Nume grele din Primăria Iaşi într-o anchetă a Serviciului de Investigaţii Criminale

sâmbătă, 15 august 2015, 02:00
4 MIN
 Nume grele din Primăria Iaşi într-o anchetă a Serviciului de Investigaţii Criminale

Secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu, şi şefa Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, Letiţia Palaga, sunt vizate de o anchetă a Serviciului de Investigaţii Criminale. Denisa Ionaşcu a beneficiat de un apartament de serviciu cu 23 de lei pe lună, deşi avea o locuinţă personală.

Doi şefi din cadrul municipalităţii ieşene au intrat în vizorul poliţiştilor: secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu, şi şefa Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP), Letiţia Palaga. Poliţiştii ieşeni au declanşat o anchetă la mijlocul lunii iulie în urma unei plângeri la adresa lui Ionaşcu în care aceasta era acuzată că ar fi ocupat abuziv o locuinţă de serviciu, în ultimii cinci ani, în condiţiile în care are în co-proprietate o vilă. Potrivit unor surse din Primărie, Serviciul de Inves­tigaţii Criminale a solicitat municipalităţii să-i pună la dispoziţie contractul de închi­riere încheiat între Ionaşcu şi Primărie, de­claraţiile de avere ale secretarului munici­piului şi puncte de vedere de la diverse compartimente de specialitate ale institu­ţiei. „Documentele au fost trimise săptă­mâna trecută. În cerere, poliţiştii au motivat demersul în vederea soluţionării unui dosar penal deschis pe 17 iulie“, au precizat sursele.

Contractul a fost încheiat în 2006 şi trebuia reziliat în 2012

Secretarul municipiului a încheiat pe 12 iunie 2006 un contract de închiriere a unui apartament de 60 mp cu două camere în capătul cartierului Păcurari. Chiria a fost stabilită la suma de 23 lei/lună, potrivit documentului. O primă problemă semnalată încă din luna iulie 2015 constă în faptul că pe contract s-a făcut o adnotare cu scris de mână prin care, practic, s-a prelungit perioada de închiriere de la cinci ani „până la încetarea contractului de muncă“ al Denisei Ionaşcu cu municipalitatea. „În cazul locuinţelor sociale sau convenabile, contractele de închiriere se întocmesc pentru o perioadă de 5 ani. Din eroare, în contractul pentru locuinţa de serviciu a fost trecută această perioadă. În conformitate cu art. 51 din Legea Locuinţei nr. 114/1996, contractul de închiriere pentru locuinţa de serviciu este accesoriu la contractul de muncă, prin urmare, perioada de închiriere trebuia să fie până la încetarea acestuia. Fiind un document semnat şi înregistrat, orice corecţie se face de departamentul care a emis documentul, pe bază de semnătură a conducătorului acestuia“, se arată într-un punct de vedere al şefei DAPPP, Letiţia Palaga, punct de vedere care a ajuns, potrivit surselor din Primărie, inclusiv la poliţişti. Cu toate acestea, în contractul încheiat în 2006 se arată, la art. 27, că „contractul de închiriere poate fi modificat în perioada derulării lui numai prin acte adiţionale“.

Potrivit surselor, o altă problemă semnalată constă în faptul că nu a fost reziliat contractul în anul 2012, când Ionaşcu a arătat în declaraţia sa de avere că deţine în copro­prie­tate o locuinţă. În acest sens, este invocat art. 25 din contractul de închiriere. „Locatarul se obligă să comunice proprie­tarului dacă a dobândit pentru el sau un membru al familiei sale, o locuinţă prin cumpărare, moştenire, donaţie etc. în termen de 10 zile calendaristice de la do­bândire. În acest caz se reziliază de drept“, se arată la art. 25 din contractul nr. 2000/2006. De asemenea, sursele spun că Palaga ar fi înlesnit deţinerea în continuare de către Ionaşcu a locuinţei de serviciu. „Folosirea în mod abuziv a apartamentului de serviciu după ce contractul de închiriere a devenit nul, prevalându-se în tot acest timp de funcţia pe care a deţinut-o şi o deţine în continuare, precum şi de influenţa pe care o exercită în această funcţie asupra serviciilor din cadrul Primăriei Iaşi, s-a produs fără cunoştinţa Consiliului Local întrucât, pe de o parte, această situaţie a fost ascunsă de către Denisa Ionaşcu, iar pe de altă parte a fost înlesnită de către Letiţia Palaga“, au precizat sursele. Acestea au argumentat că DAPPP era abilitată să verifice o dată pe an „modul în care chiriaşul fo­loseşte suprafaţa locativă închiriată“.

Denisa Ionaşcu nu a putut fi contactată în cursul zilei de ieri, dar, la ultima şedinţă de CL, când unii consilieri locali i-au solicitat demisia din funcţie, a anunţat că a renunţat la locuinţa de serviciu începând cu data de 1 septembrie 2015.

CITIŢI ŞI:

Secretarul municipiului, acuzat de adversari că a vrut să scoată dosare din Primărie

Fostul prefect Dragomir Tomaşeschi ameninţă că, dacă secretarul municipiului nu-şi va da demisia, va ieşi pe piaţă cu înregistrări compromiţătoare. Întrebat de ce nu le face publice acum, el a spus că vrea să vadă "dacă mai există onoare în Primărie".

 

Secretara Primăriei îşi poate pierde funcţia din cauza locuinţei de 5 euro pe lună

Denisa Ionaşcu deţinea şi o astfel de locuinţă de la Primărie, în blocurile sociale din Păcurari. Asta în condiţiile în care ea locuieşte în vila sa din Valea Lupului. I s-a cerut public demisia din funcţie.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii