anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

O … comparaţie

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Într-un scurt moment de răgaz, am încerat să fac o comparaţie între două ţări; şi mai ales între două economii. Mă gândeam la Anglia Doamnei de Fier şi România noastră. Îmi aduc aminte că fostul premier al Regatului Unit spunea că societatea se aşează natural: cei mai buni, mai muncitori, mai creativi şi mai îndrăzneţi dintre noi merg în domeniul privat, ceilalţi merg ”la stat”, iar dintre cei care lucrează ”la privat”, antreprenorii sînt vârful de lance.

În principiu, aşa ar trebui să se întâmple, doar că România noastră e un tip de realitate ceva mai complexă decât Anglia Doamnei de Fier. Deosebirea este aceea că relaţia dintre ”stat” şi ”privat” are o cu totul altă poveste pe malul Dâmboviţei decât pe malul Tamisei. Legătura dintre ”privat” şi ”stat” este extrem de puternică în lumea valahă. La noi, nici un ”privat” nu vrea să scape de ”stat”, iar ”statul” iubeşte la nebunie acest gen de ”privat”, cu care îţi rezolvă o grămadă de chestii. Atât de puternică este dependenţa dintre ”stat” şi ”privat” la noi, încât e dificil să identifici precis teritoriile şi patrimoniile!

În România, încă, principalul investitor în economie şi principalul client al economiei este statul - înţelegând prin ”stat” toate administraţiile publice, centrale şi locale. În România, mai toţi banii privaţi provin direct din bugetele publice şi mai toată prosperitatea marilor companii (câtă este!) provine direct de la stat. În aceste condiţii, bolile româneşti se plimbă liber dintr-o parte în alta, iar patologiile ”statului” sunt şi patologiile ”privatului”.

Deprofesionalizarea şi corupţia nu sunt doar boli ale sistemului de stat, ci ating masiv şi zona privată. Presa însăşi, ”privată” toată cu excepţia radioului şi televiziunii naţionale, este cea mai bună dovadă de deprofesionalizare în masă. Mai vreţi şi alt exemplu, iată: învăţămîntul superior privat. Încă unul: fotbalul românesc, ”privat” şi el. Mai vreţi un exemplu: domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor civile. Domenii întregi de la ”privat” sunt dramatic deprofesionalizate!

Iar corupţia de la ”privat” este la fel de strigătoare la cer ca cea de la stat. Şpăgile şi căpuşările, atât de obiţnuite ”la stat”, se regăsesc masiv şi în ”privatul” românesc. Poate că dimensiunile diferă, poate că la privat avem un mod de operare mai sofisticat, dar gangrena sistemului de stat nu ar fi fost posibilă fără infestarea venită din ”privat”. La noi, ”privatul” nu este încă un focar de etică, muncă şi corectitudine, ci este o realitate amestecată, încă tarată de dubioasa ei naştere în ‘90. Adevărul este că imensa corupţie românescă este un monstru care şi-a înfipt bine un picior la ”stat” şi altul la ”privat”. Mă întreb, nu cumva ”statul” arată atât de rău la noi şi pentru că ”privatul” l-a vrut aşa, dincolo de toate declaraţiile?

Sigur, nu vreau să păcătuiesc prin generalizare. ştiu destule oaze de cinste, onestitate şi profesionalism care se cer a fi protejate şi încurajate în România şi cred că ele sunt mai întinse la ”privat” decît la ”stat”. Eu cred că noul guvern va face din aceasta o prioritate.

 Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Complicata bandă unică

Radu MEȘNIȚĂ

Complicata bandă unică

Singura bandă de acest fel din Iaşi, lipsită de continuitate pentru că se termină brusc în Podu-Roş, asigură practic o legătură rapidă între două intersecţii aglomerate.

opinii

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Briscan ZARA

Scrisoare de protest - Qatar 2022

Campioana mondială nu trebuie în niciun fel aclamată, este suficient că i se înmânează Cupa Mondială, lăsând pierzătorii cu un sentiment negativ de mâhnire neconsolată şi gustul amar al înfrângerii. Jucătorii victorioşi trebuie să se retragă în linişte, afişând posturi umile şi cu figuri neutre pe faţă care să nu sugereze bucurie nemărginită, satisfacţie, împlinire, sentimente care nu-şi au locul într-o lume guvernată de fair play şi de egalitate.

Predicatorul josnic al moralităţii

Cristina DANILOV

Predicatorul josnic al moralităţii

Cu toții ne putem comporta ipocrit în unele situații, dar există o linie importantă între nivelul de ipocrizie socială și tolerabilă și ipocrizia intolerabilă care ne transformă din sfinți în predicatori josnici ai moralității, ideilor și adevărului nostru. Cu cât ne respectăm mai mult propria persoană, cu atât mai mult vom reuși să ne oprim la timp pentru a nu depăși această linie dezamăgindu-ne, cu faptele și cuvintele noastre, nu atât pe noi cât și pe cei alături de care conviețuim.

Glose de Ziua Naţională

Mihai DORIN

Glose de Ziua Naţională

A fost 1 decembrie, ziua împlinirii năzuinţei noastre esenţiale - unirea românilor şi a teritoriilor româneşti cu patria mamă. Aceasta ne spune istoria. Şi sigur istoria nu are cum să ne transmită un mesaj fals sau unul inventat de istorici, aşa cum cred criticaştrii români, care nu pot integra măreţia unei clipe în modul nostru de viaţă mediocru ori în  istoria noastră, care nu ar vesti, vezi Doamne, o izbândă precum cea din anul 1918. 

pulspulspuls

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

Iată gargara politică: imagine cu partidul care militează cel mai mult pentru drepturile femeilor!

E de râs, dacă nu ar fi de plâns: iată cea mai elocventă şi relevantă imagine ce ilustrează gargara politică în plenitudinea ei, surprinsă de un coleg de presă la Iaşi de ziua naţională a ţării. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.