De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nutriționiștii ieșeni explică de ce mâncăm prea mult de sărbători: facem exces pe măsura „investițiilor” și nu știm când să ne oprim

vineri, 27 decembrie 2024, 03:35
4 MIN
 Nutriționiștii ieșeni explică de ce mâncăm prea mult de sărbători: facem exces pe măsura „investițiilor” și nu știm când să ne oprim

„Ziarul de Iași” a vorbit cu Adina Rusu, nutriționist dietetician, președinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași, despre obiceiul general al românilor de a mânca prea mult, de a cumpărat alimente de care nu ar avea nevoie, până se ajunge la situația de a arunca o parte semnificativă din mâncarea achiziționată.

De ce facem aceste acest lucru mereu în perioada sărbătorilor, deși știm că mâncatul în exces ne face rău și că, mai mult, toată această risipă alimentară înseamnă și bani pierduți din buzunarul propriu? Există teorii conform cărora excesul și supraalimentația sunt adânc înrădăcinate, prin evoluție, în comportamentul uman.

Adina Rusu a amintit că în anumite perioade din istorie, oamenii nu știau când sau dacă vor avea următoarea masă, așa că obișnuiau să mănânce cât mai mult posibil atunci când aveau mâncare la dispoziție. Instinctul de a consuma în exces, ca mecanism de supraviețuire, este încă prezent în societatea modernă, deși pentru cei mai mulți oameni acest lucru nu mai este necesar.

Cu cât dăm mai mulți bani pe mâncare, cu atât mâncăm mai mult

„Deși asocierea dintre supraalimentație și sărbători poate să nu fie așa de profund bazată pe evoluție, există o legătură puternică între excese și mesele festive. Astfel, studiile arată că există o relație importantă între excesele alimentare și costul mâncărurilor preparate pentru sărbători. Cu cât costul este mai mare, fie el în bani sau în timp, cu atât excesele vor fi mai consistente. Sărbătorile implică întotdeauna costuri ridicate, ceea ce duce, în mod natural, la excese pe măsură. Astfel, ajungem să mâncăm din respect și din recunoștință pentru gospodina care a muncit să gătească preparatele oferite, dar și pentru investiția financiară considerabilă făcută în meniul de sărbători”, a explicat Adina Rusu.

Pe de altă parte, tradiția și accentul pus pe ospitalitate creează contextul ideal pentru excesul alimentar. Mâncarea face parte din tradițiile care definesc sărbătoarea Crăciunului, însă excesele din timpul sărbătorilor, avertizează nutriționistul, aduc și consecințe asupra sănătății. Astfel, studiile arată că perioada sărbătorilor poate produce o creștere în greutate de 0,5 până la 3 kg. Deși, în multe cazuri, greutatea câștigată de sărbători nu este mare, aceasta poate să fie menținută și suplimentată de la an la an.

„Deși există persoane care nu iau în greutate în perioada sărbătorilor, ele pot înregistra o creștere a procentului de grăsime corporală și, implicit, o înrăutățire a stării de sănătate, cauzată de consumul de alimente grase. Astfel, studiile au arătat că excesele de alimente nesănătoase și de alcool din timpul sărbătorilor pot avea consecințe pe termen lung, cum ar fi creșterea deceselor cauzate de bolile cardiace ischemice”, a avertizat nutriționistul.

 Trebuie să știm când să ne oprim din mâncat

Pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute, de sărbători, avem tendinţa de a mânca mai mult. Pentru a trece cu bine de perioada sărbătorilor este important să ascultăm de recomandările specialiștilor. Iar principalul lor sfat este să știm când să ne oprim din mâncat.

„Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales, dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe. În al doilea rând, este indicat să nu mâncăm prea repede. A mânca înseamnă şi a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia şi instalarea mai rapidă a saţietăţii, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea şi aerofagia. Un alt aspect important la care trebuie să fim atenți în perioada sărbătorilor este consumul de alcool. Trebuie evitat consumul de alcool în exces, indiferent de tipul băuturilor alese. Consumul unei cantităţi mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariţia arsurilor gastrice şi a refluxului acid”, a spus Adina Rusu.

Nutriționistul a mai recomandat să evităm consumul sosurilor şi al maionezei în exces întrucât, deşi dressingurile sunt gustoase, sunt şi foarte bogate în grăsimi care pot îngreuna foarte mult stomacul. La rândul său, mâncarea prăjită, oricât de gustoasă ar părea, îngreunează stomacul, făcând alimentele greu digerabile. Din acest motiv, mai ales când preparatele sunt numeroase şi abundente, se recomandă alegerea altor metode de gătit.

„Condimentele au numeroase proprietăţi benefice pentru organism, dar excesul de piper şi de ardei iute poate creşte riscul apariţiei unor probleme digestive, în special în cazul persoanelor care suferă de anumite afecţiuni, cum ar fi sindromul intestinului iritabil. Astfel, pentru a ne bucura de zilele de sărbătoare fără excese culinare, este indicat să avem o minimă planificare a meniului pe care dorim să îl oferim la fiecare masă, să nu consumăm cantități excesive de mâncare și să nu facem asocieri nesănătoase”, a concluzionat nutriționistul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii