O „victimă” a… misoginismului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

O „victimă” a… misoginismului

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

N-o să-i dau aici numele/ e şi aşa, deja, mult prea mediatizat, făcut „celebru” de ştirile care o privesc, nu numai pe tema angajării la Ministerul Sănătăţii, printr-un simplu interviu, dar şi citând-o în replică defensivă faţă de scandalul ce o are în prim-plan: aşadar protagonista cu pricina se arată convinsă că totul i se trage de la „misoginismul” celor care o „atacă”... 

Se înţelege, pe nedrept, numai din acreală, prejudecată sexistă, probabil şi complexele, ceva mai tulburi, de bănuit în ce i se întâmplă ei, inocentă, nu-i aşa, „sacrificată” într-o Românie neevoluată pe măsura exigenţelor sale, rămasă atât de primitiv falocrată, cum, după câte se vede, tare i-ar conveni să şi-o închipuie. Ce „înduioşător” tipar de zglobie autovictimizare se lasă detectat cu uşurinţă în „replica” ei e atât de limpede pentru oricine, încât chiar nu ar merita niciun fel de comentarii, nici polemic, nici ironic, dacă modul unei atare „apărări” nu s-ar bizui, pe unele dominante de context care, abia ele, sunt demne de atenţie şi de o reflecţie ce depăşeşte, pe bună dreptate, scandalul - punct de plecare pentru însemnările de faţă.

Ştirea însăşi a dubioasei angajări are nevoie de un minimum de precizări, de întregiri. A fost vorba, sau nu, de un concurs? A fost singura „candidată”? Dacă a fost un concurs, era normal şi legal ca el să se limiteze la un interviu?  Şi cine şi-a asumat responsabilitatea angajării pe enigmatice „criterii” de ordinul „te-am văzut, mi-ai plăcut, ce rămâne de făcut?”, nu avem dreptul la astfel de „detalii”? Atenţie la implicaţiile pledoariei pentru sine a „victimei”! „Sunt mii de femei frumoase, oare toate sunt incompetente?”, iată o mostră de inducere, către „receptor”, a unei suspiciuni cu ţinta vizată din start: „misoginismul”. O prejudecată şi gravă, şi teribil de vehement atribuită bărbaţilor, faţă de femeile frumoase şi, de aceea, automat suspectabile în ochii unor asemenea machos troglodiţi drept lipsite de inteligenţă, de calităţile care să le confere competenţă, negată lor dintr-o iraţională obtuzitate. Asta e optica ce s-ar vrea impusă opiniei publice, îndemnată astfel să-i ia apărarea în faţa agresivităţii detestabililor masculi misogini. Încercare, clară de a poza, în urgisită victimă a unei mentalităţi, pretinde „eroina”, de condamnat.

Dar nu-i trece nicio clipă prin minte gândul că „misoginii agresori”, acuzator arătaţi cu degetul, aveau tot dreptul să se mire de „angajarea”/ numirea cu pricina? Se vede o funcţie/ încadrare/ remuneraţie, fie şi de „stagiară”, destul de ochioasă ca să poată interesa şi pe mulţi alţii/ multe altele, şi hodoronc-(mai ales) tronc, alegerea prin interviu (genul de probă cel mai puţin controlabil şi mai expus tentaţiilor: „ochii văd, <inima> cere”) pogoară tocmai asupra unei potenţiale VIP, oarecum încă în „crisalidă”? Păi, cum să nu cadă „acuzatorii” la, aşa, mai pământeşti bănuieli?! Şi asta fără a fi deloc, dar absolut deloc, misogini. Ba chiar dimpotrivă, ipoteza firească, în ochii oricui, e că „angajatorul” intervieur se va fi dovedit mult prea… filogin, o ipoteză… întemeiată pe faptul că, în faţa nurilor feminini, crâncenii şi bocciii „acuzatori” nu se prea ştiu nici pe ei înşişi chiar… inimi de piatră. Cum se vede, un circuit, silogistic, de un omenesc al tuturor şi de toate zilele. De ce l-am calomnia etichetându-l, nedrept, ca „misogin”?! Nici „victima” n-o crede, fiţi siguri, însă i s-a părut la îndemână, ca să pareze, în vremuri de „pandemie” meetoo, virus global în acest secol XXI bolnav cronic de political correctness, facil şi ubicuu „antidot”, pentru tot felul de „victime” închipuite (şi co-morbidul anturaj).

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.