Numele unui cunoscut antreprenor ieșean, în dosarul Nordis. „Face parte din al doilea palier infracțional” – UPDATE

joi, 06 februarie 2025, 05:12
9 MIN
 Numele unui cunoscut antreprenor ieșean, în dosarul Nordis. „Face parte din al doilea palier infracțional” – UPDATE

Un cunoscut om de afaceri din Iași este menționat într-un document al procurorilor DIICOT referitor la dosarul Nordis ca făcând parte din „al doilea palier al grupului infracțional organizat”. Anchetatorii spun că Daniel Ovidiu Penciuc, cunoscut în Iași ca fiind fondatorul cafenelei Time Out, ar fi fost beneficiar al sumelor delapidate din conturile Nordis Management SRL, „conturile personale fiind creditate cu sume provenite din activitate infracțională”, potrivit referatului cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv din 4 februarie.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis aseară arestarea preventivă pe numele a șase inculpați în dosarul Nordis, printre care și Laura Vicol și Vladimir Ciorbă. Pentru ceilalți șase, potrivit minutei instanței, s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau cea a controlului judiciar.

Ieșeanul Daniel Penciuc, fostul patron al clubului Time Out din Iași, nu se numără însă printre aceștia. „Ziarul de Iași” a strâns mai multe informații de la oameni de afaceri din domeniu, dar și de la persoane care l-au cunoscut pe Penciuc, pentru a corobora informațiile apărute în documentele procurorilor. Concluzia surselor noastre, cât și a procurorilor, este că Penciuc ajunsese un om de bază al întregii afaceri NORDIS.

Cum a fost cooptat în afacere?

Potrivit procurorilor, ieșeanul Daniel Penciuc, director de program în cadrul Nordis Management SRL, a fost cooptat în afacere chiar de către Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, care au fost arestați preventiv aseară, fiind un apropiat al acestora.

„Este asociat și/sau administrator precum și manager marketing în cadrul societăților folosite de grupare în activitatea infracțională, respectiv Mapp Development SRL, Nordis View SRL și Nordis Mamaia SRL. Acesta are cel mai important rol în promovarea proiectelor în mediul online (pagini web, dezvoltare software etc). Este de asemenea beneficiar al sumelor delapidate din conturile Nordis Management SRL, conturile personale fiind creditate cu sume provenite din activitate infracțională”.

Numele lui Penciuc apare menționat de 68 de ori în document, antreprenorul fiind cel mai adesea portretizat ca fiind un apropiat al familiei Ciorbă, unul dintre oamenii de încredere ai liderilor Nordis.

„Ziarul de Iași” a reușit să confirme originalitatea acestui document la DIICOT, dar surse oficiale din instituție au precizat că acesta nu a fost dat presei de către procurori, conținând inclusiv date personale care nu au fost anonimizate. Am considerat că este relevant să oferim acele informații legate de implicarea lui Daniel Penciuc în întreaga afacere, luând decizia anonimizării tuturor datelor care nu au caracter public.

Procurorii DIICOT despre Penciuc: „A contribuit semnificativ la creșterea companiei în ultimii ani”

De exemplu, în capitolul „Legăturile familiale și/sau de prietenie între acționari” se arată că „părțile sociale sunt deținute de persoane de încredere, exclusiv din cadrul familiilor Ciorbă, Poștoacă, Penciuc și Ivan sau din anturajul acestora, organizația funcționând ca un sistem închis, ermetic”.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

În mai 2022, intrarea lui Daniel Penciuc în acționariatul Nordis era anunțată astfel printr-un articol publicat pe platforma economică profit.ro: „Nordis Group, dezvoltatorul imobiliar de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, își extinde numărul de acționari de la 4 la 6, prin aducerea în acționariatul grupului de companii a doi dintre executivii de top care au contribuit semnificativ la creșterea companiei în ultimii ani. Astfel, Daniel Penciuc, director de strategie și comunicare, și Florin Poștoacă, director de vânzări, dețin acum fiecare câte 5% din Nordis Management, principala companie a grupului cu capital 100% românesc”.

În prezent, Daniel Penciuc deține 11% din acțiunile companiei Mapp Development (fosta Nordis Felix SRL) – firmă cu cifră de afaceri 0 în 2023, dar care are acțiuni în următoarele companii ale grupului Nordis:

  • 46% în Nordis Property Services (companie care avea în 2023 o cifră de afaceri de 6.372.528 lei)
  • 35% acțiuni în Nordis Building Management (cifră de afaceri 0 în 2023)
  • 46% în Bluesky Favorit SRL (fosta Nordis Beach SRL) (cifră de afaceri 0 în 2023)
  • 28% în Addicted Evolution (fosta Nordis Arhitectura SRL) (cifră de afaceri 1,9 milioane lei în 2023)
  • Și 46% în Nordis Herăstrău (cifră de afaceri 0 în 2023)

Pe lângă acestea, Penciuc mai deține și 10% din acțiunile companiei Nordis View SRL (cifră de afaceri 0 în 2023, dar pierderi de 1,4 milioane lei). Și, în plus, mai are 40% în compania Bertuzzi Mobili SRL (celelalte 60% acțiuni aparţinând companiei Nordis Management).

„Am luat contact cu Nordis în momentul în care am devenit investitor”

În cercetarea procurorilor mai sunt numite și alte companii în care Penciuc este acționar și prin care s-au făcut transferuri de bani către sau din firmele grupului Nordis: Fashion Culture SRL, Ad Factory SRL, Qult Concept SRL. În același timp, la Nordis Management SRL și Nordis Mamaia SRL era angajat, ca director de program, au mai descoperit anchetatorii.

Iar un articol-portret al lui Daniel Penciuc, publicat tot pe platforma Profit.ro, îl descrie ca fiind unul dintre „executivii de top”, și se spune că „a activat în ultimii ani ca Director de Strategie și Marketing al grupului de companii” (n.r. Nordis), ambițios, vizionar și creativ. De altfel, și în prezent figurează pe site-ul Nordis ca fiind pe această poziție, la secțiunea care prezintă echipa.

„Am luat contact cu Nordis în momentul în care am devenit investitor într-unul dintre imobilele din zona de nord a Capitalei. La momentul achiziției, clădirea era ridicată, dar apartamentul nu era finalizat, astfel că până la terminarea proiectului, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Nordis. Astfel, l-am cunoscut pe Emanuel Poștoacă, fondatorul Nordis Group, și pe alți membri ai viitoarei echipe. De la acest context am avut primele discuții despre procesul de amenajare interioară a ansamblului Nordis Mamaia”, povestea atunci Daniel Penciuc despre întâlnirea cu personajele care sunt în acest moment în centrul atenției în România.

Daniel Penciuc (sursa foto: Profit.ro)

Responsabilitatea sa de top la acel moment era „predarea primelor 1.000 de apartamente de la Nordis Mamaia, după care, împreună cu echipa responsabilă de Nordis Hotels, ne vom asigura că inaugurarea hotelului va avea un răsunet internațional”, iar pentru viitor își propunea „o dezvoltare și mai accelerată”. „Avem dorința și capabilitatea necesare nu doar pentru a seta cele mai înalte obiective, dar și determinarea de a le îndeplini”, dădea asigurări antreprenorul plecat de la Iași și numit manager de marketing în cadrul Grupului Nordis.

De altfel, din informațiile noastre, Penciuc a fost „vârf de lance” în promovarea afacerii Nordis inclusiv în rândul potențialilor clienți cu bani din Iași. Acesta a facilitat întâlniri între familia Ciorbă și diverse persoane din capitala Moldovei de-a lungul timpului, o parte dintre ele chiar în Iași.

Peste opt milioane de lei au fost cheltuite pentru publicitate

De altfel, procurorii au avut observații și despre marketingul firmelor Nordis: „(…) pentru câștigarea încrederii potențialilor clienți și crearea imaginii unui business de succes, s-a pus la punct un program de marketing agresiv, care a vizat toate canalele de comunicare posibile, sens în care 8.380.355 lei au fost cheltuiți pentru publicitate, din care 5.114.040 prin instituții media private, 1.672.706 lei către Facebook și 1.593.609 lei către Google. În aceeași paradigmă se regăsesc și sponsorizări în valoare de 4.286.462 lei, din care cea mai importantă este cea acordată Federației Române de Fotbal, în fapt tot un mijloc de publicitate”, arată procurorii. Compania era promovată la superlativ, în timp ce, potrivit datelor ANAF, avea, de fapt, o evoluție modestă.

„Așadar, încă de la momentul lansării proiectelor, dincolo de accentele megalomanice ale expunerii publice, se prezintă publicului și implicit potențialului consumator, cu intenție, o imagine deformată care nu corespunde adevărului obiectiv cu privire la experiența dezvoltatorului în acest domeniu, termenele de execuție și stadiul autorizării proiectelor deja lansate”, au mai arătat procurorii.

Nu este clar dacă Daniel Penciuc a fost responsabil integral de distribuirea tuturor celor aproape 8,4 milioane de lei pentru publicitate, dar din informațiile furnizate de procurori se sugerează că el ar fi coordonat o bună parte din această activitate.

Conducerea nu se ocupa de dezvoltare, ci de devalizare

„Pe de altă parte, pentru membrii importanți ai grupării (Ciorbă, Poștoacă, Șaitoș, Penciuc, Ivan, Matei) care figurează în funcții importante, (..) măsuri de supraveghere tehnică au relevat faptul că preocupările lor sunt concentrate nu pe executarea proiectelor imobiliare, ci pe modalitățile în care să devalizeze compania, să ascundă urmele infracțiunii, să obstrucționeze controalele autorităților fiscale sau să mențină în eroare clienții cumpărători care au semnat promisiuni de vânzare”, precizează documentul.

Totuși, în ierarhia organizației, Daniel Penciuc e prezentat ca făcând parte din al doilea palier, cel „superior execuțional”.

Iar numele său nu a fost inclus pe lista inculpaților pentru care DIICOT a cerut impunerea măsurii de arest preventiv. Cei care riscă această măsură sunt Răzvan Vladimir Ciorbă, Laura Vicol, cei trei membri ai familiei Poștoacă (Gheorghe, Nicolae și Florin), Bogdan Șaitoș, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea, George Ivan și Gabriela Vasile.

„Ziarul de Iași” a purtat ieri o conversație pe larg cu Daniel Penciuc legată de implicarea sa în activitatea și afacerile Nordis. În ciuda insistențelor noastre cu privire la importanța contextualizării implicării sale, acesta nu a dorit să comenteze nimic în mod oficial.

Contextul mai larg al afacerii

Reamintim faptul că procurorii DIICOT acuză liderii grupului infracțional organizat din spatele Nordis că au încasat peste 195 de milioane de euro de la clienți sub formă de avansuri pentru apartamente, locuri de parcare și mobilier, fără a livra în multe cazuri proprietățile promise. Banii au fost rulați prin mai multe societăți comerciale și delapidați prin transferuri către persoane fizice și juridice afiliate grupului.

Printre metodele frauduloase identificate se numără deturnarea fondurilor prin firme controlate de grupare, justificată prin documente fictive (dividende, restituiri de împrumuturi, cesiuni de părți sociale), vânzarea repetată a acelorași apartamente către mai mulți clienți, condiționarea semnării contractelor finale de noi obligații abuzive, cum ar fi cedarea folosinței apartamentelor pentru o perioadă lungă de timp, blocarea accesului clienților în șantiere și recompartimentarea clădirilor pentru a îngreuna identificarea apartamentelor vândute. În plus, se vorbește despre grevarea imobilelor de sarcini în favoarea unor persoane din grupare, fără notificarea clienților, și despre clauze de confidențialitate abuzive, prin care cumpărătorii erau obligați să nu facă publice nemulțumirile lor, sub amenințarea unor despăgubiri mari.

UPDATE: Joi, Daniel Penciuc a remis pe adresa redacției un punct de vedere cu privire la caz.

„Am refuzat o reacție inițială, deoarece nu vreau să comentez asupra unei anchete în desfășurare. Văzând totuși abordarea dumneavoastră din articolul de astăzi, aș vrea să fac câteva precizări:

Acuzațiile formulate nu sunt conforme cu realitatea. Înțeleg că este un dosar complex, dar sunt convins că în perioada următoare lucrurile se vor clarifica. Prima interacțiune cu Nordis a fost în 2018, când am cumpărat un număr de 4 unități, într-un bloc dezvoltat de aceștia în zona Herăstrău din București.

Pentru o perioadă de 3 ani, am fost un furnizor de servicii de comunicare și design, servicii în urma cărora am și astăzi facturi neplătite, de aproape 3 ani de zile, cu care m-am înscris la masa credală. Mai mult, am achiziționat și un apartament la Mamaia în a cărui posesie încă nu am intrat.

Ca profesionist, am livrat servicii de calitate, așa cum fac pentru fiecare dintre clienții mei. În toată aceasta perioadă, Nordis nu a fost singurul meu client.

Țin să menționez că firmele prin intermediul cărora prestez servicii au fost controlate riguros chiar anul trecut de către ANAF, cărora le-am prezentat contracte, facturi, dar și rapoarte de activitate, verificarea fiind încheiată fără nicio sancțiune”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii