Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nunta cu lăutari

GALERIE
gin
  • gin
- +

Când suporterii aduc mai mult prejudicii decât „supporting”, atunci laşi muzicanţii la o parte şi aduci nişte casete bune.

Aş vrea să scriu astăzi un pic mai personalizat, pentru că m-am săturat să-i tot dau înainte cu suporterii. Dar iată că aşa-zişii nu ne lasă în pace şi ne obligă să facem şi ceea ce multora nu le place. Şi ceea ce le convine lor la maximum: să fie băgaţi în seamă. Şi ce-i mai trist, sunt ai naibii de băgaţi. În seamă, bineînţeles.

E interesant şi greu de dat o definiţie a termenului. Fotbalul a fost inventat în Albion cu terminologie cu tot şi a fost răspândit în toată lumea. Ori englezii fac distincţie lingvistică între suporteri şi fani. Nu sunt primul care scriu asta, ba chiar am impresia că am mai scris-o cândva. În engleza pe care o ştiu toţi cu spoială mai multă ori mai puţină, „to support” înseamnă a sprijini. În timp ce „fan” este o prescurtare de la „fanatic” care înseamnă la propriu, un ins cu niscai ţigle de închiriat la mansardă. Englezii nu au inventat termenul de „ultras”, dar fenomenul s-a propagat tot de la ei sub denuminrea de „hooligans”, urmând să preia şi ei peste ani cuvântul de origine latină. Fani sau ultraşi, cum i-or fi numind acum, nu sunt confundaţi de englezi cu suporterii. La insulari, „suporterii” sunt cei care contribuie cu bani la bugetul clubului, nu sponsorii, poate nici micii acţionari, ci aceia care susţin benevol echipa preferată, îşi iau abonamente la tribune sau loje după posibilităţi. Iar galeria este compusă din fani care cântă din toţi plămânii „You’ll Never Walk Alone” ori „Stand Up For The Champions”, în funcţie de preferinţe. Ceea ce face stadionul un loc minunat sub soare, nu filarmonică, teatru sau operă, ci pur şi simplu stadion. Ni se poate aminti de catastrofa de pe „Heysel” din 1985 de la finala Juventus-Liverpool care a aruncat oprobriul peste fotbalul englez. OK, dar englezii au plătit mult pentru bezmeticii ăia şi după şase ani de expulzare din Europa au luat cele mai dure măsuri. Ce s-a fi  întâmpla dacă - Doamne Fereşte - am fi avutun „Heysel” românesc şi mai ales după aia e greu de imaginat. Personal, îmi vine în cap un singur cuvânt: „Colectiv”. Dar ce se întâmplă în Românica noastră? La noi, fanii şi ultraşii sunt cei care îşi susţin favoriţii din peluze, cu tobe şi vuvuzele, de cele mai mult ori nu plătesc intrarea la stadion (deşi sunt şi lăudabile excepţii), iar cei cu abonamente şi cei obişnuiţi sunt denumiţi, peiorativ, „sămânţari” după principiul „cine nu sare, e prost de moare”. Mai trag şi nişte înjurături neortodoxe, lucru obişnuit şi tolerat în toată lumea pentru că „stadionul nu e catedrală”.(y compris, teatru, operă, filarmonică etc)

S-a scris mult, despre excesele galeriei oltene la meciul de la Sfântu Gheorghe. S-au luat şi măsuri, dar nu dintr-o dorinţă de a tăia relele, ci pentru că UEFA interzice rasismul şi xenofobia pe stadioane şi porunca de la împărăţie e sfântă. Cu alte cuvinte, dacă scandezi „m..e la olteni” e OK (grăit-a Marcel Puşcaş), dacă comunici arădenilor că „Bătrâna Doamnă a voastră e curva noastră” sau dacă o trimiţi pe Cristina Neagu la sex oral e „minunat şi încântător”, dar dacă te iei de secui, frige de la UEFA, iar FRF ţine mult la ordinele de la Lyon.

Mai trist este că cluburile sunt legate ombilical de aceste galerii (deşi plătesc bani grei pentru asta), iar FRF este legată la fel de cluburi. În atmosfera asta, nici nu ştii de cine să fii mai scârbit; de duplicitatea lui Adrian Mititelu, care s-a delimitat de galeria proprie după episodul din Secuime, dar apoi l-a ameninţat pe liderul Gogoaşă că „nu-l mai plăteşte”? Sau de comunicatul greţos de slugarnic al clubului din Giuleşti faţă de cei care au pedepsit pe „omul” Cristina Neagu, pentru că îşi permite să simpatizeze altă echipă. (A spus că Rapid a trişat în campionat? Toţi pseudomanagerii din fotbal numai de astea vorbesc, iar în peluze nici nu ne imaginăm ce ipoteze se propagă!) Asta este justificarea oamenilor în costume vişinii? Nici nu mai contează că a fost jignită o mare sportivă, ci o femeie. Şi asta nu e un apanaj al rapidiştilor. Mai ţineţi minte ce scandări strigau mai demult fanii dinamovişti la adresa Marianei Lăcătuş? Toţi aşa-zişii suporteri se laudă cu aşa-zisele „coregrafii” - de fapt „scenografii”, dar e greu de înţeles diferenţa semantică pentru unii - care de cele multe ori nu sunt replici la ”Lacul Lebedelor”,ci nişte bannere cu trimiteri jignitoare la adresa adversarilor.

Lanţul slăbiciunilor galerii-cluburi-LPF-FRF funcţionează. Iar oamenii de fotbal au preluat sloganul „fotbalul fără suporteri, e ca nunta fără lăutari”. Păi când suporterii aduc mai mult prejudicii decât „supporting”, atunci laşi la o parte lăutarii şi aduci nişte casete bune.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri