Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Numele eroilor înmormântați la Iași în timpul Primului Război Mondial, pe siteul ”Iași, capitală de război”

GALERIE
morminte
  • morminte
- +

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost lansat site-ul "Iaşi, capitală de război" ce conţine şi o secţiune dedicată eroilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Primului Război Mondial.

Mihai Chirica a declarat presei că proiectul "Traseul Memoriei" este implementat cu finanţare de la Guvernul României. Proiectul se doreşte a fi dedicat Iaşiului din perioada 1916-1918, când a fost capitala României, motiv pentru care a fost construit şi un site intitulat "Iaşi, capitală de război".

"Este o aplicaţie care a fost lansată trecând prin Centenarul României pe Traseul Memoriei, cu ajutorul căreia cei interesaţi pot afla informaţii despre Iaşiul din timpul Primului Război Mondial, când a fost capitală de război. Există diverse informaţii despre monumentele istorice, clădirile care au funcţionat în acea vreme şi ce personalităţi au trăit atunci", a declarat jurnaliştilor primarul Mihai Chirica.

Potrivit edilului, pe site-ul www.iasicapitaladerazboi.ro sunt prezentate fotografii şi documente de arhivă despre administrarea oraşului şi viaţa cotidiană, despre misiunile diplomatice şi militare, despre "frontul din spatele frontului", Iaşi şi Marea Unire. Pe site este postat şi un film documentar, o hartă în care sunt marcate 35 de clădiri importante din perioada Primului Război Mondial.

O secţiune specială este dedicată celor înmormântaţi la Iaşi în timpul Primului Război Mondial, fie ei soldaţi, medici, civili români şi străini, în acest sens fiind întocmită o bază de date care conţine numele eroilor înmormântaţi la Iaşi, în ordine alfabetică, gradele lor militare şi unităţile militare din care au făcut parte.

În Cimitirul Eternitatea din Iaşi sunt înhumaţi, într-o parcelă specială, 8.873 de eroi cunoscuţi, 2.352 de eroi necunoscuţi, 178 de eroi necunoscuţi din satul Goruni, 16 eroi francezi şi 580 de prizonieri de alte naţionalităţi. Tot aici sunt înmormântate personalităţile reprezentative ale României, precum Atanasie Chiriac şi Teofil Ioncu, membri ai Sfatului Ţării care au votat Unirea Basarabiei cu România, scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea, primarii Iaşiului din Primul Război Mondial: George G. Mârzescu, Mihai Tomida, Nicolae A. Racoviţă, Gheorghe N. Botez şi Emil R. Cernătescu.

Primarul Iaşiului a anunţat totodată că a fost lansată şi aplicaţia pentru telefonul mobil "Traseul Memoriei", care are rolul de a promova în rândul turiştilor români şi străini obiectivele care sunt considerate a fi monument istoric din perioada Primului Război Mondial. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit pe Android şi IOS. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri