Numărul virozelor și răcelilor a urcat cu aproape 13% în ultima săptămână

joi, 14 noiembrie 2024, 04:40
2 MIN
 Numărul virozelor și răcelilor a urcat cu aproape 13% în ultima săptămână

Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP) a raportat o creștere a cazurilor de viroze și răceli în județul Iași.

În intervalul 4–10 noiembrie, au fost înregistrate 5.054 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 628 mai multe cazuri (o creștere de 12,42%) față de săptămâna anterioară.

Dintre acestea, 4.013 cazuri sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 1.040 sunt pneumonii, iar un caz este de gripă clinică. În perioada menționată, nu s-au confirmat cazuri de gripă prin test RT PCR și nu au fost raportate decese.

„Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru pneumonii și IACRS este la grupa de vârstă 15-49 ani. De asemenea, în săptămâna 04.11–10.11, au fost raportate 212 internări, reprezentând 4,19 % din numărul total de cazuri, cu 31 mai multe față de săptămâna precedentă. Dintre acestea, 119 au fost internări pentru infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 92 pentru pneumonii și o internare pentru gripă”, a transmis DSP.

De unde pot fi obținute rețetele pentru antibiotice

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași subliniază că majoritatea pacienților se tratează acasă și recomandă evitarea utilizării antibioticelor, care ar trebui eliberate doar pe bază de rețetă. Rețeta poate fi obținută de la medicul de familie, de la un specialist din policlinică sau din urgență, dar numai atunci când se consideră necesar, cum ar fi în cazul unei suprainfecții bacteriene. În absența acesteia, antibioticele nu sunt indicate.

Citește și: Ce puteți face ca să evitați răcelile în perioada următoare? Sfaturile unui medic infecționist

„La urgențe se prezintă zilnic unul sau două cazuri de viroze cu forme ușoare, iar cazuri de COVID-19 nu au mai fost înregistrate de aproximativ două săptămâni. În prezent, nu avem cazuri de gripă. Am pregătit o nouă serie de farmaciști pentru administrarea vaccinului antigripal, în colaborare cu Facultatea de Farmacie. Adulții sănătoși pot achiziționa vaccinul și îl pot administra în farmacii, în timp ce vârstnicii și copiii primesc vaccinul de la medicul de familie. De asemenea, vaccinarea poate fi efectuată în cabinetul nostru de stomatologie, unde este mai liber. Asistentul generalist, care este membru al echipei noastre, poate administra vaccinul la cerere, contra cost, la un tarif de aproximativ 15 lei”, a declarat medicul.

43.000 de persoane vaccinate antigripal în județul Iași

Cu privire la vaccinarea antigripală, conform ultimelor date centralizate, din luna septembrie și până astăzi, 12 noiembrie 2024, s-au vaccinat 43.961 persoane din județul Iași, din care 42.304 au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100% sau 50%, pe baza rețetelor eliberate de  medicul de familie sau medicul specialist, cu care s-au prezentat la farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar restul de 1.657 au beneficiat de vaccin prin achiziție proprie de la aceste farmacii.

Citește și: Încălzirea caselor cu sobe pe lemne, risc sporit de apariție a bolilor pulmonare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii