşi s-au prăbuşit, însumând 133.834 de persoane, în scădere cu 58% faţă de intervalul similar din anul anterior. Şi durata medie a şederii a scăzut: de la 1,70 de zile, cât a fost în intervalul de timp corespunzător din anul 2019, la 1,68 de zile în perioada 01.01-30.11. 2020.

Pe tipuri de structuri de primire turistică, sosirile în hoteluri deţin 82,2% din totalul sosirilor, iar pe categorii de clasificare a structurilor de primire turistică, categoria „3 stele” deţine 41,9% din totalul sosirilor, potrivit celor mai recente statistici ale DJS Iaşi. Turismul local are un potenţial economic deloc de neglijat, dacă privim la sumele realizate de societăţile ieşene cu activitate în acest sector.

Spre exemplu, firmele din judeţul Iaşi cu activitate hotelieră şi alte servicii de cazare au realizat în anul 2019 o cifră de afaceri totală de 38,3 milioane de euro, iar agenţiile de turism au făcut afaceri de 16,7 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Deşi nu au apărut momentan date financiare publice pentru anul 2020, estimările antreprenorilor din această industrie indică pierderi şi de 80% din cifra de afaceri pe anul trecut. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.